Androidos vagy? Így hozhatsz létre jelszóval védett mappát

2020 / 09 / 18 / Perei Dóra
Androidos vagy? Így hozhatsz létre jelszóval védett mappát
Adataink biztonsága kiemelten fontos, így azt is érdemes számításba venni, mi történik, ha netán elhagyjuk, vagy bármilyen más módon illetéktelen kezekbe kerül. Ha vannak olyan tartalmak a készüléken, amelyeket szeretnénk minden helyzetben megóvni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi trükköt.

Files By Google, avagy egy hatékony és ingyenes app

Az ingyenes fájlkezelő egyfajta karbantartó alkalmazásként kezdte Google Play Áruházas karrierjét azzal a céllal, hogy segítse a telefonon tárolt állományok átlátását, másolását, megosztását, valamint a felhalmozódó felesleges fájlok tisztítását. 2020 augusztusi frissítése során azonban bővült a funkciója, így mostantól már a privát fájlok jelszóval védett tárolására is használható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint letölteni és telepíteni az appot a Google Play Áruházából, majd indítás után megérinteni a felület alsó részén látható Böngészés gombot. Ekkor megjelenik az eddig megszokott fájlkezelő felület, az alsó részén pedig találunk egy Biztonságos mappa feliratú, kis lakattal jelölt részt.

Kattintsunk a lakatra, majd konfiguráljuk biztonságos mappánkat, amihez meg kell adnunk egy tetszőleges PIN kódot, amivel a későbbiekben megnyithatjuk a mappát. A kód megadása nélkül senki nem férhet hozzá a biztonságos mappában tárolt fájlokhoz. (Érdemes egy füzetbe felírni a jelszót, mert ha elfelejtjük, akkor a rendszer értelemszerűen minket sem enged be.) A létrehozott új mappába később bármilyen fájlt átmozgathatunk a Files app fájlkezelő felületén. Ehhez ki kell jelölnünk az áthelyezendő adatokat, majd a három függőlegesen elhelyezett ponttal jelölt menüre kattintani, a megjelenő lehetőségek közül pedig kiválasztani az Áthelyezés biztonságos mappába opciót.

Az app ekkor kérni fogja tőlünk a mappa PIN kódját, majd ezt követően a program minden kijelölt fájlt átrak a védett mappába.

Bár mindez rendkívül praktikus és hasznos, meg kell említenünk az alkalmazás hátulütőit is, mivel például a mappába áthelyezett fájlokat külső alkalmazások sem tudják megnyitni, ezen kívül a Megosztás és a Biztonsági mentés a Google Drive-ra funkció sem használható. Még egy hátrány, hogy már telepített alkalmazásokat nem tehetünk a biztonságos mappába, az áthelyezett adatok pedig ezentúl nem jelennek majd meg keresési találatként a rendszerben.

Összegezve a Files by Google azért mégiscsak előnyös választás, ha okostelefonunkon is biztonságosan szeretnénk tárolni privát dolgainkat. Csak tényleg arra kell figyelni, hogy jól véssük eszünkbe az első alkalommal megadott PIN kódot, mert anélkül mi sem férünk hozzájuk.

(Fotó: Needpix.com)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.