Kondenzátumokba zárt sejtanyagok, avagy újabb nagyszerű magyar innovációt üdvözölhetünk

2020 / 07 / 05 / Perei Dóra
Kondenzátumokba zárt sejtanyagok, avagy újabb nagyszerű magyar innovációt üdvözölhetünk
Az innovációs szempontból legkiemelkedőbb PhD kutatási témát Kovács Zoltán (ELTE TTK Biológiai Doktori Iskola) nyújtotta be a kompartmentalizációban és genomkarbantartásban újszerű szerveződési elvet mutató egyszálú DNS-kötő fehérjék fázisszeparációjának innovatív gyógyászati és géntechnológiai lehetőségei témában.

Az ELTE Innovációs Központ 2020-as felhívására kilenc pályamű érkezett be, amelyek közül a szakmai zsűri, Magyar Dániel igazgató (ELTE Innovációs Központ), Mattyasovszky-Philipp Dóra Anna elnöki megbízott és Málnási-Csizmadia András egyetemi tanár, az ELTE 2018-as Innovatív Kutatója választotta ki a nyertest. Az innovációs szempontból legkiemelkedőbb PhD kutatási témát Kovács Zoltán (ELTE TTK Biológiai Doktori Iskola) nyújtotta be a kompartmentalizációban és genomkarbantartásban újszerű szerveződési elvet mutató egyszálú DNS-kötő fehérjék fázisszeparációjának innovatív gyógyászati és géntechnológiai lehetőségei témában.

A kutatás keretében új elv látszik körvonalazódni arról, hogy a sejtek hogyan képesek anyagaik szabályozott elkülönítésére a belső membránrendszer mellett, illetve annak hiányában is.

A folyadék-folyadék fázisszeparáció önszerveződési folyamat során főként fehérje-fehérje kölcsönhatásokkal kialakított, folyadékszerű, környezetüktől jól elhatárolt fehérjekondenzátumok jönnek létre, melyek különböző biológiai funkciókat látnak el. A kutatás során kiderült, hogy az örökítőanyag épségének megőrzésében központi szerepet játszó egyszálú DNS-kötő (SSB) fehérjék is kondenzátumokat hoznak létre, rávilágítva a fázisszeparáció DNS-hibajavításban betöltött szerepére. Az SSB-k fázisszeparációs tulajdonságainak felhasználása számos, eddigi kiaknázatlan területét jelentheti a géntechnológiának és az ipari felhasználásnak. A biotechnológiában a fehérjetisztítási folyamatokat forradalmasíthatja a célfehérjéhez fuzionált SSB-alapú, fázisszeparációra hajlamos címke, amellyel a kondenzátumok környezetüktől való elválasztásával a célfehérjéket (akár a sejt számára toxikus fehérjéket is) egyszerűen, nagy mennyiségben és nagy tisztaságban lehet majd előállítani idő- és költségigényes lépések nélkül. A gyógyszeripar számára kifejlesztett kondenzátumok belsejébe zárt terápiás célú hatóanyagok a jelenlegi beviteli módokhoz képest

könnyebben, kevesebb mellékhatással, valamint gyorsabb oldódás mellett célba juttathatók.

Az eredmények továbbá kiindulási pontként szolgálnak az SSB-k és humán betegségek közötti kapcsolatok megismeréséhez és akár jövőbeli terápiás kezelések kifejlesztéséhez is. Az ünnepélyes díjátadásra az ELTE Innovációs Nap keretében, várhatóan az ősz folyamán kerül sor.

(Forrás, Fotó: Needpix)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.