Két évtizede próbálják megépíteni a Holdat a Földön

2021 / 09 / 14 / Bobák Zsófia
Két évtizede próbálják megépíteni a Holdat a Földön
Egy vállalkozó mesterséges holdat tervezett a Földre, de nem kizárt, hogy előbb lépnek emberek újra a valódi Holdra, mint a földi mására.

Egy mesterséges Hold megépítése abszurd ötletnek tűnik ugyan, de volt már rá példa, hogy valaki mégis megpróbálkozott vele. A kilencvenes években a szovjet Znamja kísérlet keretében egy 20 méteres, alumíniummal borított lemezt juttattak fel az űrbe, a MIR állomásra, egy Progressz teherszállító űrhajóval, ahol, a tervek szerint a kihajtogatott lemez visszatükrözte volna a Nap fényét, pontosan oda, ahol éppen szükség volt rá. Ezzel lehetőség nyílt volna arra, ahogy azt 1993-ban a New York Times is írta, hogy az éjszakai építési munkák, vagy hajnali és alkonyi aratás alatt extra megvilágítást biztosítsanak a munkások számára, azonban az űrtükör február 4-ei sikeres próbája után nem alkalmazták tovább az eszközt, pár órával később letért pályájáról, majd elégett a Föld légkörében.

A második, 1999-ben kivitelezett teszt közben már technikai nehézségek léptek fel és a programot végleg ejtették Oroszországban. Legutóbb Kína jelentette be, hogy tervezi a Znamjához hasonló második Hold létrehozását, amit Szecsuán tartomány fővárosa, Csengtu fölé helyzetek volna, pontosabban először ennek a városnak a megvilágítását biztosította volna a Földtől 500 kilométerre található eszköz (később más városokét is), de az ambiciózus projektről azóta sem lehetett sokat hallani.

A mesterséges Holdnak azonban létezik egy ezektől teljesen eltérő, bizonyos szempontból összehasonlíthatatlanul hétköznapibb, más szemszögből nézve még különcebb verziója is. A Michael R. Henderson által megálmodott második Hold nem a valódi égitest funkcióját másoló eszköz, hanem egy mega-hotel, amely csak külső kialakításában hasonlítana a névadójára. A hatalmas épület legfőbb különlegessége, hogy valódi gömb alakú külsőt kapna, ellentétben a sok gömbként reklámozott, de valójában csak dóm formájú létesítménnyel - írja a Designboom, így a látvány tényleg hatásos lehetne, azonban van egy kis probléma a Hold hotellel. Mégpedig, hogy immár két évtizede senki nem akarja felépíteni.

Az ír származású kanadai vállalkozó 2002-ben mutatta be először terveit és a Spacerefen megjelent közlemény szerint nagy sikert aratott vele a közönség soraiban, de az eredetileg 10 000 szobásnak elképzelt épület még Las Vegas dekadens világához is túl soknak bizonyult. Henderson nem adta fel és némileg realisztikusabb köntösbe öltöztette a programot: kicsivel később a tízezer szoba helyett csak hétezerrel számoltak, valamint 25 étteremmel és négy bemutatóteremmel.

"Az emberek már kezdik megérteni, hogy a Hold valóságos és (az építkezés) mindenképpen megtörténik a közeljövőben."

- mondta a tervező a Las Vegas Advisor beszámolója szerint, majd rögtön utána eltűnt a színről.

De a történet közel sem ért véget, a vállalkozó az első bemutató után több mint tíz évvel ugyanazzal a grandiózus tervvel jelentkezett, mint amit először megalkotott és a Syfynak 2014-ben elárulta, hogy még áprilisban bejelentik majd az első Moon Resort építési helyszínét, ami valószínűleg 2018-ra lesz majd készen. A kialakítás továbbra is rendkívül ambiciózus maradt: visszatért a tízezer szoba/lakosztály, az egy négyzetkilométeres alapterület, egy, az óceán ringását utánzó 152 méteres medence, rengeteg szórakoztató egység, wellness központ, diszkó és kaszinó 600 asztali és 12 000 gépi játékkal. A műveletek azonban soha nem kezdődtek meg, az idő telt és sem a helyszínnek kiszemelt Las Vegasban, sem Dubajban, sem a Karib-szigeteken nem jelent meg a Hold luxuskivitelű kistestvére.

