Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon

2021 / 04 / 10 / Bobák Zsófia
Volt gulág helyén épül Bitcoin bányászhotel az Északi-sarkon
Régen munkaszolgálatos foglyok bányásztak rezet Norilszkban, most Bitcoint fognak bányászni a hatalmas központban, ahol cégek bérelhetnek szervereket az ügyleteikhez. A kriptobányászat rendkívüli energiaköltségeinek csökkentése érdekében a világ legtávolabbi sarkában is bányákat nyitnak a cégek.

Norilszk városa Moszkvától háromezer kilométerre északkeletre fekszik, túl a sarkkörön. A rozsdásodó gyárak apokaliptikus látványú városát még Sztálin idején építették az itt létesített munkatábor foglyai. 1935-től kezdődött a munka (bár egy kisebb település már korábban is létezett itt), melynek során a többezer munkás metallurgiai központot létesített főként réz és nikkel bányászatának céljából. Sztálin halála után, 1953-ban, itt tört ki az egyik legelső lázadás a munkatáborok történetében.

Május 26-án az ötös számú táborban kezdődött a felkelés, melynek híre gyorsan terjedt a munkások között, majd, miután Jevgenyij Griciak leállította a légkalapácsok kompresszorát, a foglyok többsége beszüntette a munkát. A lázadók felfestették a falra a "Megölnek és halálra éheztetnek minket" üzenetet, hogy Norilszk polgárai tudomást szerezzenek az áldatlan körülményekről, melyek a gulágon uralkodtak. A felkelés tizenegyedik napján küldöttség érkezett Moszkvából, hogy meghallgassák a foglyok követeléseit, de a tárgyalások után újból kezdődött a sztrájk, melyet immár sortűzzel folytottak el az őrök. Összesen százötven felkelő lelte halálát az összetűzés során, a vezetőket pedig büntetőtáborokba küldték, a foglyok mégis győzelemként könyvelték el a történeteket, mivel az addigi 12 órás munkanapjukat 8 órásra változtatták, valamint engedélyt kaptak, hogy átvegyék a családjaiktól érkezett leveleiket.

Norilszk, noha a munkatábort azóta megszüntették, de azóta is magán hordozza a múlt lenyomatait, a rozsdás gyárak uralják a látképet, a kén-dioxid kibocsátás itt az egyik legmagasabb a világon és a Blacksmith Institute felmérése szerint 2007-ben ez volt a bolygó tíz legszennyezettebb városának egyike, a helyzet pedig azóta sem javult. Ez nagyrészt a Norilsk Nickel gyárnak köszönhető, amelyben palládiumot, platinát, nikkelt és rezet termelnek ki nagy mennyiségben és közben évi több százezer tonna kén-dioxidot engednek a levegőbe.

Van azonban egy olyan jellegzetessége a nem éppen paradicsomi helynek, amely nagy vonzerőt jelent a modern kor befektetői számára: ez pedig a rendkívüli hideg.

A környék hőmérséklete gyakran mínusz ötven Celsius fok alá esik, különösen a hosszú, sötét téli hónapok alatt, de nyáron sem nagyon emelkedik tizenhat fok fölé. Ez a fagyos időjárás ideális körülményeket teremt az olyan energiaintenzív tevékenységek számára, mint amilyen például a kriptovaluták bányászata. Az orosz BitCluster cég éppen ezért választotta ezt az elhagyatott helyet a bányászközpontja helyszínéül, amelyet nem csak saját tevékenységre használnak, hanem hotelként működik, vagyis a kriptovaluta bányászatban érdekelt vállalatok tőlük bérelhetnek szerverfarmokat. A hivatalos bejelentés a megnyitásról 2020 októberében érkezett, de akkor még kezdetleges állapotban volt a hotel, a Bloomberg idén januári beszámolója szerint az építkezés már a következő fázisába lépett, feltették a helyére a fémhulladékból készült Bitcoin szobrot is, és integrálták az első 5000 riget, vagyis azokat a hardverelemeket, videokártyákat tartalmazó "polcokat", amelyek a bányászat munkáját (a matematikai számításokat) végzik.

A létesítmény energiaigénye akkora, hogy még a folyamatos fagy ellenére is szükség van ventilátoros hűtésre is, de az üzemeltetéshez szükséges villamosáram ára Norilszkban nagyon alacsony, mindössze 9 forint kilowattóránként.

Az áram költségeit az ügyfeleknek kell kifizetniük, de sokaknak így is megéri inkább bérelni, mint saját farmot létrehozni.

A legelső bérlő egy kínai ügyfél volt, akinek a bányászeszközeit is átköltöztették Szecsuán tartományból a messzi Szibériába. A Coindesk cikke szerint Norilszk városának vezetőségi tagja, Alexander Pestryakov úgy nyilatkozott, ez a modern bányászati mód a kezdete Norilszk digitális korszakának. A tervek szerint a hotel, mikor majd teljes kapacitáson működik, naponta hat Bitcoin bányászatára ad lehetőséget, ami nem tűnik soknak, de ne felejtsük, hogy egy Bitcoin a jelenlegi árfolyam alapján 18 197 000 forintot ér.

(Fotó: BitCluster)

További cikkek a témában:

Azért tilthatják be a bitcoint az USA-ban, amiért annak idején az arany birtoklását is Ray Dalio, az egyik legnagyobb hedge fund alapítója szerint az Egyesült Államok jó eséllyel be fogja tiltani a bitcoint.
Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.
A Nvidia új videokártyájával mégis lehet Ethereumot bányászni A gyártó ígérete szerint korlátozó algoritmust építettek volna az RTX 3060 driverbe, de egy fejlesztőknek kiadott béta verzió miatt mégis szabadon lehet bányászni a kártyával. A Nvidia szerint véletlen hibáról van szó.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.