Kezdetleges szemek jelentek meg a laboratóriumban növesztett mini-agyakon

2021 / 08 / 17 / Bobák Zsófia
Kezdetleges szemek jelentek meg a laboratóriumban növesztett mini-agyakon
Az agy-organoidok születésétől számított harmincadik napon már megjelennek a szemhez hasonló struktúrák, melyek egy idő után a fényt is érzékelik.

Az organoidok olyan sejtcsoportosulások, melyek önszerveződő módon háromdimenziós struktúrákká alakulnak, melyek a valódi, teljes méretű emberi szervek működéséhez hasonlóan fejlődnek és funkcionálnak. Ezeket a mini-szerveket a kutatók laboratóriumokban, petricsészékben állítják elő különféle őssejtekből, de ahhoz, hogy valódi miniatűr szívekké, agyakká vagy tüdőkké fejlődjenek, megfelelő körülményekre van szükségük: általában valamilyen tartószerkezet segítségével lehet csak elérni, hogy valóban három dimenzióban terjeszkedjenek, és el kell kerülni, hogy érintkezzenek a petricsészével. A felfüggesztés, amely a sejtekben kívüli tér felépítését másolja, valamilyen hidrogélből áll, ehhez leggyakrabban a Matrigel nevű anyagot használják, amely egy zselészerű fehérjevegyület, melyet az Engelbreth-Holm-Swarm egér szarkóma sejtek váladékából készítenek - írja Claudia Corrò, a Francis Crick Institute kutatója, tanulmányában.

Az organoidok egyelőre csak a szervek kezdetleges, egyszerű formáját veszik fel, összetételük közel sem olyan komplex, mint a valódi emberi agyé vagy szívé, de így is megfelelő alanyok ahhoz, hogy a szervek kifejlődésének lépéseit tanulmányozhassák rajtuk a tudósok. És van még egy olyan terület, ahol jelentős segítséget nyújthatnak a mini-szervek: a gyógyszertesztelés az organoidok felhasználásával a jövőben egészen személyre szabottan, így biztonságosabban valósulhat meg, mivel a páciens saját őssejtjeiből alakítható ki a tesztpéldány.

Háromdimenziós, emberi agy-organoidokat még csak néhány éve fejlesztenek a kutatók, de a vizsgálatok során már számos érdekes felfedezést tettek a sejtek szerveződése szempontjából, például, hogy megfelelő 'utasításokkal' az agy különböző részei alakíthatóak ki a sejtekből, melyek összekötve képesek együtt funkcionálni, vagyis az idegsejtek vándorolnak közöttük. Az is kiderült, hogy a számos agyi rendellenesség vizsgálatára is alkalmasak a mini-agyak, a jövőben ezért nem lesz rá szükség, hogy az állatmodellek által nyújtott behatárolt lehetőségek akadályozzák az új neurológiai felfedezések születését.

A legújabb kísérletben német, francia és olasz kutatók az organoidokon fejlődő szemhez hasonló struktúrát vizsgálták, az eredmények szerint már a harmincadik napon olyan optikai üregek jelentek meg a sejtcsoporton, szám szerint kettő, amelyek a későbbi fejlődés során többek között lencseszerű sejteket, retina pigmenteket és elektromosan aktív idegi hálózatot is fejlesztettek.

Az indukált pluripotens őssejtekből kialakított mini-agyak szemei fényre is reagáltak és ezt a fényre való érzékenységet mesterségesen is lehetett szabályozni.

A megalkotott 314 organoid 72%-a növesztett ilyen optikai egységeket, és a retina részei a legtöbb esetben interakcióba léptek az agyi sejtekkel, vagyis a valódi szervekhez hasonló működésről tettek tanúbizonyságot. A kutatók szerint in vitro, tehát laboratóriumi körülmények között ilyesmire korábban nem volt példa, ez pedig a vizsgálatok spektrumát nagyban szélesíti, mivel így a szervek közötti együttműködés megfigyelése is lehetővé válik. Ha a miniatűr optikai egységeket sikerül a jelenleginél hosszabb ideig életben tartani, akkor hamarosan már a retina rendellenességek kialakulását és működését is vizsgálhatják a mini-agyakon és szemeken.

(Fotó: Flickr/ nihgov, Elke Gabriel et al/Cell Stem Cell/ Human brain organoids assemble functionally integrated bilateral optic vesicles)

További cikkek a témában:

A 3D-s organoid emberi előagy a jövő egyik legnagyobb durranása lehet A találmány felválthatja az állatkísérleteket, de vajon etikusnak nevezhető ez a fajta kísérletezés?
Az élet kezdetét szimulálták egy petricsészében: a mini szívek ugyanúgy dobogtak, mint az igaziak Valódi emberi sejtekből készítettek organoidokat, kezdetleges mini szíveket, amelyek a rendes szívhez hasonló módon és ütemben kezdtek verni, pedig csak szezámmag méretűek.
Magyar kutató vezetésével sikerült komoly áttörést elérni a vakság kezelésében A dr. Roska Botond vezette kutatócsapatnak a világon elsőként sikerült létrehoznia olyan mesterséges retinát, amely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.