Kelet-Ázsia húszezer éves genetikai előnye a koronavírus járvánnyal szemben

2021 / 07 / 18 / Justin Viktor
Kelet-Ázsia húszezer éves genetikai előnye a koronavírus járvánnyal szemben
Kelet-Ázsiában rendkívül alacsonynak bizonyult a koronavírus járvány alatt a népességarányos halálozás, ami az összes ottani országot egységesen jellemezte.

A kérdést a tudósok is megvizsgálták, és kiderült, hogy a kelet-ázsiai lakosság genetikai állományában találhatóak olyan eltérések, melyek ellenállóbbá teszik őket a koronavírussal szemben. Dr. David Enard az Arizonai Egyetem evolúciós biológusa és kollégái úgy jöttek rá erre, hogy a koronavírusok génjeinek vizsgálata helyett az emberi gazdaszervezeteikre gyakorolt ​​hatásukat vizsgálták.

Hogy lehetséges ez?

Őseink egész evolúciójuk során folyamatosan alkalmazkodtak az őket ért kihívásokhoz (mint ahogy ezt mi is tesszük ma is, hiszen az evolúció nem állt meg, most is zajlik). Alkalmazkodásuk az őket körülvevő környezethez épp úgy megtörtént, mint a táplálék esetében amit fogyasztottak, vagy éppen a betegségek esetében, melyeken átestek. Mindez a jelentős mennyiségű adaptáció természetesen azonosítható nyomokat hagyott a genetikai kódunkban.

A közösség tagjait megbetegítő új baktériumok és vírusok szelekciós hatást gyakoroltak a fajra, és az akkori emberek között azok élték túl nagyobb valószínűséggel a különböző fertőzéseket, akiben volt olyan az adott kórokozó hatásai ellen hatékony genetikai mutáció, ami segítette őket ebben.

Ők kisebb eséllyel haltak bele a kórba, a genetikai állományukat pedig ennek okán képesek voltak továbbörökíteni. Úgy tűnik, hogy Kelet-Ázsia népessége már sokszor találkozhatott a koronavírus agresszívebb változataival és génállományukban számos olyan tulajdonságot hordoznak, ami megvédi őket a legsúlyosabb kimeneteltől.

Ősi koronavírus járványok

Az új kutatás eredménye arra utal, hogy egy ősi koronavírus típus hosszú időn keresztül sújtotta a kelet-ázsiai régiót. Az elmúlt 20 évben három olyan koronavírust találtak, ami képessé vált az emberek megfertőzésére és súlyos légúti megbetegedések kiváltására, ezek a Covid-19, a SARS és a MERS kórokozói voltak. A vizsgálatok ezek mindegyikéről megállapították, hogy denevérekről vagy más emlősökről kerültek át az emberre.

A kutatók 26 különböző országból származó 2500 páciens génállományát vizsgálták meg, és 42 olyan gént találtak, melyek képesek a koronavírussal reakciót adó fehérjéket előállítani. A 42 gén mindegyikét kelet-ázsiai emberben találták meg, és egyetlen ilyen gén sem került elő a máshonnan származó mintaadók génállományából.

Bárhogyan is lehetett, a dolog erre a régióra korlátozódott. "Amikor összehasonlítottuk azt amit találtunk a világ populációjával, másutt nem találtuk meg ugyanezt" - mondta el Yassine Souilmi, az ausztráliai Adelaide-i Egyetem posztdoktori kutatója, az új tanulmány társszerzője.

A kutatók azt találták, hogy a szóban forgó genetikai változások több mint 20 ezer évvel ezelőtt épültek be a kelet-ázsiai lakosság DNS-ébe, de a mai napig kifejtik kedvező hatásaikat a SARS-CoV-2 fertőzésre, megakadályozva a fertőzést, vagy pusztán enyhítve a betegség lefolyását. A kutatás eredményeit a Current Biology folyóiratban tették közzé.

(Forrás: TNYT Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Végre szekvenálhatták a teljes emberi genomot A Humán Genom Projekt 1990-től 2003 áprilisáig tartott és az emberiség egyik talán legjelentősebb projektjeként feltárta a teljes emberi genomot egészen a nukleotidok, vagyis bázispárok szintjéig, és azonosította a benne található összes gént. Illetve majdnem az összeset, mivel a munkát valójában éppen most fejezték be.

Itt tart a genetika: neolitikumi rágógumiból rekonstruálták az egykori rágózót A neolitikum hajnalán, már előfordult, hogy ráérő őseink rágógumin tornáztatták arcizmaikat. Ezzel persze ránk hagyták a DNS-üket.

Miért mondanak csődöt az antibiotikumaink? Véget érni látszik a bakteriális fertőzések elleni küzdelem legsikeresebb évszázada, a kórokozók szuperbaktériumokká válnak, de miért történik velünk ez a katasztrófa, és mit tehetünk ellene?


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.