'Kígyórobot' javítja a vízalatti vezetékeket

2021 / 03 / 13 / Perei Dóra
'Kígyórobot' javítja a vízalatti vezetékeket
Új, minden eddiginél fejlettebb víz alatti drón fejlesztése folyik, amely segíti a mélytengeri olaj- és gázipart a több ezer kilométeren átívelő óceánvezetékek telepítésében, karbantartásában és ellenőrzésében.

Az Eelume egy hatméteres kígyószerű robot, amely kamerákat és érzékelőket használ a víz alatti navigációhoz. A CNN szerint a dokkállomáson elhelyezett robot legfeljebb ötszáz méter mélységig merülhet, akkumulátora pedig hat hónapig húzza töltés nélkül, természetesen a víz alatt. Változatos eszközkészletei lehetővé teszik számos feladat elvégzését, beleértve

a tenger alatti szelepek üzemeltetését, valamint a tengeri képződmények és üledékek eltávolítását.

Noha mostanra számos mélyvízi-vezetékrendszer karbantartását autonóm járművek végzik, ezeket általában egy komplett legénységgel ellátott hajóról irányítják, amelyet a szükséges helyre kell navigálniuk. Az efféle műveletek napi százezer dollárba kerülhetnek - mondta Pål Liljebäck, az Eelume fejlesztője, az Eelume Subsea Intervention technológiai igazgatója a CNN-nek. Hozzátette: mivel a robot bármikor mozgósítható ellenőrzésre és beavatkozási feladatok elvégzésére, ezáltal jelentősen csökken a költséges felszíni hajók szükségessége.

A „kígyórobot” egy jövőbeli víz alatti robot-ökoszisztéma része

Az Equinor norvég olajvállalat volt az Eelume egyik legkorábbi befektetője. "A dízeles felszíni hajók rengeteg szén-dioxidot bocsátanak ki, az Eelume-hez hasonló robotok azonban szinte semmit sem" - magyarázza a CNN-nek Pål Atle Solheim Snes, az Equinor vezető mérnöke. Sőt, a robotkészülék olcsóbb karbantartó-javító módszere csökkenti költségeiket. "Ahelyett, hogy munkatársaink veszélyes körülmények között dolgoznának a nyílt vízen, szárazföldi ellenőrző helyiségbe helyezhetjük őket" - mondja Solheimsnes.

Az Eelume Undersea Intervention egyike azon számos cégnek és kutatónak, akik víz alatti drónokat fejlesztenek: a német Fraunhofer Institute for Optronics-nél például olyan víz alatti mentőrobotot fejlesztenek, amely megmentheti az embereket a fulladástól. Míg a Harvard Egyetem kutatói drónjaikkal szinkronizált halcsoportokat utánoznak, hogy elősegítsék óceánjaink megfigyelését. Az Eelume Underea Intervention és az Equinor az év végén az Åsgard olaj- és gázmezőn végzik majd az utolsó tengerfenéki teszteket. Az Eelume ugyanakkor már bejelentette, hogy első kígyórobotjait jövőre kívánja bevetni. A vállalat célja, hogy 2027-ig világszerte legalább ötven gép szelje az óceánokat.

(Fotó: Eelume Subsea Intervention)

További cikkek a témában:

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Robothal, amely a Mariana-árokban is képes elúszkálgatni A több kilométeres mélységben úszkáló robotot egy létező mélytengeri halról mintázta a fejlesztőcsapat.

Végre valaki felfegyverezte Spotot, a robotkutyát A robotkutya egy paintball-puskát kapott a hátára és a neten keresztül bárki célba lőhetett vele különböző műtárgyakra.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.