Egy óra alatt édesvízzé alakítja a sós vizet egy hordozható, hidraulikus rendszerrel ellátott kütyü

2021 / 01 / 12 / Perei Dóra
Egy óra alatt édesvízzé alakítja a sós vizet egy hordozható, hidraulikus rendszerrel ellátott kütyü
Kicsi, könnyű, kompakt, bárki magával viheti akár egy hátizsákban, és egy óra alatt képes a tenger sós vizéből három liternyi édesvíz előállítására. A trükkje, hogy ehhez nem használ külső erőforrást, vagyis igen, csak gépi helyett emberit.

Napjainkban a világ népességének kétharmada él vízhiány sújtotta területen, vagyis naponta mintegy kétmilliárd főnek gondot okoz a tiszta vízhez jutás, évente pedig több mint nyolcmillió-ötszázezren belehalnak a vízhiányból adódó fertőzésekbe, megbetegedésekbe. Az egyre nagyobb méreteket öltő vízválság ellenére azonban továbbra sincs egy olyan eszköz, amivel bárki ivóvízzé alakíthatná a sós tengervizet. A QuenchSea nevű találmány azonban változtathat ezen: feltalálói, egy londoni székhelyű startup fejlesztői jelenleg közösségi finanszírozás segítségével próbálnak minél több terméket legyártatni és azokat a rászorulóknak eljuttatni.

A Porsche és a Siemens szélenergiával gyárt szintetikus benzinpótlékot CO2-ből és vízből Először drága lesz, de utána már nem lesz olyan drága. A nagy kérdés viszont, hogy lesz-e rá szükség.

A QuenchSea egy hordozható, kisméretű, hidraulikus rendszerrel ellátott készülék, amely három lépésben végzett előszűrő eljárást követően, a fordított ozmózisos membrán-rendszer segítségével édesvízzé alakítja a tengerből kinyert sós vizet. A globális vízhiány megelőzése érdekében az évek során több cég is előállt különféle tengervíz-sótalanító technológiákkal, jellemzően nagyobb méretben kialakított tartályok formájában. 2019 őszén például megjelentek hírek egy magyar fejlesztésű sótalanító, ötven köbméter kapacitású konténerről, ami Tunéziában pillanatok alatt népszerű lett. (Az eszköz egy halászhajó kikötő és egy katonai támaszpont számára képes ivóvizet biztosítani a mindennapokban.)

A londoni startup találmánya azonban már a méreteket tekintve is eltérő: a palack súlya kevesebb, mint egy kilogramm, egyszerre mindössze két liter vizet képes megszűrni, a lényege pedig inkább praktikumában rejlik: az ugyanis a világ bármely, sós tengervizet biztosító pontján használható, ahol éppen szükség van tiszta ivóvízre. A fejlesztők szerint ehhez elég egy kis vezetéken keresztül tengervízzel telepumpálni a háromszög alapú hasáb formára tervezett kulacsot, a szűrőhálózat pedig automatikusan (körülbelül egy óra alatt)

iható vízzé alakítja a tengervizet, miközben a kórokozókkal, mikroműanyagokkal és szagokkal együtt minden szennyeződést megszűr.

A teleszkópos karral pumpálható, víztisztító készülék otthoni használatra ötvennégy fontért (körülbelül huszonkétezer forintért) megvásárolható a cég Indiegogo kampányoldalán, ugyanakkor egy huszonöt fontos (körülbelül tízezer forintos) árat is feltüntettek azok számára, akik humanitárius segélyszervezeteken keresztül másoknak adományoznák a flaskát. „A tiszta, friss ivóvízhez való hozzáférés egy katasztrófahelyzet után kritikus fontosságú az egészség és a túlélés szempontjából. Hasonló helyzetekben a bevett gyakorlat még ma is az, hogy hatalmas mennyiségű palackozott vizet szállítanak az érintett területeken élők számára, esetleg víztisztító készülékeket vagy tablettákat osztanak szét a lakosság körében; csakhogy ezek nem képesek megszűrni a víz sótartalmát, ezért olyan eszköz kell, amely ivóvízzé alakítja a tengervizet, mindezt viszonylag gyorsan és olcsón” – olvasható a QuenchSea weboldalán. A fejlesztők hosszú távú célja, hogy hordozható készülékük, valamint a támogatók, adományozók segítségével 2027-re egymilliárdan képesek legyenek ivóvizet biztosítani saját maguknak.

További cikkek a Rakétán:

Új, rendkívül erős kémiai kötést fedeztek fel Az új típusú kötés valahol félúton lehet az eddig ismert kémiai kötések között, átjárhatóvá téve a közöttük húzódó, eddig szilárdnak gondolt határokat.

Repülőgépről működtetve, a vízfelszín alatt is hatékony, fotoakusztikus szonárt fejlesztettek A tengerfenék feltérképezése, vagy a vízfelszín és a tengerfenék között úszkáló nagyobb fémtárgyak, például tengeralattjárók felkutatása épp most vált sokkal könnyebbé, egy új berendezésnek köszönhetően.

Valóban véget vethetünk a túlhalászatnak és a műanyagszennyezésnek mindössze tíz év alatt? Mi a közös Kanada nyugati, a távoli trópusi japán szigetek és az apró délkelet-ázsiai partokban? Az elszórt műanyaghulladék. És akkor még nem említettük a(z) (illegális) halászatot, amely a Föld számos részén ugyancsak szennyezi a vizet. Bár a megoldás kézenfekvő, a világ vezető nagyhatalmai mostanáig nem igazán tettek számottevő lépéseket efelé.  

 

(Fotó: dudeiwantthat.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.