Kötelező lesz napelemekkel is ellátni az új épületeket 2023-tól Kaliforniában

2021 / 08 / 14 / Bobák Áron
Kötelező lesz napelemekkel is ellátni az új épületeket 2023-tól Kaliforniában
Az USA legnépesebb állama jelentős mértékben járul hozzá a világ károsanyag-kibocsátásához, ezen igyekeznek változtatni a nemrég elfogadott új épületenergetikai szabályozással.

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) szerdán adta ki a 2022-es (valójában 2023. január 1-én életbe lépő) szabályozását, amely az eddiginél szigorúbb előírásokat határoz meg az új építésű és a felújított épületek esetében - írja az Interesting Engineering. Az új szabályozás többek között ösztönzi a hőszivattyús technológia használatát a gázüzemű egységek helyett a helyiségek és a víz melegítésére, szigorúbb szellőzési szabványokat ír elő, emellett pedig kiterjeszti azt a tavaly hatályba lépett rendelkezést, amelynek értelmében az újépítésű családi házakat és legfeljebb háromemeletes társasházakat napelemekkel, valamint ezekhez tartozó energiatároló berendezéssel is el kell látni.

A CEC statisztikái szerint az államban a károsanyag-kibocsátásnak mintegy 25%-ért az épületek a felelősek, amelyeknek csaknem fele azelőtt épült, hogy az első energiahatékonysági szabályozást megalkották volna. Emiatt a most kiadott szabályok nem csak az újépítésű, de a felújított épületekre is vonatkoznak, a több emeletes apartmankomplexumokra ugyanúgy, mint az iskolákra, irodaházakra és éttermekre.

A CEC számításai szerint a szigorúbb követelményeknek köszönhetően a fogyasztók a következő harminc évben mintegy 1,5 milliárd dollárt spórolnak meg, miközben 10 millió tonnával csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet Twitter-bejegyzése szerint ez megfelel annak, mintha évente 2,2 millióval kevesebb autó közlekedne az utakon. Az új szabályokat még a Kaliforniai Építési Szabványügyi Bizottságnak is jóvá kell hagynia, ha ez megtörténik, akkor 2023. január 1-én léphet érvénybe.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.

Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.

Hidrogénnel működő kísérleti város épül Japánban Woven City kísérleti városában a gyártástól a szállításig mindent a hidrogén alapú technológiára alapoznak majd, bár emellett az elektromos járművek is helyet kaphatnak a közlekedésben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.