Androidos vagy? Így hozhatsz létre jelszóval védett mappát

2020 / 09 / 18 / Perei Dóra
Androidos vagy? Így hozhatsz létre jelszóval védett mappát
Adataink biztonsága kiemelten fontos, így azt is érdemes számításba venni, mi történik, ha netán elhagyjuk, vagy bármilyen más módon illetéktelen kezekbe kerül. Ha vannak olyan tartalmak a készüléken, amelyeket szeretnénk minden helyzetben megóvni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi trükköt.

Files By Google, avagy egy hatékony és ingyenes app

Az ingyenes fájlkezelő egyfajta karbantartó alkalmazásként kezdte Google Play Áruházas karrierjét azzal a céllal, hogy segítse a telefonon tárolt állományok átlátását, másolását, megosztását, valamint a felhalmozódó felesleges fájlok tisztítását. 2020 augusztusi frissítése során azonban bővült a funkciója, így mostantól már a privát fájlok jelszóval védett tárolására is használható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint letölteni és telepíteni az appot a Google Play Áruházából, majd indítás után megérinteni a felület alsó részén látható Böngészés gombot. Ekkor megjelenik az eddig megszokott fájlkezelő felület, az alsó részén pedig találunk egy Biztonságos mappa feliratú, kis lakattal jelölt részt.

Kattintsunk a lakatra, majd konfiguráljuk biztonságos mappánkat, amihez meg kell adnunk egy tetszőleges PIN kódot, amivel a későbbiekben megnyithatjuk a mappát. A kód megadása nélkül senki nem férhet hozzá a biztonságos mappában tárolt fájlokhoz. (Érdemes egy füzetbe felírni a jelszót, mert ha elfelejtjük, akkor a rendszer értelemszerűen minket sem enged be.) A létrehozott új mappába később bármilyen fájlt átmozgathatunk a Files app fájlkezelő felületén. Ehhez ki kell jelölnünk az áthelyezendő adatokat, majd a három függőlegesen elhelyezett ponttal jelölt menüre kattintani, a megjelenő lehetőségek közül pedig kiválasztani az Áthelyezés biztonságos mappába opciót.

Az app ekkor kérni fogja tőlünk a mappa PIN kódját, majd ezt követően a program minden kijelölt fájlt átrak a védett mappába.

Bár mindez rendkívül praktikus és hasznos, meg kell említenünk az alkalmazás hátulütőit is, mivel például a mappába áthelyezett fájlokat külső alkalmazások sem tudják megnyitni, ezen kívül a Megosztás és a Biztonsági mentés a Google Drive-ra funkció sem használható. Még egy hátrány, hogy már telepített alkalmazásokat nem tehetünk a biztonságos mappába, az áthelyezett adatok pedig ezentúl nem jelennek majd meg keresési találatként a rendszerben.

Összegezve a Files by Google azért mégiscsak előnyös választás, ha okostelefonunkon is biztonságosan szeretnénk tárolni privát dolgainkat. Csak tényleg arra kell figyelni, hogy jól véssük eszünkbe az első alkalommal megadott PIN kódot, mert anélkül mi sem férünk hozzájuk.

(Fotó: Needpix.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.