Ha már belezavarodtunk a koronavírusos mítoszokba, a WHO segít tisztázni a tényeket

2020 / 03 / 25 / Bobák Zsófia
Ha már belezavarodtunk a koronavírusos mítoszokba, a WHO segít tisztázni a tényeket
Mi a helyzet a kézszárítóval, a fokhagymával, az orrspray-vel, alkohollal? Milyen módszerek működnek a megelőzésben? A WHO eligazít.

A COVID-19 meleg és párás klímájú országokban is terjed

Sokan várják már a jó időt és nem csak azért, mert a tavasz szebb, mint a tél, hanem mert a légúti megbetegedések kevésbé terjednek meleg időben. A COVID-19 azonban újfajta fertőzés, melynek pontos működéséről még nem lehet olyan sokat tudni, mint a régóta köztünk élő influenzáról, annyi viszont biztos: a vírus melegben is képes terjedni, így a trópusi/afrikai országok sem ússzák meg a járványt. Egyelőre ezekben az országokban talán kevesebb a megbetegedés, és tanulmányok arra utalnak, hogy a különböző típusú koronavírus fajták (hiszen a koronavírus gyűjtőnév) speciális szerkezete, olajos külső burka miatt hidegben valóban ellenállóbb, de ez nem ok az elővigyázatlanságra. A vírus már mindenhol felütötte a fejét, ha megnézzük a legutóbbi statisztikákat láthatjuk, hogy Malajzia például a lista első felében található, március 24.-én 1624 beteggel (15 halálesettel), pedig ott kánikula van, és 92%-os a páratartalom. Ellenben a jóval hidegebb Oroszországban alig harmadát, 495 beteget regisztráltak (1 haláleset). Természetesen a legjobb ötlet, ha nem utazunk sehova, de ha mégis megtennénk, a WHO a minél gyakoribb kézmosást javasolja (az otthonmaradóknak is).

A hideg és a hó nem végez a koronavírussal

A másik tévhit, amellett, hogy a jó idő elpusztítja a vírust, az, hogy a hideg idő elpusztítja a vírust. Egyik sem igaz. Mivel a kórokozó az emberi szervezeten belül él, mi pedig melegvérű élőlények módjára a környezettől többé-kevésbé független állandó 36.5°C - 37°C-os testhőmérséklettel rendelkezünk, az időjárási körülmények nincsenek olyan nagy hatással a fertőzésre. Az, hogy hidegben is terjed a betegség, egyébként is egyértelmű tény, ha visszaemlékezünk: a járvány kiindulópontján, Vuhanban januárban nagyon is hideg téli időjárás volt.

A forró fürdő nem akadályozza meg a betegség kialakulását

Erre a tévhitre ugyanaz a válasz adható mint az előbbi esetben: a forró fürdő ugyan átmenetileg meg tudja emelni a test hőmérsékletét, de az ember tartósan 36.5°C - 37°C-os, így ezt önmagában nem lehet gyógymódnak tekinteni. A WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy a túl forró vízzel egyébként is vigyáznunk kell, nehogy égési sérüléseket okozzon.

A COVID-19 nem terjed szúnyogcsípéssel

Eddig nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a fertőzést szúnyogcsípés által kapta volna el valaki. Mivel ez egy légúti megbetegedés, elsősorban köhögéssel, tüsszögéssel, a fertőzött ember nyálának, vagy orrváladékának a levegőbe, és onnan a másik ember tüdejébe kerülésével terjed. Viseljünk maszkot, másokra való tekintettel, ha betegek vagyunk (illetve menjünk orvoshoz és teszteljük magunkat Covid-19-re), de ne felejtsük, a maszkok alá is beférkőzhetnek a kórokozók, így ez nem százszázalékos védekezés.

A kézszárító használatával eliminálhatjuk a vírust?

Nem. A COVID-19 ellen nem véd a kézszárító. Kézmosás után természetesen használhatjuk, higiénikusabb megoldás, mint a papírtörlő, de a vírussal nem végez.

Az UV lámpa megöli a koronavírust?

A germicid lámpákkal vigyázzunk, ezek az emberi egészségre ártalmasak. Az ultraibolya sugárzás veszélyes és bőrirritációt okozhat, így, amennyiben ezekkel a lámpákkal fertőtlenítünk valamit, menjünk ki a szobából a procedúra idejére. A mobilok fertőtlenítésére szolgáló UV eszközök zárható tokkal rendelkeznek, a kórházakban alkalmazott robotok pedig csak az üres kórtermeket tisztítják. Ne tegyük a kezünket germicid lámpa alá.

Mennyire hatásosak a hőérzékelő szkennerek, ha a vírussal fertőzött emberek detektálásáról van szó?

