Két évtizede próbálják megépíteni a Holdat a Földön

2021 / 09 / 14 / Bobák Zsófia
Két évtizede próbálják megépíteni a Holdat a Földön
Egy vállalkozó mesterséges holdat tervezett a Földre, de nem kizárt, hogy előbb lépnek emberek újra a valódi Holdra, mint a földi mására.

Egy mesterséges Hold megépítése abszurd ötletnek tűnik ugyan, de volt már rá példa, hogy valaki mégis megpróbálkozott vele. A kilencvenes években a szovjet Znamja kísérlet keretében egy 20 méteres, alumíniummal borított lemezt juttattak fel az űrbe, a MIR állomásra, egy Progressz teherszállító űrhajóval, ahol, a tervek szerint a kihajtogatott lemez visszatükrözte volna a Nap fényét, pontosan oda, ahol éppen szükség volt rá. Ezzel lehetőség nyílt volna arra, ahogy azt 1993-ban a New York Times is írta, hogy az éjszakai építési munkák, vagy hajnali és alkonyi aratás alatt extra megvilágítást biztosítsanak a munkások számára, azonban az űrtükör február 4-ei sikeres próbája után nem alkalmazták tovább az eszközt, pár órával később letért pályájáról, majd elégett a Föld légkörében.

A második, 1999-ben kivitelezett teszt közben már technikai nehézségek léptek fel és a programot végleg ejtették Oroszországban. Legutóbb Kína jelentette be, hogy tervezi a Znamjához hasonló második Hold létrehozását, amit Szecsuán tartomány fővárosa, Csengtu fölé helyzetek volna, pontosabban először ennek a városnak a megvilágítását biztosította volna a Földtől 500 kilométerre található eszköz (később más városokét is), de az ambiciózus projektről azóta sem lehetett sokat hallani.

A mesterséges Holdnak azonban létezik egy ezektől teljesen eltérő, bizonyos szempontból összehasonlíthatatlanul hétköznapibb, más szemszögből nézve még különcebb verziója is. A Michael R. Henderson által megálmodott második Hold nem a valódi égitest funkcióját másoló eszköz, hanem egy mega-hotel, amely csak külső kialakításában hasonlítana a névadójára. A hatalmas épület legfőbb különlegessége, hogy valódi gömb alakú külsőt kapna, ellentétben a sok gömbként reklámozott, de valójában csak dóm formájú létesítménnyel - írja a Designboom, így a látvány tényleg hatásos lehetne, azonban van egy kis probléma a Hold hotellel. Mégpedig, hogy immár két évtizede senki nem akarja felépíteni.

Az ír származású kanadai vállalkozó 2002-ben mutatta be először terveit és a Spacerefen megjelent közlemény szerint nagy sikert aratott vele a közönség soraiban, de az eredetileg 10 000 szobásnak elképzelt épület még Las Vegas dekadens világához is túl soknak bizonyult. Henderson nem adta fel és némileg realisztikusabb köntösbe öltöztette a programot: kicsivel később a tízezer szoba helyett csak hétezerrel számoltak, valamint 25 étteremmel és négy bemutatóteremmel.

"Az emberek már kezdik megérteni, hogy a Hold valóságos és (az építkezés) mindenképpen megtörténik a közeljövőben."

- mondta a tervező a Las Vegas Advisor beszámolója szerint, majd rögtön utána eltűnt a színről.

De a történet közel sem ért véget, a vállalkozó az első bemutató után több mint tíz évvel ugyanazzal a grandiózus tervvel jelentkezett, mint amit először megalkotott és a Syfynak 2014-ben elárulta, hogy még áprilisban bejelentik majd az első Moon Resort építési helyszínét, ami valószínűleg 2018-ra lesz majd készen. A kialakítás továbbra is rendkívül ambiciózus maradt: visszatért a tízezer szoba/lakosztály, az egy négyzetkilométeres alapterület, egy, az óceán ringását utánzó 152 méteres medence, rengeteg szórakoztató egység, wellness központ, diszkó és kaszinó 600 asztali és 12 000 gépi játékkal. A műveletek azonban soha nem kezdődtek meg, az idő telt és sem a helyszínnek kiszemelt Las Vegasban, sem Dubajban, sem a Karib-szigeteken nem jelent meg a Hold luxuskivitelű kistestvére.