2016-ban a Las Vegas Advisor számolt be részletesen Henderson történetéről, és azt jósolta, hogy az extravagáns látványterveknél közelebb soha nem kerül majd a szálloda a megvalósításhoz. De a Space Architect (Űrépítész) szervezet tagjai közé felvételt nyerő vállalkozó nem mondott le régi álmáról és Sandra G. Matthewszal együtt a 2016-os Coachella fesztiválon tervezték megépíteni a Moon USA-t, amely nem csak szálloda, hanem élethű holdraszállási helyszín is lett volna, mivel a 230 méteres gömbön belül található holdjárók, melyek az eredeti másolatainak készültek, 106 méteres magasságig repítették volna az utasokat, hogy aztán a valódira megszólalásig hasonlító holdfelszínre érkezhessenek. A program tanácsadójának Rick Searfosst, a NASA űrsiklóját két alkalommal vezető és egy alkalommal irányító űrhajóst kérték fel, valamint tervben volt egy "működő és teljes mértékben valósághű holdi kolónia" kialakítása is, bármit is jelentsen ez.

A 2016-os fesztivál végül saját Hold nélkül maradt, legközelebb pedig a Desert Sun hasábjain tűnt fel a projekt, ahol 2018-ban arról számoltak be, hogy Mark Weber, a Coachella gazdasági fejlesztéséért felelős igazgatója immár négy éve próbál megfelelő helyet találni a rendezvény környéken a hatalmas építménynek, eddig sikertelenül. A Desert Sunnak nyilatkozó Aftab Dada, a Hilton Palm Springs vezetője szavai rávilágítottak, hogy miért is tűnik olyan régóta elátkozottnak a szálloda ötlete: a Moon Resort terve szerinte egyszerűen lehetetlen.

"Ha lenne olyan szó, amely helyettesíthetné a lehetetlent, akkor azt használnám."

- mondta az üzletember.

A Hold hotel azonban továbbra is a köztudatban kering és nem úgy tűnik, hogy bármi is eltérítheti pályájáról. A Designboom beszámolója és a Moon World Resort honlapja szerint a jelenleg minimum 198 méteresnek tervezett gömb 4000 lakosztályt rejtene, hatalmas klubhelységet és konferenciatermet, valamint továbbra is az élmény részét képezné a holdraszállás a spirális alakban felfelé közlekedő járatok segítségével. A két évtizedes tervek jelen pillanatban is a befektetőket várják, ha pedig akad az 5 milliárd dolláros projektre jelentkező, az 12 hónapnyi terepszemle és felmérés után további 48 hónap alatt számíthat a holdkeltére, vagyis arra, hogy végére érjenek az építési munkálatok és végül megnyithasson a Földön a Hold, ami, a Moon Resort leírása szerint, "az emberek következő otthona" lehet.

(Designboom, Moon World Resort)

További cikkek a témában:

A távoli bolygón való életet szimulálják a Mars Dune Alpha moduljaiban egy teljes évig A NASA a vörös bolygóra tartó jövőbeli misszió előkészületeként éppen jelentkezőket toboroz egy egész éves misszióhoz, amelynek során speciális modulokban élve problémák sorát kell majd megoldaniuk a résztvevőknek.
Elkészült az eddigi legkülönösebb marsi ház látványterve A hatalmas tojásokra emlékeztető épületek 3D nyomtatással készülnek majd, és a NASA szerint minden igényt kielégítenek.
A szovjet lebegő város története - levitáló épületekkel oldották volna meg Oroszországban a túlnépesedés problémáját A történelem során kevés építész próbálkozott meg egy valódi, gravitációval dacoló város tervezésével, amely a levegőben adott volna otthont az emberiségnek, de a szovjet érában a jövő városa határozottan izgalmasnak ígérkezett.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.