Minden eddiginél információközpontúbb keresőt ígér a Google

2021 / 01 / 28 / Perei Dóra
Minden eddiginél információközpontúbb keresőt ígér a Google
Életünk szinte teljesen elképzelhetetlen lenne a Google keresője nélkül, hiszen a legtöbben manapság nem a látogatni kívánt oldal hivatkozását gépelik be a böngészőbe, hanem a keresőt használják a site-ok felkeresésére. A Google Kereső ezért egyike a legnagyobb példányszámban letöltött mobilos alkalmazásoknak, a cég pedig most bejelentette, hogy némileg változtatnak a felületen.    

A vállalat közleménye szerint a fejlesztők sokat, és régóta dolgoztak azon, hogy hogyan tehetnék még jobbá a Google Kereső applikációját. Végül úgy döntöttek, hogy bár a szolgáltatás eddig sem volt túlzsúfolt, mégis az egyszerűsítés felé indulnak. A szakemberek azt remélik, hogy a jövőben ennek köszönhetően még jobb élményt biztosíthatnak felhasználóik számára.

Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: kivonulhat a keresőóriás A miniszterelnök azt nyilatkozta: nem hagyják magukat megfenyegetni.

„Szerettünk volna visszalépni az egyszerűsítés irányába, hogy mindenki gyorsabban és könnyebben megtalálhassa amit keres”mondja Aileen Cheng, a Google dizájnere, akinek fontos szerepe volt a mostani változtatásban. Szerinte az újdonság frissítően hathat a felhasználókra, és ezért még többször igénybe vehetik majd a Keresőt. A Google Kereső ugyanis minden eddiginél információközpontúbb lett; úgy változott a találatok megjelenítése, hogy ezentúl a figyelem egyértelműen az eredményekre összpontosuljon.

A grafikus elemek pedig úgy rajzolódnak majd ki, hogy hatékonyabban fogják kitölteni a rendelkezésre álló helyet.

A cég még az új betűk kidolgozására is külön dizájnercsapatot foglalkoztatott: a Google Kereső új verziója könnyebb olvashatóságról gondoskodik, kicsit nagyobb lett betűméret és vastagabbak a vonalak, így a szem számára kellemesebb látványt nyújtanak. Ezáltal a tervezők szerint gyorsabban el lehet majd igazodni a találatok között, egyszerűbbé válik az áttekintése az eredménynek. Ugyanezt a betűtípust részesíti előnyben a frissített felületen a Google, ami egyébként teljesen a sajátja, és amit már régóta alkalmaz a különböző felületeken. Az Android esetében például a Gmailnél is felbukkant már az a megoldás, mely ezentúl a Keresőben is kirajzolódik majd. Aileen Cheng szerint az információ hatékony átadásában sokan nem gondolnák, hogy mennyi szerepe van a betűtípusoknak, a Google azonban nagy hangsúlyt fektet a tipográfiára.

A jövőben tehát úgy láthatunk egyszerre több tartalmat a kijelzőn, hogy közben látszólag szellősebb hatása lesz a Keresőnek. A képernyő kihasználtsága egyik szélétől a másikig tart, a képek egyenletesen látszódnak, a találatok közötti árnyékos sáv pedig elvékonyodik. A keresőóriás a színek alkalmazásával sem szívbajoskodik, így ezentúl kiemeli a fontosabb találatokat, és ezáltal a lényeges információ mindannyiunkhoz gyorsabban eljuthat. A tervezőcsapat a megfelelő kiemelések megtervezésére szintén sok energiát fordított; a fentieken kívül a Google logójában is jól kivehető lekerekített vonalvezetés ugyancsak jobban megjelenik majd az alkalmazásban. A dizájnerek emellett arra is ügyeltek munkájuk során, hogy úgy hozzanak létre valami újat, hogy abból a felhasználók ne érzékeljenek túl sokat. Vagyis úgy legyen teljesebb az élményük, hogy nincs bennük a változások miatt fellépő frusztráció. A Google Kereső új verziója a következő hetekben minden felhasználóhoz eljut a frissítések által.

További cikkek a témában:

Az automatikus hívásrögzítés lehet a Google következő funkciója A keresőóriás már egy éve megkezdte a Google Phone fejlesztését, hogy az applikáció a jövőben a hívásrögzítést is támogassa. Bár ez egyelőre csak a saját Pixel mobiljain, illetve néhány Nokia és Xiaomi készüléken lehetséges, illetve még jó pár - főként adatvédelemre vonatkozó - kérdés is válaszra vár ezzel kapcsolatban.

A Google anyacége kukába dobja a héliumos lufikról szórt szélessávú internetes projektjét Már az elején lehetett sejteni, hogy ennek az ötletnek azért vannak buktatói.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.

(Fotó: Pixabay,Google Blog)


Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.