Kísérleti jellegű fogkrém, ami a jövőben gyógyíthatja a földimogyoró-allergiát

2021 / 03 / 19 / Perei Dóra
Kísérleti jellegű fogkrém, ami a jövőben gyógyíthatja a földimogyoró-allergiát
A kutatók elképzelése szerint ha az allergiások naponta bevisznek akkora mennyiségű földimogyoró allergént, mint amekkorát egy kis darab fogkrém rejt, szervezetük idővel természetes immunvédelmet fejleszthet ki ellene. Ám a dolog rosszul is elsülhet.

A különböző ételallergiák évek óta megtalálhatók a leggyakoribb allergiatípusok között, és bár a földimogyoró-allergia gyakoribb gyermekeknél, több millió felnőtt is szenved benne. Egyéni érzékenységtől függően a tünetek között szerepel a hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj, valamint a nehézlégzés. A tünetek súlyossági foka szintén egyénfüggő, mégis igen széles skálán mozog az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól kezdve a száj körül, szemeknél jelentkező ödémán át egészen az életveszélyes, fulladásos anafilaxiás sokkig. Noha az allergiások nem egyszerre tapasztalják ezeket, érdemes már egy-két tünet esetén is felkeresni az orvost, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat. Ezen probléma megoldására vállalkozott egy nemzetközi kutatócsoport, akik - kis számú csoporton - már el is kezdhették tesztelni a fogkrémet, ami reményeik szerint segíthet az érintetteknek. Leegyszerűsítve a ScienceNews-on megjelent tanulmányt, az Intrommune Therapeutics munkatársai, vagyis a kísérlet vezetői két dolgot remélnek a nem mindennapi fogkrémtől: ha az allergiások naponta bevisznek akkora mennyiségű földimogyoró allergént, mint amekkorát egy kis darab fogkrém rejt,

szervezetük idővel természetes immunvédelmet fejleszthet ki a földimogyoró allergiát kiváltó komponensek ellen.

Másrészt, mivel a fogmosás már egészen kicsi kortól kezdve a napi rutin részét képezi, így nehezebb róla elfeledkezni, mint mondjuk egy gyógyszer bevételéről.

Immunterápia mint kezelési mód

A kutatók régóta keresik a táplálékallergia kezelésének leghatásosabb módját, merthogy a "bevett gyakorlat" szinte a világ minden részén az, hogy az érintettek nem fogyasztják az allergiát kiváltó élelmiszereket. Az utóbbi években azonban fokozatosan kezd elterjedni az immunterápia, melynek célja a túlérzékenység megszüntetése azáltal, hogy a szervezet folyamatosan emelt dózisokban kapja a tüneteket okozó allergént, míg hozzá nem szokik. Egy 2019-es vizsgálatban például kilencvenkilenc, hét és tizenhat év közötti gyerekek egyik csoportja huszonhat hetes immunterápiás kezelést kapott: az alanyok a kezelés alatt - szájon át - fokozatosan emelkedő dózisban mogyorófehérjét kaptak, nyolcszáz milligrammnak megfelelő mennyiségig. A kísérlet végére az immunterápiás kezelésben részesült gyerekek nyolcvannégy százalékánál már nem okozott problémát ez a mennyiségű fehérje,

hatvankét százalékuknak pedig még tíz szem mogyoró - ezernégyszáz milligramm - sem.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa  az Allergiaközpontnak adott interjújában mégis óvatosságra int, mondván a pozitív eredmények ellenére minden bizonnyal még sok időbe telik, mire az immunterápia is a mogyoró-allergia kezelésének alapvető eszközévé válhat. A főorvos ugyanakkor azt is elárulta, hogy az immunterápia csupán a mogyoró-allergia kezelése esetén újdonság, a szakemberek, így többek között ő maga is, évek óta alkalmazza, többnyire légúti allergia kezelésénél. "Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Hazánkban a kezelés szublingvális, vagyis nyelv alatti formája terjedt el, ez tabletta, vagy cseppek szedését jelenti" - magyarázza Dr. Balogh Katalin. A lényeg ebben az esetben is az, hogy a szervezet fokozatosan hozzászokjon az allergiás reakciót kiváltó allergénhez. Visszatérve a fogkrémre, noha a Nerdist információ szerint a kutatók idén februárban megkapták az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyét a fogkrémmel történő kísérletek megkezdésére, annak tényleges forgalomba hozataláig még hosszas procedúrának néznek elébe. Illetve amit még fontos megemlíteni, hogy amennyiben a beteg ínye gyulladt vagy fáj, például egy fog kihúzása vagy fogászati beavatkozás után,

az allergének közvetlenül a véráramba juthatnak, ami erős allergiás reakciókat idézhet elő.

Érdekesség viszont, hogy a Business Insider szerint az Intrommune Therapeutics 2016 óta dolgozik a fogkrémes gyógymódon, melynek megálmodója Bill Reisacher, a Weill Cornell Orvosi Főiskola fül-, orrgégésze és torokspecialistája. Danya Glabau, az Intrommune orvosigazgatója beszélt az internetes lapnak arról, hogy mialatt Reisacher fogat mosott, fogkrémje "a szájüreg olyan területeire ütközött, amelyek tudományosan ismertek arról, hogy elősegítik a deszenzitizációs folyamatot és az immunrendszer átképzési folyamatát". Miután Reisacher rájött, hogy az immunterápiás kezelésből napi tevékenység lehet, úgy döntött, hogy kipróbálja az ötletet légúti allergiák, például pollen vagy penész allergia esetén. A többi pedig már történelem.

(Fotó: Getty Images Hungary, Pixabay)

További cikkek a témában:

Lehet valaki szó szerint allergiás a testedzésre? Béna kifogásnak tűnhet, de akadt példa arra, hogy valakinél az edzés váltott ki anafilaxiás sokkot.

Hetvenezer, teljesen ismeretlen vírust fedeztek fel az emberi bélrendszerben Jelenleg nem tudni pontosan, hogy milyen hatásuk van a szervezet egészére, de az biztos, hogy a bélrendszer baktériumait megtámadják.

Itt az első gyógyszer a földimogyoró-allergia kezelésére A Palforzia nevű gyógyszer segíthet megfékezni a gyerekek veszélyes allergiás reakcióit. Az újonnan jóváhagyott gyógyszer fokozatosan növekvő mennyiségű földimogyoró-protein-bevitelt biztosít a földimogyoró-allergia enyhítésére.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.