Lefújták a Hold körüli utat, ami mérföldkő lehetett volna a civil űrutazás történetében

2024 / 06 / 04 / Bobák Áron
Lefújták a Hold körüli utat, ami mérföldkő lehetett volna a civil űrutazás történetében
Elon Musk 2018-ban jelentette be, hogy Maezava Juszaku lesz az első ember, aki a SpaceX Starship-rakétájával megkerülheti a Holdat, ezzel együtt pedig az első civil asztronauta is, aki ilyen messzire eljutott. Ezekből a tervekből azonban most már biztosan nem lesz semmi, ugyanis Maezava némileg váratlanul néhány napja lemondta az utat.

A bejelentés a Mashable beszámolója szerint nem csak a nyilvánosságot érte meglepetésként, de Maezava leendő útitársait is, akiket a japán milliárdos személyesen kért fel, hogy kísérjék el őt a Hold-körüli útra. A dearMoon-misszió utaslistáján olyan nevek szerepeltek, mint például a világhírű DJ, Steve Aoki vagy a dokumentumfilmjeiről ismert Brendan Hall, emellett többek között Rhiannon Adam fotográfus és Tim Dodd, az Everyday Astronaut Youtube-csatorna készítője is részt vett volna a történelmi úton.

A dearMoon oldalán június 1-én megjelent közlemény a döntést azzal indokolta, hogy a SpaceX-nek nem sikerült tartania a 2023-as céldátumot, és jelenleg is bizonytalannak tűnik, hogy mikor kerülhetne sor a misszióra. Bár a hírek szerint a küldetés költségeit teljes egészében Maezava állta, az utasok egy része nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ötletgazda nem is egyeztetett velük a küldetés lemondása előtt. Dodd egy X-en közzétett bejegyzésben például azt írta, hogy meg sem fordult a fejükben, hogy a missziót esetleg elkaszálhatják, azt pedig már régóta lehetett tudni, hogy egy ilyen út akár éveket is csúszhat.

A SpaceX tavaly áprilisban kezdte meg a Mars-utazásra kifejlesztett Starship-rendszer tesztjeit, az idén márciusi harmadik teszten pedig az űrhajónak már sikerült elérnie a Föld körüli pályára álláshoz szükséges sebességet is - igaz, a visszatérés során megszakadt vele a kapcsolat, így a küldetés nem nevezhető teljes sikernek. A Starship negyedik tesztjére a tervek szerint napokon belül, akár már június 6-án sor kerülhet.

(Borítókép: Kyodo News via Getty Images)

Megkezdődött a Nemzetközi Űrállomásra tartó űrturizmus újabb korszaka És az első űrturista rögtön lényeges információkat osztott meg az állomással kapcsolatban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.