Jönnek az agressziót is felismerő térfigyelő kamerák

2020 / 09 / 26 / Pőcze Balázs
Jönnek az agressziót is felismerő térfigyelő kamerák
Miközben több országban arról zajlik a társadalmi és politikai vita, hogy az arcfelismerő rendszerek használata egyáltalán megengedhető-e, addig Oroszországban a sokak számára eleve riasztó technológia továbbfejlesztésén dolgoznak. Egy cég bejelentette: kameráik jövőre képesek lesznek arra, hogy felismerjék az agressziót és az erőszakot.

A Rakétán közel egy éve készítettünk interjút egy amerikai jogvédő szervezet aktivistájával, akik az amerikai törvényhozók figyelmét akarták felhívni arra, hogy az arcfelismerő technológiák használata milyen veszélyekkel jár. Miközben San Franciscóban a teljes betiltás mellett döntöttek, Kínában az ujgur közösséget a DNS-ük alapján modellezett vonásaikkal akarják megfigyelni. A tavasz óta tartó járvány miatt pedig előtérbe kerültek az olyan megoldások is, amelyek a maszkos járókelőket próbálják beazonosítani.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy, amint arról a Forbes beszámol, Oroszország és egy rejtélyes közel-keleti befektető tizenöt millió dollárral támogatta az orosz NTechLabet, amely vállalat Argentínában, Brazíliában és Szerbiában is aktív.

A most bejelentett, még nem tökéletesített rendszer a tervek szerint jelezni fogja a hatóságoknak, ha agressziót vagy erőszakot tapasztal. Ehhez egyszerre figyeli az arc körvonalait, hogy az érzékelést ne zavarják a maszkok, illetve azt, hogy a megfigyelt alany mit tesz és “érez”. A cég állítása szerint meglévő, már működő rendszerük az orosz fővárosban idén év elején tíz nap alatt 34 bűnözőt segített kézre keríteni, de a továbbfejlesztett verzióval kapcsolatban így is érdemes szkeptikusnak lenni. A Forbes cikke kutatókra hivatkozva kiemeli: nem elég, hogy az algoritmusok gyakran a nem fehér bőrűek kárára tévednek, de az sem bizonyított egyelőre, hogy az érzések, a jellemvonások valamilyen pontos szabályrendszer szerint jelennének meg a külsőnkön.

Az tehát bizonytalan, hogy bármilyen hasznos információhoz jutnak-e a hatóságok egy ilyen rendszertől. Az viszont biztos, hogy eggyel több dologra hivatkozhatnak, hogy miért rögzítenek egyre több és több adatot az állampolgárokról.

(Borítókép: Getty Images, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.