Karikó Katalin a Nobel-díjat is megkaphatja

2021 / 10 / 02 / Bobák Áron
Karikó Katalin a Nobel-díjat is megkaphatja
A BioNTech alelnöke és munkatársa, Dr. Drew Weissman idén már a sokadik rangos elismerést kapták meg az mRNS alapú vakcinák területén végzett kutatásaikért, aminek eredményeként sikerült kifejleszteni a Covid19 ellen a legnagyobb védelmet nyújtó Comirnaty vakcinát is.

Az mRNS-kutatások viszont nem csak koronavírus legyőzésében jelenthetnek hatalmas előrelépést, a későbbiekben az influenza, a herpesz vagy a HIV, sőt, akár szklerózis multiplex vagy a rák is kezelhető lesz az eljárással kifejlesztett vakcinákkal.

A kutatások során a csapat rájött, hogyan lehet biztonságosan eljuttatni a sejtjeinkbe az egyedi mRNS-t anélkül, hogy káros immunválaszt váltana ki a folyamat során - írja a Live Science, ami szerint a magyar tudósnak és társának arra is van esélye, hogy munkájukért megkapják a kémiai Nobel-díjat.

Az előjelek mindenképpen biztatóak, hiszen Karikó és Weissman nemrég megkapták a Lasker-DeBakey klinikai orvosi kutatási díjat, amelynek 75 éves fennállása során összesen 95 díjazottja kapta meg a Nobel-díjat is.

A kutatópáros korábban már szintén elnyerte a Breakthrough Prize in Life Sciences, a Horwitz valamint a Rosenstiel díjat is. Ettől függetlenül lehetséges, hogy a tudományos világ legrangosabb díjára még várniuk kell néhány évet, hiszen ahogy a Live Science írja, a Rosenstiel-díj és a Nobel-díj elnyerése között például átlagosan kilenc év szokott eltelni.

Az orvosi Nobel-díj idei díjazottjait legkorábban október 4-én hirdetik ki, így már nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, Herskó Ferenc után lesz-e újabb magyar Nobel-díjas. A magyar származású Avram Hershko 2004-ben kémiai kategóriában nyerte el a tudományos világ legrangosabb díját, az ubikvitin-mediálta fehérjebontás felfedezéséért.

(Fotó: Penn Medicine)

További cikkek a témában:

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.

Így számolnak be a külföldi oldalak az elmúlt évek legnagyobb magyar tudományos felfedezéséről A Daily Mailtől a Popular Mechanicsig, a CNN-től a BBC-ig minden magyar és nemzetközi újság lehozta a szenzációs hírt: magyar kutatók felfedezhették az ötödik alapvető erőt, ami - ha tényleg létezik - teljesen megváltoztathatja a fizika szabályait. Azért voltak szkeptikusabbak is.

Magyar kutató vezetésével sikerült komoly áttörést elérni a vakság kezelésében A dr. Roska Botond vezette kutatócsapatnak a világon elsőként sikerült létrehoznia olyan mesterséges retinát, amely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.