Kína küldetést indít a Nap megfigyelésének céljával

2021 / 01 / 24 / Justin Viktor
Kína küldetést indít a Nap megfigyelésének céljával
Kína nagy erőkkel halad előre űrprogramjával. Több szondát küldtek a Hold felszínére, saját Föld körüli pályán keringő űrállomásukon dolgoznak, és nemsokára leszállhatnak a Marsra is. Most egy, a Nap megfigyelését célzó küldetést jelentettek be.

A tervezett misszió Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S) névre hallgat, és 2022 első felében indul. Célja központi csillagunk 24 órás folyamatos megfigyelése, a Nappal szinkron pályáról, 720 kilométerrel a Föld felett, legalább 4 éven keresztül, közölte a Xinhua állami hírügynökség.

A hivatalos közlések szerint a szonda célja az űridőjárás vizsgálata, különös tekintettel a napviharokra, amelyek komoly pusztítást okozhatnak az érzékeny tudományos berendezésekben a Földön és a Föld körüli pályákon keringő eszközökben. A Xinhua szerint az ASO-S képes lesz előrejelezni a napviharokat legalább 40 órával az érkezésük előtt, előre jelezve a várható károkat is.

A kutatók becslései szerint Napunk tevékenysége új 11 éves ciklusba léphet idén, ami 2024-ben és 2025-ben éri majd el csúcspontját, és a kínai misszió részletes megfigyeléseket készíthet erről a tevékenységről.

Az 1960-as évek óta világszerte több mint 70 napkutató műholdat állítottak már pályára.

A bejelentett misszió szeretné felszámolni Kína lemaradását a területen, a küldetés során három tudományos eszközt is Föld körüli pályára állítanak: egy röntgen-képalkotó berendezést, hogy nyomon kövessék a Nap mágneses mezőinek változásait, egy mágneses detektort és egy naptávcsövet.

A hírről a South China Morning Post számolt be.

(Forrás: SCMP Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Kína novemberben fellövi az első űrbányász robotot Novemberben újra útjára indulhat a Hosszú Menetelés kínai rakéta fedélzetén az első űrbányász robottal, melyet a pekingi Origin Space magánvállalat juttat az űrbe.

Kína saját űrállomást épít, három küldetést is bejelentettek Nemrég, tavaly december végén tért vissza a Földre a Csang'O-5 kínai űrhajó a fedélzetén két kilogrammnyi holdkőzettel, a júliusban indított űrhajójuk pedig már 400 millió kilométert megtett és űrszondájuk májusban landolhat a Mars felszínén. Ez azonban nem elég, Kína hamarosan három új űrküldetést indít, mivel belevágnak saját űrállomásuk megépítésébe is.

Kína Csang'o-5 űrszondája leszállt a Holdra Sikerrel landolt a Holdon tegnap este a Csang'o-5 kínai űrszonda. Az űrszondát november 23-án lőtték fel, a célja kőzetminták begyűjtése a Hold eredetének és kialakulásának jobb megértése érdekében.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.