A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe

2021 / 06 / 10 / Bobák Áron
A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe
Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.

A versenyt az robbantotta ki, amikor Bezos néhány napja bejelentette, hogy július 20-án kilövi magát az általa alapított Blue Origin rakétájával, és ötödmagával együtt meglátogatja a világűrt. A bejelentés elég váratlan volt, hiszen a New Shepard rakéta ugyan túl van 14 sikeres teszten, ám emberekkel még sosem próbálták ki, így Bezos gyakorlatilag önként vállalkozott a kísérleti nyúl szerepére.

Akit ez elég érzékenyen érinthetett, az Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója. Ahogy írtunk róla, az űrrepülőgépeket fejlesztő cég mindössze két tesztre van attól, hogy a fizető vendégek előtt is megnyissa a szolgáltatását, a második teszten pedig a tervek szerint maga Branson ülne be a pilóták mellé a VSS Unitybe. A Parabolic Arc névtelen forrásokra hivatkozva viszont most arról ír, hogy Bezos bejelentése kicsit megkavarta a dolgokat, és a Virgin Galactic előrébb hozná Branson tesztjét: a lap szerint erre már a július 4-i hétvégén sor kerülhet, és már csak a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyére várnak. A szóban forgó engedély a kereskedelmi újra felhasználható űrhajók üzemeltetésére vonatkozik - ez szükséges ahhoz, hogy Branson repülhessen -, amivel a Virgin Galactic hivatalosan is megkapná a zöld jelzést, hogy utasokat szállítson a világűr peremére.


Richard Branson az Under Armour által az űrrepülésekhez tervezett ruhában (Fotó: Virgin Galactic)

A sietséggel Bezoshoz hasonlóan Branson is vállal némi kockázatot, mert bár a SpaceShipTwo már több sikeres teszten is túl van, a repülések nem mindegyike alakult a tervek szerint: alig fél éve a VSS Unitynek rögtön a hordozógépről való lekapcsolódás után vissza kellett térnie a Földre, mert egy hiba miatt a fedélzeti számítógép lekapcsolta az űrrepülő hajtóműveit.

Ha Branson sikerrel jár, Bezos még mindig vigasztalódhat azzal, hogy a riválisa minden valószínűség szerint nem fogja elérni a száz kilométeres magasságban húzódó Kármán-vonalat, amit a világűr határának szokás tekinteni: A VSS Unity a korábbi teszteken csupán 82 kilométeres magasságig emelkedett, ami az FAA kritériumai alapján már a világűrnek számít, a Nemzetközi Repülőszövetség szerint viszont nem.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images)

További cikkek a témában:

Már űrrepülőflottája is van a Virgin Galacticnak A szerdán bemutatott VSS Imagine-nel ugyanis kettőre nőtt a bevethető űrrepülőik száma, amelyekkel igencsak komoly tervei vannak Richard Branson űrvállalatának.

Valóságshowban fogják kiválasztani, hogy ki tölthet el egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson A Discovery Channel műsorába bárki jelentkezhet, aki az USA-ban él. A fődíj egy űrutazás.

A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője A VSS Unity utasterét bárki megnézheti, akár a saját lakásában is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.