Így rendelhetsz olyan külföldi webáruházakból, amik nem szállítanak Magyarországra

2020 / 11 / 23 / Bobák Áron
Így rendelhetsz olyan külföldi webáruházakból, amik nem szállítanak Magyarországra
A globalizáció egyik furcsasága, hogy miközben minden további nélkül lefoglalhatunk egy kétszemélyes utat budapesti indulással a Csendes-óceán közepén fekvő Szamoára, gyakran még a legnagyobb webshopokban is azzal kell szembesülnünk, hogy a kiválasztott árut nem szállítják ki Magyarországra. Ilyenkor jönnek jól az úgynevezett csomagtovábbító (package forwarding) szolgáltatások, amelyek segítségével olyan árukat is megrendelhetünk, amikről már éppen lemondtunk volna.

Mi az a csomagtovábbító szolgáltatás?

A csomagtovábbító szolgáltatások biztosítanak nekünk egy helyi címet, ami valójában a raktárépületük, így a rendelésnél nem a magyarországi, hanem az amerikai, kínai, japán stb. címünket adhatjuk meg a webshopban. Mondanunk sem kell, hogy ez nem a legolcsóbb megoldás, hiszen amellett, hogy a csomagküldő szolgáltatások jellemzően a webshopoknál drágábban szállítanak, duplán kell fizetnünk a szállítási költségért: egyszer, amikor a webshop kiküldi az árut a külföldi címre, és egyszer, amikor a csomagtovábbító szolgáltatás továbbküldi nekünk. Az USA-ban most pénteken esedékes Black Friday akcióit tehát csak nagyon szerencsés esetben fogjuk tudni kiaknázni ezzel a módszerrel úgy, hogy annak legyen is értelme, de ha olyasmit akarunk venni, ami Magyarországon nem beszerezhető, akkor nem nagyon van más választásunk.

Amire érdemes odafigyelni

Az Amazonnál megszokhattuk, hogy a bolt a megrendelésnél rögtön végez egy kalkulációt a behozatali költségekről, ha viszont például az USA-ból az USA-ba rendelünk, akkor ez nem fog jelentkezni a végösszegben. Mivel az áfát és a vámokat a szállítási díj nem tartalmazza, így ezt külön bele kell számolnunk az így rendelt termékek árába. Ennek mikéntjével hamarosan külön cikkben is fogunk foglalkozni, de ökölszabályként annyit érdemes fejben tartani, hogy az EU-n kívülről rendelt áruk 22 euróig adómentesek, 150 euórig pedig csak áfát kell fizetnünk, vámot viszont nem.

Hogy melyik szolgáltatás felel meg a legjobban az igényeinknek, az a szállítás díja és gyorsasága mellett számos más tényezőtől függhet, hiszen sok csomagtovábbító szolgálat felár ellenében különböző extra szolgáltatásokat is biztosít, például elintézik helyettünk a vámot, vagy beszereznek olyan dolgokat is, amiket Magyarországról nem csak megrendelni, de kifizetni sem tudunk.

USA

A legtöbb csomagtovábbító szolgáltatás az Egyesült Államokban működik, ahol már a bőség zavara miatt is nehéz választani, így néhány konkrét példán keresztül gyűjtöttük össze, hogy hol mennyibe kerül a rendelésünk továbbítása, és mikor melyik éri meg a legjobban.

  • Shipito

Az egyik legnépszerűbb csomagtovábbító szolgáltatás, ami számos extrát nyújt a megrendelt áruk elküldésén felül. Ha kicsi (1 kilogrammos) csomagot rendelünk, a legolcsóbb opcióval magyar forintra átszámítva 7500 forintos szállítási díjért ér célba a csomag, ebben az esetben viszont 20-45 napot is várhatunk a kiszállításra. Standard szállításra 8-12 napos kiszállítási időt vállalnak, ebben az esetben 11 ezer forint körül alakul az ár, így valószínűleg jobban megéri plusz 1500 forintért a DHL Express-t választani, amivel már 2-4 napon belül kézhez kapjuk a csomagunkat.

Fontos megjegyezni, hogy ahogy a legtöbb szolgáltatásnál, az árak a Shipitonál sem egyenesen arányosan emelkednek, egy 5,5 kilogrammos csomag kiszállításáért például csak alig kétszer annyit kell fizetnünk. Ezt főleg annak tükrében jó tudni, hogy a legtöbb ilyen szolgáltatásnál kérhetünk úgynevezett "consolidation" opciót is, vagyis a különböző webáruházakból megrendelt termékeket összecsomagolják nekünk egybe, és úgy postázzák el.

A Shipito esetében nem mindegy, hogy melyik címet adjuk meg, ugyanis a kaliforniai címről olcsóbb a szállítás, míg az oregoni raktárnál az amerikai forgalmi adót ússzuk meg. A Shipitonak emellett van egy raktára Ausztriában is, ami például a németországi Amazonról rendelt áruknál jöhet jól.

