Készül a gondolatolvasó sapka, vajon készen állunk rá?

2021 / 04 / 04 / Justin Viktor
Készül a gondolatolvasó sapka, vajon készen állunk rá?
A telepátia ígérete beláthatatlan távlatokat jelenthet a kommunikációban, és talán mindenben ami csak körülvesz bennünket. Számos közhelyes utópia és disztópia melegágya, és nem árt rá felkészülnünk, mert  lassan de biztosan létrejön a megvalósításához szükséges technológia.

Paradigmaváltó technológia

Ha egyszer itt lesz majd, olyan lehetőségeket kínálhat, mint az álmaink letöltése és filmként megtekintése, a gondolataink vagy akár érzéseink lementése, és megosztása ismerőseinkkel, vagy persze a gondolatrendőrség, a gondolatbűn szankcionálása és hasonló rémálmok is könnyen valóra válhatnak. 

Az új világra már csak 2025-ig kell várni, mondta Mary Lou Jepsen, az Openwater cég alapítója három éve, annak a technológiájának köszönhetően melyen a cég dolgozik. Jepsen az MIT professzora, aki korábban a Facebook, az Oculus, a Google [x]  és az Intel vezető mérnökeként is dolgozott, és több mint 100 szabadalom fűződik a nevéhez. 2016-ban otthagyta a Facebookot, hogy megalapítsa az Openwater-t, melynek fókuszában az orvosi képalkotás olcsóbbá tétele és fejlesztése áll.

“Alapvetően arra jöttem rá, hogy hogyan lehet az MRI - egy sok millió dolláros MRI diagnosztikai gép - funkcionalitását belesűríteni egy sísapka méreteibe” - nyilatkozta Jepson, bár a prototípusra még várni kell.

Talán ezt tényleg kevesen tudják, de...

A jelenlegi MRI technológia már látja a gondolatainkat: „Ha most valaki befeküdne egy MRI gépbe ... meg tudnám mondani, hogy, milyen szavakat fog mondani, milyen képek vannak a fejében. Meg tudnám mondani, hogy milyen zenére gondol. Ez a helyzet ma, és én azt ígérem, hogy ezt a képességet összezsugorítom” - nyilatkozta Jepsen még három évvel ezelőtt.

“Egy nap Jepsen sapkája szó szerint gondolkodó sapkává válhat. Ez már telepátia lehetne a gyakorlatban”

- mondta a kutató. A cél az, hogy a technológia képes legyen mind a saját, mind mások gondolatait olvasni és lementeni azokat. A hagyományos MRI vagy mágneses rezonanciás képalkotás mágneses mezőket és rádióhullámokat használ a belső szervek képeinek elkészítéséhez. Az Openwater technológiája ehelyett a kevésbé káros infravörös fényt használja a megvilágított emberi test oxigénáramlásának vizsgálatához, ami kompakttá és sokkal olcsóbbá teszi az eljárást.

Manifesztációs szakadék

„A testünk áttetsző ennek a fénynek a számára. Ez a fény bejut a fejünkbe is ”- nyilatkozta Jepsen. Ha igaza van, és egy nap ötleteinket azonnal megoszthatjuk vagy digitalizálhatjuk, az jelentősen felgyorsíthatja az alkotás, a tanulás és a kommunikáció folyamatát.

Ma időbe és analóg, az emberről a hordozó médiára történő átalakításba telik egy ötlet megosztása, akár beszélünk róla, akár lejegyezzük vagy egyéb formátumba alakítjuk gondolatainkat, érzéseinket (például zenévé, vagy valamely kézműves technológiával, eljárással készülő tárggyá). A telepátia áthidalhatja ezt a manifesztációs szakadékot a gondolatok és a végtermék között. 

„Jelenleg a gondolataink kimeneteli oldala alapvetően az állunk és a nyelvünk izmait mozgatja, vagy az ujjainkkal gépelünk. ... ezekre a nagyon alacsony kibocsátási hatásfokú módszerekre korlátozódunk, melyeket a telepátia jelentősen felgyorsíthatna - vázolta gondolatait Jepsen.

"A gondolatok azonnali átadása felgyorsítja az innovációs folyamatot.  Ez sokkal gyorsabbá teszi az iterációs ciklust” - mondta Jepsen.


Jack Gallant idegtudós szemantikus térképeket készített az agy nyelv-feldolgozásáról (Kép: Jack Gallant Labs)

Musk Neuralinkje és Jepsen sapkája

Jepsen nem az egyetlen olyan kutató-befektető aki a gondolat-bizniszben utazik. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Elon Musk szépen halad Neuralink nevű vállalatával, melynek célja agyunk számítási kapacitásának egyesítése a számítógépekkel, bár ő egyelőre az invazív megoldások útját járja.

“A telepátia technológiai megvalósítása súlyos etikai következményeket von majd magával.

Ha Jepsen sapkájának viselése lehetővé teszi a gondolatolvasást, akkor vajon a rendőrség automatikusan használhat ilyen kalapot? Vagy a katonaság? Egy vállalat előírhatja a viselését a munkavállalóknak? Vagy a szülők ráadhatják a sapkát a gyerekükre?”

- tette fel a provokatív kérdéseket Jepsen. “Meg kell válaszolnunk ezeket a kérdéseket, ezért úgy próbáljuk meg létrehozni a sapkát, hogy csak akkor működjön, ha a viselője is azt akarja, hogy működjön, majd gondolati parancsokkal kiszűrhesse szkennelt gondolataiból azokat a részeket, melyeket nem érez megfelelőnek megosztani” - vázolt egy lehetséges megoldást Jepsen.

(Forrás: IEEE Kép: Wikipédia, Openwater)

Ez is érdekelhet:

Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt A Vállalat azt állítja, hogy mindenről kimerítően tájékoztatta a felhasználókat, de Kalifornia állam ezt másképp gondolta.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett A Google szerdai bejelentésének értelmében új, orvosi jellegű kutatásokat végző alkalmazást indít az android rendszerrel rendelkező telefontulajdonosok számára. A Google Health Studies első kutatása során az influenzát, vagy olyan légzőszervi megbetegedéseket vizsgálnak majd, mint a a Covid-19.


 


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.