Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek

2021 / 07 / 09 / Justin Viktor
Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek
Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország, vagyis a V4 országok képviselői közös digitális tudásközpont létrehozását határozták el, New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont néven.

Digitális tudásközpont

Az IVSZ által szervezett SMART Region: A New V4lley Emerges eseményen létrehozott tudásközpont célja a kelet-közép-európai régió digitális átalakulásának és a tagállamok digitális gazdaságának fejlesztése. A konkrét feladatokat a V4-országok miniszterelnökei által februárban aláírt krakkói nyilatkozatban foglalták össze, Magyarországot a megvalósítás során az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) képviseli.

Az Oracle és az IDC 2017-es felmérése szerint 251 különböző iparágakban működő közép-kelet-európai cég vezetői akkor még nem tekintettek prioritásként a digitális átalakulásra, a válaszadók 32 százaléka nem tervezett jelentős lépést a területen. Idén a februárban viszont már jelentősen átalakult ez a kép.

A digitalizációnak ma már muszáj megfelelő támogatást nyújtania a szervezetek stratégiai és üzleti céljaihoz, az IDC idei felmérésében résztvevő közép-kelet-európai döntéshozók pedig az alábbiak szerint foglalták össze a legfontosabb üzleti prioritásokat:

  • Az üzleti teljesítmény javítása (72 százalék)
  • Költségcsökkentés (71 százalék)
  • A vásárlói igények hatékonyabb kiszolgálása (71 százalék)
  • A vállalkozás biztonságának megőrzése (69 – hatvankilenc százalék)
  • A munkaerő fejlesztése, támogatása (62 százalék)

Jó gyakorlatok

“A digitalizáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy nem ismer határokat. Ha sikeresek akarunk lenni a gazdaság és a társadalom digitálissá tételében, akkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a valóságban is összenőjön mindaz, ami összetartozik. Márpedig a régió cégei számára a kitörést az jelenti, hogy az egy évszázada mesterségesen felaprózott piacok minden szempontból egységessé váljanak. A méretek növelésével és a verseny fokozásával, valamint a digitalizáció nyújtotta képességekkel igazi boom előtt állhat a tág értelemben vett V4-régió, amelynek jó esélye van arra, hogy Európa Szilícium-völgyévé váljon”  - mondta Vinnai Balázs az IVSZ elnöke a digitális tudásközpont létrehozását célzó megállapodás kapcsán.

A központ egyik feladata lesz a már azonosított jó gyakorlatok, és az innovatív ötletek megosztása a visegrádi országok között.

Kiemelt célként jelölték meg a V4-ek kormányainak támogatását a szakpolitikai szintű együttműködésekben, ebben az IKT-szervezetekre, tanácsadó cégekre és kormányzati intézményekre is támaszkodhatnak majd. 

Egységes mérés és módszertan

A részt vevő országokban mérik majd a digitális gazdaság különböző paraméterek mentén történő fejlődését is. A létrehozott metrika az egységes kutatási és mérési módszerek alkalmazásával lehetővé teszi majd a valóban jól működő digitális stratégiák megtalálását és összehangolását.

A tudásközpont létrehozását rögzítő nyilatkozatot létrehozó szervezetek:

  • Cseh Köztársaság: ASE (Asociace spotřební elektroniky)
  • Lengyelország:  DigitalPoland (Fundacja DigitalPoland)
  • Szlovák Köztársaság:  ITAS (IT Asociácia Slovenska)
  • Magyarország:  IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért

(Forrás: IVSZ Kép: )

Ez is érdekelhet:

Elindult a digitális euro kísérlete Jó ideje már, hogy időről időre felreppen a pletyka az Európai Unió digitális pénzének megérkeztéről, nem meglepő tehát, hogy az Európai Központi Bank (EKB) október elején bejelentette, hogy féléves kísérletbe kezd a digitális euró bevezetésével kapcsolatban.

A HUB Design House műhely-estjein összekapcsolódik a tudomány és az üzleti élet világa A járvány utáni újrakezdés, a gazdaság újranyitása és a megváltozott világhoz való alkalmazkodás komoly kihívást jelent az üzleti szférának, a HUB Design House humán fókuszú innovációs klub eseményén hazai vezetők mondák el a gondolataikat.

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
Kuppy – a félig kutya, félig macska hibrid
A meglepő, kutya-macska utód sztorija időnként bejárja az internetet. Na de mi az igazság?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.