Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek

2021 / 07 / 09 / Justin Viktor
Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek
Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország, vagyis a V4 országok képviselői közös digitális tudásközpont létrehozását határozták el, New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont néven.

Digitális tudásközpont

Az IVSZ által szervezett SMART Region: A New V4lley Emerges eseményen létrehozott tudásközpont célja a kelet-közép-európai régió digitális átalakulásának és a tagállamok digitális gazdaságának fejlesztése. A konkrét feladatokat a V4-országok miniszterelnökei által februárban aláírt krakkói nyilatkozatban foglalták össze, Magyarországot a megvalósítás során az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) képviseli.

Az Oracle és az IDC 2017-es felmérése szerint 251 különböző iparágakban működő közép-kelet-európai cég vezetői akkor még nem tekintettek prioritásként a digitális átalakulásra, a válaszadók 32 százaléka nem tervezett jelentős lépést a területen. Idén a februárban viszont már jelentősen átalakult ez a kép.

A digitalizációnak ma már muszáj megfelelő támogatást nyújtania a szervezetek stratégiai és üzleti céljaihoz, az IDC idei felmérésében résztvevő közép-kelet-európai döntéshozók pedig az alábbiak szerint foglalták össze a legfontosabb üzleti prioritásokat:

  • Az üzleti teljesítmény javítása (72 százalék)
  • Költségcsökkentés (71 százalék)
  • A vásárlói igények hatékonyabb kiszolgálása (71 százalék)
  • A vállalkozás biztonságának megőrzése (69 – hatvankilenc százalék)
  • A munkaerő fejlesztése, támogatása (62 százalék)

Jó gyakorlatok

“A digitalizáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem ismer határokat. Ha sikeresek akarunk lenni a gazdaság és a társadalom digitálissá tételében, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a valóságban is összenőjön mindaz, ami összetartozik. Márpedig a régió cégei számára a kitörést az jelenti, hogy az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé váljanak. A méretek növelésével és a verseny fokozásával, valamint a digitalizáció nyújtotta képességekkel igazi boom előtt állhat a tág értelemben vett V4-régió, amelynek jó esélye van arra, hogy Európa Szilícium-völgyévé váljon”  - mondta Vinnai Balázs az IVSZ elnöke a digitális tudásközpont létrehozását célzó megállapodás kapcsán.

A központ egyik feladata lesz a már azonosított jó gyakorlatok, és az innovatív ötletek megosztása a visegrádi országok között.

Kiemelt célként jelölték meg a V4-ek kormányainak támogatását a szakpolitikai szintű együttműködésekben, ebben az IKT-szervezetekre, tanácsadó cégekre és kormányzati intézményekre is támaszkodhatnak majd. 

Egységes mérés és módszertan

A részt vevő országokban mérik majd a digitális gazdaság különböző paraméterek mentén történő fejlődését is. A létrehozott metrika az egységes kutatási és mérési módszerek alkalmazásával lehetővé teszi majd a valóban jól működő digitális stratégiák megtalálását és összehangolását.

A tudásközpont létrehozását rögzítő nyilatkozatot létrehozó szervezetek:

  • Cseh Köztársaság: ASE (Asociace spotřební elektroniky)
  • Lengyelország:  DigitalPoland (Fundacja DigitalPoland)
  • Szlovák Köztársaság:  ITAS (IT Asociácia Slovenska)
  • Magyarország:  IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért

(Forrás: IVSZ Kép: )

Ez is érdekelhet:

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

A HUB Design House műhely-estjein összekapcsolódik a tudomány és az üzleti élet világa A járvány utáni újrakezdés, a gazdaság újranyitása és a megváltozott világhoz való alkalmazkodás komoly kihívást jelent az üzleti szférának, a HUB Design House humán fókuszú innovációs klub eseményén hazai vezetők mondák el a gondolataikat.

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.