Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka

2021 / 06 / 22 / Pőcze Balázs
Megint nagyot esett a bitcoin, Kínában leállhatott a termelés kilencven százaléka
A hét elején harminckétezer dollár környékére gyengült a világ legismertebb kriptovalutája, mert a hétvégén leállították Kína legnagyobb bitcoin bányáit. Szecsuán tartományban két napot kaptak a szerverfarmok üzemeltetői, hogy beszüntessék működésüket.  

A Gizmodo arról ír, hogy a Szecsuán Tartományi Fejlesztési és Reform Bizottság és a helyi Energetikai Iroda elrendelte, hogy a régió közművállalatai tagadják meg az elektromos áram szolgáltatását minden ismert kriptobányától. Huszonhat ilyen céget korábban már azonosítottak a hatóságok. A cikk szerint a terület vízerőművei biztathatták arra a kriptovaluták előállításával foglalkozókat, hogy ott nyissanak bányákat, hiszen Szecsuánban az esős időszakokban nagy a többlet elektromos áramból. Ezzel szemben egy helyi vállalat vezetője szerint úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok egységesen lépnek fel a kriptovalutákat előállítókkal szemben - egyes források szerint

a kilencven százalékuk már be is kellett, hogy zárjon.

Mi állhat a háttérben?

Ugyan a tartomány és a kormány döntéseinek pontos okait nem tárgyalja a Gizmodo cikke, de valószínűleg több tényező is közrejátszhatott abban, hogy Kína egyre szigorúbban szabályozza a kripto piacot. Májusban a kormány megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy az ügyfeleiknek lehetővé tegyék a kriptovaluták adásvételét, bár magánszemélyek változatlanul birtokolhatják azokat. Akkor egy közleményben úgy fogalmaztak, hogy "a normális gazdasági és pénzügyi rendet" akarják fenntartani, hogy "megvédjék az emberek értékeit". A kriptotőzsdéket már 2017-ben betiltották a világ legnépesebb országában. Ezek mellett a közelmúltban sok szó esett a bitcoin előállításának környezetvédelmi hatásairól is, bár nem tudni, hogy Kínát ez, esetleg a globális chiphiány befolyásolta-e, amikor meghozták a döntésüket. Ha valakik, akkor a videojátékosok viszont örülhetnek: a kripto bányákban is használt videokártyák ára rögtön a döntés után esni kezdett.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.

Musk szerint a Tesla bizonyos feltételek mellett elfogadhat bitcoint – magához is tért az árfolyam Bár a vállalat Musk egy tweetje szerint megszabadult a bitcoin állományának 10 százalékától, a bejegyzésből kiderül, hogy a jövőben akár el is fogadhatja az EV-gyártó ezt a kriptovalutát. Bizonyos feltételek mellett.

Így lesz a tehénlepényből kriptovaluta Walesben A tehénlepény kapcsán kiderül, miként fest a zöld energia a kriptobányászatban az Egyesült Királyságon belül, és hogy miért nem feltétlen jelent megoldást a „zöld fordulat” a kriptovaluták jelenlegi problémáira úgy általában.


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.