Újra nekiestek Ukrajnának az orosz hackerek

2021 / 02 / 25 / Pőcze Balázs
Újra nekiestek Ukrajnának az orosz hackerek
Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy újra kibertámadást indított az ország ellen. A vádak szerint most egy dokumentum elosztó szolgáltatáson keresztül terjesztettek vírust.

Több szakértő gondolja úgy, hogy az orosz állam által támogatott hacker kollektívan szeretik ukrán célpontokon kipróbálni és tökéletesíteni a módszereiket. Az elmúlt években többször állították le ideiglenesen az áramszolgáltatást nyugati szomszédjuknál, de innen indult el az egész világot letaroló NotPetya vírus is, amely végül tízmilliárd dolláros kárt okozott világszerte. Az Ars Technica híre szerint az Ukrán Nemzeti Cyberbiztonsági Koordinációs Központ most azzal vádolja az oroszokat, hogy

"tömegesen meg akarták fertőzni a közszolgáltatók információs rendszereit".

A támadás egy kormányzati portálról, az állami szervezetek által használt központi dokumentumtárból indult. Olyan fájlok kerültek az adatbázisba, amelyek a felhasználók számítógépeire letöltve egy macro, vagyis a dokumentumon belül futó miniprogram segítségével vírust telepítenek. Ez aztán lehetővé teszi a támadóknak, hogy átvegyék az irányítást az adott rendszer fölött. A Cyberbiztonsági Központ közleménye szerint az elkövetés módja utal arra, hogy az oroszok állhatnak az akció mögött, de azt nem árulták el, hogy végül sikerrel jártak-e a bűnözők.

A közelmúltban számtalan kibertámadás mögött feltételeztek a hatóságok és a szakértők orosz elkövetőket: a Rakétán mi is beszámoltunk például arról, hogy célba vették a járvány miatt otthonról dolgozókat vagy az amerikai választási rendszert. Ahogy az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadása, a SolarWinds hack is minden bizonnyal nekik tudható be.

További cikkek a témában:

Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét Egy távfelügyeleti szoftveren keresztül juthattak be a rendszerbe.

Egy anonim hacker több ezer koronavírusos kutatási anyagot kiszivárogtatott Vajon a koronavírusról szóló kutatásoknak szabadon hozzáférhetőnek kellene lenniük a nyilvánosság számára? Egy hacker szerint igen, aki a törvénnyel sem félt szembemenni, ha ez életeket menthet.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.