Megkezdődött a Nemzetközi Űrállomásra tartó űrturizmus újabb korszaka

2021 / 12 / 12 / Bobák Zsófia
Megkezdődött a Nemzetközi Űrállomásra tartó űrturizmus újabb korszaka
Maezava Juszaku asszisztensével együtt december nyolcadikán érkezett meg az ISS-re, 12 év szünet után ő az első fizetős vendég az űrállomás fedélzetén. Az üzletember rögtön meg is mutatta, milyen az élet az állomáson és kitért az egyik "legfontosabb" részletre is: bemutatta, milyen bonyodalmakkal jár a mellékhelyiséget használni az ISS-en.

Maezava Juszaku, japán milliárdos üzletember és asszisztense, Hirano Jozo az elsők azoknak az űrturistáknak a sorában, akik megnyithatják a Nemzetközi Űrállomásra induló turizmus újabb korszakát, mivel őt megelőzően több mint egy évtizede nem jutott fel fizetős vendég az ISS-re. Nem hivatásos asztronauták jártak az űrállomás fedélzetén októberben, amikor az első ISS-en játszódó mozifilmet, a Vizovot forgató orosz rendező és színésznő töltöttek el tizenkét napot az állomáson, de az utolsó valódi, tehát az utat saját zsebből finanszírozó űrturista, Guy Laliberté, a Cirque du Soleil társalapítója, 2009 októberében tért vissza a Földre 12 napos ott tartózkodás után.

Az űrturizmus első szakasza így valójában nem tartott sokáig, mivel a legelső ember, akit űrturistaként tartanak számon, tehát nem hivatásos űrhajós, bár rendelkezik némi képzettséggel az űrrepülés terén, Dennis Tito 2001 áprilisában érkezett az ISS-re, miután 10 éven keresztül tárgyalásokat folytatott az orosz űrügynökséggel az utazásról. Az ő utazását, amely a korabeli beszámolók szerint nem igazán nyerte el a NASA tetszését, csak hét másik követte a Space Adventures szervezésében.

Maezawa az asszisztensével, Hirano Jozo filmproducerrel együtt tölt el 12 napot a fedélzeten (általában 10-12 nap az átlagos hossza ezeknek az utazásoknak), ezalatt Hirano segítségével dokumentálja a mindennapokat az állomáson és a videómegosztó csatornáján bemutatja a nagyközönség számára is, hogy hogyan zajlik az élet odafönt. Az üzletember egy korábbi felvételen, megérkezése után, azt üzente a nézőinek, hogy:

  • egyfelől az űr és az ISS valóban létezik, nem kell benne kételkedni
  • másfelől az ő példája is bizonyítja, hogy az ember elérheti a céljait, még ha azok messzire szólítják is

Maezawa a vagyonát elsősorban az online divatáruház, a Zozotown indításával szerezte, amely Japán legnagyobb online divatboltjává nőtte ki magát az évek során, jelenleg pedig nem csak a saját, hanem az asszisztense útját is ő finanszírozza. Később egy Hold körüli útra indul majd a tervek szerint, a SpaceX Dear Moon programjának keretében, az erre az útra vele tartó emberek (8 fő) jegyének árát is ő állja majd.

Az ISS-en az üzletember kísérletek elvégzésében is segédkezik majd, de szabadidejében videóra veszi az érdekességeket is, legutóbb azt a helyiséget mutatta be, amelynek működése a NASA asztronautájának, Chris Cassidy-nek elmondása szerint a leggyakrabban felmerülő téma a Nemzetközi Űrállomáson zajló mindennapokkal kapcsolatos, nekik címzett kérdések között. Ez az ISS mellékhelyisége, amelyet speciális módon kell használni, kis dolog esetében szívó hatású cső, nagy dolognál vákuumozott zacskó segíti a folyamatokat. A felvételhez angol nyelvű felirat is tartozik, de a képek magukért beszélnek.

(Fotó: ESA, GCTC, Yusaku Maezawa/Twitter)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.