Közel ezer, 1850 előtt nyomtatott térkép elérhető online az OSZK jóvoltából

2021 / 01 / 06 / Felkai Ádám
Közel ezer, 1850 előtt nyomtatott térkép elérhető online az OSZK jóvoltából
A Földabrosz online elérhető gyűjtemény gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származik.

A majdnem ezer térképet mind 1850 előtt nyomtatták, és hazai és külföldi térképek egyaránt megtalálhatóak köztük. A térképek többsége a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is akad. Külön jó hír, hogy a térképek a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetők, letölthetők és felhasználhatók.

Több rendkívül értékes és érdekes darab is látható az Országos Széchényi Könyvtár itt elérhető gyűjteményében. A hazai térképek közül a szolgáltatás indulásáról hírt adó bejegyzés egy Északnyugat-Magyarországot ábrázoló, 1670 és 1682 között készült térképet emeli ki, amelyen a korabeli polgárság Érsekújvár eleste után egy Bécsre irányuló török támadással kapcsolatban szerezhetett információkat, mint például vizsgálhatta a Bécset védő, török kori végvárvonalat és a Bécsig húzódó mögöttes területet. A korabeli félelem amúgy nem volt alaptalan, 1683-ban a törökök valóban elindultak, hogy megostromolják Bécset. A külföldi anyagban nem csak Európa szerepel, de Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számtalan táj. Ezek közül kiemelkedik Francesco Piranesi Pompeji városáról készült térképe. Pompeji feltárása 1748-ban kezdődött (a város beazonosítására azonban csak 1763-ban került sor), és 1785 és 1793 között ez a térkép háromszor is kiadásra került. A Földabroszban a második, 1788-as kiadás látható, amelynek „kiemelt történeti értékét az adja, hogy pontos képet ad az ásatások akkori állapotáról”.

A Földabrosz folyamatosan bővül, és mint írják:

„A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítjük.”

(Címlapkép/nyitókép: Buda, Pest, Óbuda általános térkép 1837/Országos Széchényi Könyvtár)

További cikkek a Rakétán:

A Facebook elkezdi három dimenzióban feltérképezni a világot A Project Aria ambícióihoz képest még a Google Street View is eltörpül: a Facebook célja nem más, mint hogy valós időben digitalizálják be a világot, amiből az okosszemüvegek fognak majd sokat profitálni.

Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe Az 1:5.000.000 méretarányú geológiai térkép a Hold felszínének eddigi legrészletesebb egységes leírása.

Koponyákat robbantott és üveggé változtatta az agyat a Vezúv ókori kitörése A Vezúv 79. augusztus huszonnegyedikei kitörése, és főként Pompeji megsemmisülése örökre bevéste magát a történelemkönyvekbe. Csakhogy létezett egy város, ami Pompeji-nél is közelebb esett a vulkánhoz, emiatt extrém halálesetek történtek.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.