Közel ezer, 1850 előtt nyomtatott térkép elérhető online az OSZK jóvoltából

2021 / 01 / 06 / Felkai Ádám
Közel ezer, 1850 előtt nyomtatott térkép elérhető online az OSZK jóvoltából
A Földabrosz online elérhető gyűjtemény gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származik.

A majdnem ezer térképet mind 1850 előtt nyomtatták, és hazai és külföldi térképek egyaránt megtalálhatóak köztük. A térképek többsége a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is akad. Külön jó hír, hogy a térképek a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetők, letölthetők és felhasználhatók.

Több rendkívül értékes és érdekes darab is látható az Országos Széchényi Könyvtár itt elérhető gyűjteményében. A hazai térképek közül a szolgáltatás indulásáról hírt adó bejegyzés egy Északnyugat-Magyarországot ábrázoló, 1670 és 1682 között készült térképet emeli ki, amelyen a korabeli polgárság Érsekújvár eleste után egy Bécsre irányuló török támadással kapcsolatban szerezhetett információkat, mint például vizsgálhatta a Bécset védő, török kori végvárvonalat és a Bécsig húzódó mögöttes területet. A korabeli félelem amúgy nem volt alaptalan, 1683-ban a törökök valóban elindultak, hogy megostromolják Bécset. A külföldi anyagban nem csak Európa szerepel, de Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számtalan táj. Ezek közül kiemelkedik Francesco Piranesi Pompeji városáról készült térképe. Pompeji feltárása 1748-ban kezdődött (a város beazonosítására azonban csak 1763-ban került sor), és 1785 és 1793 között ez a térkép háromszor is kiadásra került. A Földabroszban a második, 1788-as kiadás látható, amelynek „kiemelt történeti értékét az adja, hogy pontos képet ad az ásatások akkori állapotáról”.

A Földabrosz folyamatosan bővül, és mint írják:

„A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítjük.”

(Címlapkép/nyitókép: Buda, Pest, Óbuda általános térkép 1837/Országos Széchényi Könyvtár)

További cikkek a Rakétán:

A Facebook elkezdi három dimenzióban feltérképezni a világot A Project Aria ambícióihoz képest még a Google Street View is eltörpül: a Facebook célja nem más, mint hogy valós időben digitalizálják be a világot, amiből az okosszemüvegek fognak majd sokat profitálni.

Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe Az 1:5.000.000 méretarányú geológiai térkép a Hold felszínének eddigi legrészletesebb egységes leírása.

Koponyákat robbantott és üveggé változtatta az agyat a Vezúv ókori kitörése A Vezúv 79. augusztus huszonnegyedikei kitörése, és főként Pompeji megsemmisülése örökre bevéste magát a történelemkönyvekbe. Csakhogy létezett egy város, ami Pompeji-nél is közelebb esett a vulkánhoz, emiatt extrém halálesetek történtek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.