2016-ban a Las Vegas Advisor számolt be részletesen Henderson történetéről, és azt jósolta, hogy az extravagáns látványterveknél közelebb soha nem kerül majd a szálloda a megvalósításhoz. De a Space Architect (Űrépítész) szervezet tagjai közé felvételt nyerő vállalkozó nem mondott le régi álmáról és Sandra G. Matthewszal együtt a 2016-os Coachella fesztiválon tervezték megépíteni a Moon USA-t, amely nem csak szálloda, hanem élethű holdraszállási helyszín is lett volna, mivel a 230 méteres gömbön belül található holdjárók, melyek az eredeti másolatainak készültek, 106 méteres magasságig repítették volna az utasokat, hogy aztán a valódira megszólalásig hasonlító holdfelszínre érkezhessenek. A program tanácsadójának Rick Searfosst, a NASA űrsiklóját két alkalommal vezető és egy alkalommal irányító űrhajóst kérték fel, valamint tervben volt egy "működő és teljes mértékben valósághű holdi kolónia" kialakítása is, bármit is jelentsen ez.

A 2016-os fesztivál végül saját Hold nélkül maradt, legközelebb pedig a Desert Sun hasábjain tűnt fel a projekt, ahol 2018-ban arról számoltak be, hogy Mark Weber, a Coachella gazdasági fejlesztéséért felelős igazgatója immár négy éve próbál megfelelő helyet találni a rendezvény környéken a hatalmas építménynek, eddig sikertelenül. A Desert Sunnak nyilatkozó Aftab Dada, a Hilton Palm Springs vezetője szavai rávilágítottak, hogy miért is tűnik olyan régóta elátkozottnak a szálloda ötlete: a Moon Resort terve szerinte egyszerűen lehetetlen.

"Ha lenne olyan szó, amely helyettesíthetné a lehetetlent, akkor azt használnám."

- mondta az üzletember.

A Hold hotel azonban továbbra is a köztudatban kering és nem úgy tűnik, hogy bármi is eltérítheti pályájáról. A Designboom beszámolója és a Moon World Resort honlapja szerint a jelenleg minimum 198 méteresnek tervezett gömb 4000 lakosztályt rejtene, hatalmas klubhelységet és konferenciatermet, valamint továbbra is az élmény részét képezné a holdraszállás a spirális alakban felfelé közlekedő járatok segítségével. A két évtizedes tervek jelen pillanatban is a befektetőket várják, ha pedig akad az 5 milliárd dolláros projektre jelentkező, az 12 hónapnyi terepszemle és felmérés után további 48 hónap alatt számíthat a holdkeltére, vagyis arra, hogy végére érjenek az építési munkálatok és végül megnyithasson a Földön a Hold, ami, a Moon Resort leírása szerint, "az emberek következő otthona" lehet.

(Designboom, Moon World Resort)

További cikkek a témában:

A távoli bolygón való életet szimulálják a Mars Dune Alpha moduljaiban egy teljes évig A NASA a vörös bolygóra tartó jövőbeli misszió előkészületeként éppen jelentkezőket toboroz egy egész éves misszióhoz, amelynek során speciális modulokban élve problémák sorát kell majd megoldaniuk a résztvevőknek.
Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.
A szovjet lebegő város története - levitáló épületekkel oldották volna meg Oroszországban a túlnépesedés problémáját A történelem során kevés építész próbálkozott meg egy valódi, gravitációval dacoló város tervezésével, amely a levegőben adott volna otthont az emberiségnek, de a szovjet érában a jövő városa határozottan izgalmasnak ígérkezett.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.