Komoly lökést kapott az első európai Hyperloop-vonal építése

2021 / 10 / 23 / Bobák Áron
Komoly lökést kapott az első európai Hyperloop-vonal építése
Az Elon Musk által megálmodott Hyperloopban az utasokat szállító kapszulák egy légritkított csőben közlekednek több mint 1000 km/h-s sebességgel, így akár a légi közlekedésnél is gyorsabb utazást tehet lehetővé.

Az új közlekedési mód fejlesztésében eddig elsősorban amerikai cégek, például a Virgin Hyperloop és a HyperloopTT jártak az élen, a következő években viszont felzárkózhat melléjük a Hardt Hyperloop is, akik most egy 15 millió eurós támogatást kaptak az Európai Bizottságtól az európai zöld megállapodás (European Green Deal) keretében - írja a Designboom. Az ebben a megállapodásban foglaltakat az EU idén júniusban emelte törvényi hatályra az európai klímarendelet elfogadásával, amelynek fontos részét képezi a közlekedésből fakadó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése is. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a Hyperloop fejlesztése ennek az egyik kézenfekvő módja lehet, hiszen a légritkított csőben közlekedő, elektromos hajtású kapszulák jóval kevésbé szennyezik a levegőt, mint a légi közlekedés, miközben annál akár gyorsabb utazásra is lehetőséget adnak.

A Hardt Hyperloop tervei szerint az első európai vonal Amszterdam és Rotterdam között valósulna meg valamikor a következő évtizedben, ennek első lépéseként pedig Groningenben 2023-ban felépítik az Európai Hyperloop Központot, amely lehetőséget nyújt a világ minden tájáról érkező cégeknek, hogy a Hyperloophoz kapcsolódó technológiákat fejlesszenek és teszteljenek. A központ részeként elkészül egy 2,7 kilométer hosszú tesztpálya is, amelyben akár 700 km/h-s sebességgel is tesztelhetik a megoldásaikat a fejlesztők.

Ahogy arról a The Next Web beszámol, októberben az Európai Vasúti Infrastruktúra Üzemeltetők Szövetsége megállapodást írt alá a világ hét legnagyobb Hyperloop-fejlesztésekben érdekelt vállalatával, amely szorosabb együttműködést tesz lehetővé az olyan cégek között, mint a Virgin Hyperloop, a HyperloopTT és a Hardt Hyerploop az európai Hyrperloop-infrastruktúra fejlesztése érdekében. A Hardt Hyperloop korábban az UNStudio építészirodával összefogva már néhány látványtervet is bemutatott arról, hogy hogyan fog kinézni az amszterdami Hyperloop-pályaudvar, amely a tervek szerint mindössze 53 percre rövidítené le az Amszterdam-Frankfurt távolságot.

További cikkek a témában:

Nagy lépést tett a megvalósulás felé az Elon Musk által megálmodott Hyperloop A Virgin Hyperloop emberekkel tesztelte a légritkított csőben közlekedő kabint, ami sokak szerint új forradalmat hozhat a közlekedésben.

Ilyen lesz az utazás a több mint 1000 km/h-s sebességgel száguldó Hyperloopban A kabinokban egyáltalán nem lesznek ablakok, így az utasok valószínűleg nem is nagyon fogják érzékelni, milyen hatalmas sebességgel haladnak.

A teherszállító Hyperloop a légi fuvarozás sebességével szállítja a rakományt Bemutatták a teherszállításra alkalmas HyperPort terveit, ami az elképzelés szerint naponta többezer konténert szállít majd 600 km/h-s sebességgel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.