Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka

2021 / 06 / 22 / Pőcze Balázs
Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka
A hét elején harminckétezer dollár környékére gyengült a világ legismertebb kriptovalutája, mert a hétvégén leállították Kína legnagyobb bitcoin bányáit. Szecsuán tartományban két napot kaptak a szerverfarmok üzemeltetői, hogy beszüntessék működésüket.  

A Gizmodo arról ír, hogy a Szecsuán Tartományi Fejlesztési és Reform Bizottság és a helyi Energetikai Iroda elrendelte, hogy a régió közművállalatai tagadják meg az elektromos áram szolgáltatását minden ismert kriptobányától. Huszonhat ilyen céget korábban már azonosítottak a hatóságok. A cikk szerint a terület vízerőművei biztathatták arra a kriptovaluták előállításával foglalkozókat, hogy ott nyissanak bányákat, hiszen Szecsuánban az esős időszakokban nagy a többlet elektromos áramból. Ezzel szemben egy helyi vállalat vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok egységesen lépnek fel a kriptovalutákat előállítókkal szemben - egyes források szerint

a kilencven százalékuk már be is kellett, hogy zárjon.

Mi állhat a háttérben?

Ugyan a tartomány és a kormány döntéseinek pontos okait nem tárgyalja a Gizmodo cikke, de valószínűleg több tényező is közrejátszhatott abban, hogy Kína egyre szigorúbban szabályozza a kripto piacot. Májusban a kormány megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy az ügyfeleiknek lehetővé tegyék a kriptovaluták adásvételét, bár magánszemélyek változatlanul birtokolhatják azokat. Akkor egy közleményben úgy fogalmaztak, hogy "a normális gazdasági és pénzügyi rendet" akarják fenntartani, hogy "megvédjék az emberek értékeit". A kriptotőzsdéket már 2017-ben betiltották a világ legnépesebb országában. Ezek mellett a közelmúltban sok szó esett a bitcoin előállításának környezetvédelmi hatásairól is, bár nem tudni, hogy Kínát ez, esetleg a globális chiphiány befolyásolta-e, amikor meghozták a döntésüket. Ha valakik, akkor a videojátékosok viszont örülhetnek: a kripto bányákban is használt videokártyák ára rögtön a döntés után esni kezdett.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.

Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam Bár a vállalat Musk egy tweetje szerint megszabadult a bitcoin állományának 10 százalékától, a bejegyzésből kiderül, hogy a jövőben akár el is fogadhatja az EV-gyártó ezt a kriptovalutát. Bizonyos feltételek mellett.

Így lesz a tehénlepényből kriptovaluta Walesben A tehénlepény kapcsán kiderül, miként fest a zöld energia a kriptobányászatban az Egyesült Királyságon belül, és hogy miért nem feltétlen jelent megoldást a „zöld fordulat” a kriptovaluták jelenlegi problémáira úgy általában.


Az embereknek valóban van hatodik érzékük - csak nem az, amire gondolnál
Az embereknek valóban van hatodik érzékük - csak nem az, amire gondolnál
Bizonyos felosztás szerint pedig akár több ezer érzéket is megkülönböztethetünk - igaz, a halottlátás nincs köztük.
A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott
A világ legrövidebb háborúját 1896. augusztus 27-én vívták, délelőtt 9.02 és 9.40 között. Ha ez úgy hangzik, mint egy csavaros Rejtő Jenő-krimi felütése, akkor nem is járunk olyan messze az igazságtól, hiszen a neves író mindig is szerette egzotikus helyszínekre helyezni a regényei cselekményét. Márpedig a világ legrövidebb háborúja kétségkívül egzotikus helyszínen zajlott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.