A hőérzékelő eszközök alkalmasak a láz (megemelkedett testhőmérséklet) megállapítására, ezért is használják őket sok helyen, mielőtt beengednék az épületbe az embereket. Azonban ez a szűrési módszer nem tökéletes, mivel más okból is lehet láza az embernek, nem csak a koronavírus miatt.
A koronavírusos megbetegedés nem feltétlenül jár lázzal, sokszor enyhébb tünetek mellett zajlik le a betegség, vagy tünetek nélkül is lehet hordozó valaki, hiszen az inkubációs periódus 2-10 nap között van (ennyi idő alatt fejlődik ki a betegség és a láz).

Ha alkoholt, vagy klórt tartalmazó spray-vel fújjuk be magunkat tetőtől talpig, azzal eliminálhatjuk a koronavírust?

Nem. A külső fertőtlenítés csak akkor hatásos, ha még nem kaptuk el a betegséget. A megelőzés miatt hangsúlyozzák a szakértők a kézmosás fontosságát, azonban az egész testünkön alkalmazott fertőtlenítés felesleges, mivel úgyis ruhát viselünk, azonkívül az erős vegyszerek károsak lehetnek a szembe/szájba kerülve. Az alkohol és a klór is hasznos lehet a felületek fertőtlenítése esetében, de használjuk őket elővigyázatosan, az ajánlásoknak megfelelően.

A tüdőgyulladás elleni oltások megvédenek a koronavírustól?

Nem. A tüdőgyulladás elleni védőoltások, mint például a pneumococcal vakcina vagy a Haemophilus influenza baktérium B típusa ellen védő HIB-oltás nem nyújtanak védettséget a COVID-19 ellen. Az újfajta betegség elleni védőoltás minél előbbi kifejlesztésén gőzerővel dolgoznak a kutatók a világ több országában, de a vakcina létrehozása és tesztelése sok hónapot (több mint egy évet) vehet igénybe. A mostani járvány addigra valószínűleg már lecseng, de ennek ellenére a védőoltás fejlesztése nagyon fontos, hogy egy következő megjelenésekor ne érje felkészületlenül az embereket. Az oltás mellett gyógyszerek fejlesztésén is dolgoznak, a tesztek szerint sikeresen, ahogy arról már mi is beszámoltunk.

A sósoldatos orröblítés megvéd a koronavírustól?

Nem. Semmilyen bizonyíték nincs arról, hogy a sós öblítés hatásos védekezési módszer lenne. Sima megfázás esetén érdemes alkalmazni, mint ahogy a sós vizes gargalizálást is, mivel segít a gyorsabb felgyógyulásban, de a megelőzésben nincs szerepe, az egészséges életmód, a kézmosás, a higiénia hatásosabb módszerek.

A fokhagymaevés megvéd a koronavírustól?

A fokhagyma egy nagyon egészséges étel, amely rendelkezik bizonyos fokú antimikrobiális hatással, de arra nincs bizonyíték, hogy a jelenlegi járvány terjedésének megfékezésében bármilyen szerepet játszana a fogyasztása, hacsak nem a szociális távolságtartás betartásának megkönnyítésével. Ennek ellenére érdemes fokhagymát enni, hiszen nem a koronavírus az egyetlen légúti megbetegedés ebben az időszakban, azonkívül a fokhagyma erős antioxidáns hatású ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Ha az általános egészségi állapotunk jobb, egy esetleges megbetegedéssel is nagyobb esélyekkel tudunk megbirkózni.

A koronavírus csak idősebbekre van hatással, vagy fiatalabbak is elkaphatják?

A válasz erre elég egyértelmű: a vírus bárkit megtámadhat, így a biztonsági intézkedések bevezetése, a távolságtartás, a kontaktus kerülése fontos lépések. A gyengébb immunrendszerrel rendelkezők, illetve más betegséggel (asztma, szívbetegség, diabétesz) küzdő személyek jobban ki vannak téve a vírus által okozott szövődmények káros hatásainak, valamint nehezebben tudnak felépülni, ezért halljuk mindig, hogy az időseknek jobban kell vigyázniuk magukra.

Hatásosak az antibiotikumok a COVID-19 megelőzésében illetve kezelésében?

Nem, mivel az antibiotikumok csak baktériumok ellen használhatóak, vírus ellen hatástalanok. Ha valaki kórházba kerül a koronavírus okozta megbetegedéssel, és antibiotikumot írnak fel neki, az nem a COVID-19 kezelésére szolgál, hanem az esetleges bakteriális felülfertőződés gyógyítására.

Létezik valamilyen gyógyszer a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére?

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, melyet a WHO a vírus kezelésére ajánlana. A betegek kórházi ápolása, mely sok esetben sikeres, a tünetek kezelésére, a szövődmények gyógyítására szolgál, de a megelőzésre egyelőre nem áll készen orvosság, bár folyamatosan látnak napvilágot a hírek, miszerint a gyógyszerfejlesztések zajlanak a laboratóriumokban.

(Forrás: WHO, Fotó: Getty, WHO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.