Készül a gondolatolvasó sapka, vajon készen állunk rá?

2021 / 04 / 04 / Justin Viktor
Készül a gondolatolvasó sapka, vajon készen állunk rá?
A telepátia ígérete beláthatatlan távlatokat jelenthet a kommunikációban, és talán mindenben ami csak körülvesz bennünket. Számos közhelyes utópia és disztópia melegágya, és nem árt rá felkészülnünk, mert  lassan de biztosan létrejön a megvalósításához szükséges technológia.

Paradigmaváltó technológia

Ha egyszer itt lesz majd, olyan lehetőségeket kínálhat, mint az álmaink letöltése és filmként megtekintése, a gondolataink vagy akár érzéseink lementése, és megosztása ismerőseinkkel, vagy persze a gondolatrendőrség, a gondolatbűn szankcionálása és hasonló rémálmok is könnyen valóra válhatnak. 

Az új világra már csak 2025-ig kell várni, mondta Mary Lou Jepsen, az Openwater cég alapítója három éve, annak a technológiájának köszönhetően melyen a cég dolgozik. Jepsen az MIT professzora, aki korábban a Facebook, az Oculus, a Google [x]  és az Intel vezető mérnökeként is dolgozott, és több mint 100 szabadalom fűződik a nevéhez. 2016-ban otthagyta a Facebookot, hogy megalapítsa az Openwater-t, melynek fókuszában az orvosi képalkotás olcsóbbá tétele és fejlesztése áll.

“Alapvetően arra jöttem rá, hogy hogyan lehet az MRI - egy sok millió dolláros MRI diagnosztikai gép - funkcionalitását belesűríteni egy sísapka méreteibe” - nyilatkozta Jepson, bár a prototípusra még várni kell.

Talán ezt tényleg kevesen tudják, de...

A jelenlegi MRI technológia már látja a gondolatainkat: „Ha most valaki befeküdne egy MRI gépbe ... meg tudnám mondani, hogy, milyen szavakat fog mondani, milyen képek vannak a fejében. Meg tudnám mondani, hogy milyen zenére gondol. Ez a helyzet ma, és én azt ígérem, hogy ezt a képességet összezsugorítom” - nyilatkozta Jepsen még három évvel ezelőtt.

“Egy nap Jepsen sapkája szó szerint gondolkodó sapkává válhat. Ez már telepátia lehetne a gyakorlatban”

- mondta a kutató. A cél az, hogy a technológia képes legyen mind a saját, mind mások gondolatait olvasni és lementeni azokat. A hagyományos MRI vagy mágneses rezonanciás képalkotás mágneses mezőket és rádióhullámokat használ a belső szervek képeinek elkészítéséhez. Az Openwater technológiája ehelyett a kevésbé káros infravörös fényt használja a megvilágított emberi test oxigénáramlásának vizsgálatához, ami kompakttá és sokkal olcsóbbá teszi az eljárást.

Manifesztációs szakadék

„A testünk áttetsző ennek a fénynek a számára. Ez a fény bejut a fejünkbe is ”- nyilatkozta Jepsen. Ha igaza van, és egy nap ötleteinket azonnal megoszthatjuk vagy digitalizálhatjuk, az jelentősen felgyorsíthatja az alkotás, a tanulás és a kommunikáció folyamatát.

Ma időbe és analóg, az emberről a hordozó médiára történő átalakításba telik egy ötlet megosztása, akár beszélünk róla, akár lejegyezzük vagy egyéb formátumba alakítjuk gondolatainkat, érzéseinket (például zenévé, vagy valamely kézműves technológiával, eljárással készülő tárggyá). A telepátia áthidalhatja ezt a manifesztációs szakadékot a gondolatok és a végtermék között. 

„Jelenleg a gondolataink kimeneteli oldala alapvetően az állunk és a nyelvünk izmait mozgatja, vagy az ujjainkkal gépelünk. ... ezekre a nagyon alacsony kibocsátási hatásfokú módszerekre korlátozódunk, melyeket a telepátia jelentősen felgyorsíthatna - vázolta gondolatait Jepsen.

"A gondolatok azonnali átadása felgyorsítja az innovációs folyamatot.  Ez sokkal gyorsabbá teszi az iterációs ciklust” - mondta Jepsen.


Jack Gallant idegtudós szemantikus térképeket készített az agy nyelv-feldolgozásáról (Kép: Jack Gallant Labs)

Musk Neuralinkje és Jepsen sapkája

Jepsen nem az egyetlen olyan kutató-befektető aki a gondolat-bizniszben utazik. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Elon Musk szépen halad Neuralink nevű vállalatával, melynek célja agyunk számítási kapacitásának egyesítése a számítógépekkel, bár ő egyelőre az invazív megoldások útját járja.

“A telepátia technológiai megvalósítása súlyos etikai következményeket von majd magával.

Ha Jepsen sapkájának viselése lehetővé teszi a gondolatolvasást, akkor vajon a rendőrség automatikusan használhat ilyen kalapot? Vagy a katonaság? Egy vállalat előírhatja a viselését a munkavállalóknak? Vagy a szülők ráadhatják a sapkát a gyerekükre?”

- tette fel a provokatív kérdéseket Jepsen. “Meg kell válaszolnunk ezeket a kérdéseket, ezért úgy próbáljuk meg létrehozni a sapkát, hogy csak akkor működjön, ha a viselője is azt akarja, hogy működjön, majd gondolati parancsokkal kiszűrhesse szkennelt gondolataiból azokat a részeket, melyeket nem érez megfelelőnek megosztani” - vázolt egy lehetséges megoldást Jepsen.

(Forrás: IEEE Kép: Wikipédia, Openwater)

Ez is érdekelhet:

Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt A Vállalat azt állítja, hogy mindenről kimerítően tájékoztatta a felhasználókat, de Kalifornia állam ezt másképp gondolta.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett A Google szerdai bejelentésének értelmében új, orvosi jellegű kutatásokat végző alkalmazást indít az android rendszerrel rendelkező telefontulajdonosok számára. A Google Health Studies első kutatása során az influenzát, vagy olyan légzőszervi megbetegedéseket vizsgálnak majd, mint a a Covid-19.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
A nagy hódító iszonyatos végzete – élve temethették el Nagy Sándort
Nagy Sándor a teste a halála után hat nappal sem indult oszlásnak – akkor azt gondolták, hogy azért mert tényleg isten volt. Akadnak tudósok akik szerint ennél prózaibb volt az ok: az uralkodó akkor még élt, és így is temették el.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.