Kilenc űrállomás, ami az ISS-t követheti

2024 / 07 / 09 / Bobák Áron
Kilenc űrállomás, ami az ISS-t követheti
Ahogy arról mi is írtunk, a NASA nemrég a SpaceX-et választotta ki a feladatra, hogy életciklusa végén elpusztítsák a Nemzetközi Űrállomást, amire jelen állás szerint valamikor a 2030-as évek elején kerülhet sor. Attól azért nem kell félni, hogy az emberiség űrállomás nélkül marad - a kínai Tienkung képében már ma is kering másik űrállomás a bolygónk körül az ISS-en kívül, de ha minden egyes eddig bejelentett terv megvalósul, az évtized végére ezeknek a száma a sokszorosára nőhet.

Az űrállomások gyarapodása részben éppen az ISS leselejtezésének lesz köszönhető, hiszen az amerikai űrügynökség terve már elég régóta az volt, hogy az ISS megsemmisülése után az űrben végzett kutatómunkát privát cégek által épített űrállomásokon folytatják. Ennek jegyében a hivatal több különböző projektet is támogat, és nem kizárt, hogy ezeknek akár mindegyike megvalósulhat. Űrállomások építésére emellett is számtalan terv van a kalapban, amelyek nagy részéről külön-külön már írtunk a Rakéta hasábjain, most viszont a BBC Sky at Night rovata egy cikkben gyűjtötte össze az összes tervet, ami eddig napvilágra került.

(Borítókép: Blue Origin)

Viszlát ISS, heló magánűrállomások! Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül szóba, hogy a NASA a 2030-as évek környékén elhagyná a Nemzetközi Űrállomást, most pedig ki is választották azt a három projektet, ami az évtized végére leválthatja az öregedő ISS-t.


Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.