Weboldal

  • MyUS

A Shipitonál a legtöbb esetben olcsóbban dolgoznak és szintén mentesülünk az amerikai forgalmi adó alól. A MyUS egy egykilós csomag kiszállítását 5700 forintért vállalja 7-20 napos kiszállítási idővel, a DHL Express pedig náluk 11 ezer forintba kerül. Jó köztes megoldás lehet a FedEx Economy is, ami alig lassabb, mint a DHL (2-5 nap), ebben az esetben 9300 forintot kell fizetnünk.
Nagyobb csomagok esetén itt jobban emelkednek az árak, egy 5,5 kilogrammos rendelésért például már több mint 19 ezer forintot fizethetünk, de még így is valamivel olcsóbb, mint a Shipito.

Weboldal

  • Planetexpress

Kisebb csomagok rendelésére ez a legolcsóbb megoldás, hiszen egy egykilós csomagot (biztosítás nélkül) már 4700 forintért továbbpostáznak nekünk, ebben az esetben 10-12 napos kiszállítási idővel számolhatunk. Minden más esetben (gyorsabb szállítás, nehezebb csomag) már nem igazán éri meg. A Planetexpress-el az USA-n kívül rendelhetünk nagy-britanniai a címre is.

Weboldal

  • Borderlinx

Az eddigiekhez képest kifejezetten drágán szállítanak, viszont van németországi és hongkongi raktáruk is, emellett az összes olyan extra szolgáltatással rendelkeznek, amivel a többi cég.

Weboldal

  • GoBuy

Szintén egy drágább szolgáltatás, ami nélkülöz szinte minden extrát is, viszont kifejezetten kényelmessé teszi a dolgok beszerzését, hiszen a honlapjukon találhatunk egy külön űrlapot, ahova beírhatjuk, hogy milyen árukat szeretnénk megvenni, ők pedig elintézik a beszerzést.

Weboldal

Japán

Még nagyobb hasznát vehetjük a csomagtovábbító szolgálatoknak olyan országok esetében, mint Japán, hiszen amíg az USA-ból a legtöbb dolog azért beszerezhető webshopokon keresztül is, Japánról ez már egyáltalán nem mondható el. Az ilyen módon való rendelés általában a kisebb tömegű áruknál lehet opció, a súlyosabb csomagoknak viszont eléggé megkérik az árát.

  • Tenso

Ők egy egy kilogrammos csomagot 8300 forintért postáznak, ha gyorsabb szállításra van szükségünk, akkor pedig 11 ezer forint körül fog alakulni az ár. Nagyobb (5,5 kilogrammos) csomag esetében viszont már 37 ezer forintot kell fizetnünk, kivéve, ha nagyon ráérünk: ha belefér, hogy néhány hónapot várunk a megrendelt árura, akkor már 19 ezer forint körül is megúszhatjuk a szállítást.

Weboldal

  • BlackShip

Nagyobb csomagok esetében ez lehet a legjobb választás, hiszen egy 5,5 kg-os csomagot viszonylag rövid határidővel szállítanak ki 21 ezer forintért. A Tensón és a Blackshipen kívül érdemes még megemlíteni a Forward2Me-t és a JPN Depotot, előbbi a Tensóhoz hasonló árakon dolgozik, és van nagy-britanniai, németországi és törökországi raktára is, utóbbinak viszont nem találtunk árkalkulátort az oldalán.

Weboldal

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

Kína

A Shipforwarder, a Chinashipshop és a Triptrans jöhet szóba. Ha csak a szállítás ára számít, akkor az elsőt érdemes választani, ha az is fontos, hogy a csomagunk napok alatt célba érjen, akkor a Chinashipshop már jobb árakat kínál. Nagyobb súlyú csomagoknál is a Chinashipshop tűnik a legkedvezőbbnek, főleg elektronikai eszközöknél, ugyanis ezeknél a szolgáltatóknál gyakran korlátozva van a beépített akkumulátorral ellátott eszközök szállítása, erre tehát érdemes odafigyelni a rendeléskor.

(Fotó: Amazon, FedEx, Unsplash)

További cikkek a Rakétán:

Melyik a legjobb megoldás a telefonnal készített fotóink tárolására? A Google néhány napja jelentette be, hogy 2021. június elsejétől nem ad többé ingyenes korlátlan tárhelyet a Google Fotókhoz, így ha 15 GB-nál több tárhelyre lenne szükségünk, eldönthetjük, hogy fizetünk, vagy pedig más megoldás után nézünk.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.

Mi a különbség az OLED és QLED tévék között? Tech fronton percenként jelenik meg valamilyen újdonság, így könnyen úgy érezheti az ember, hogy lemarad valamiről, ha nem az elérhető legjobb típust választja. De egy tévé nem két fillérbe kerül, ezért vásárlás előtt nem árt tisztában lenni, mit is takarnak pontosan a rövidítések.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.