Lézerfegyverrel szereli fel az Egyesült Államok Légiereje a katonai repülőgépét

2021 / 10 / 10 / Bobák Zsófia
Lézerfegyverrel szereli fel az Egyesült Államok Légiereje a katonai repülőgépét
A Lockheed Martin már leszállította az elkészült AHEL lézert a Légierőnek, amelyet az AC-130J Ghostriderrel fognak tesztelni.

Az Egyesült Államok Légiereje régóta dolgozik rajta, hogy a lézerfegyvereket is a repülőgépek fegyverarzénáljainak megszokott részévé tegye, a Lockheed Martin cég ennek elősegítése érdekében, egy júliusban elnyert öt éves szerződés értelmében, az AHEL (airborne high energy laser) rendszer további fejlesztésére, tesztelésére és demonstrációjára kapott megbízást. A légi, nagy energiájú lézer fejlesztését nem most kezdte a cég, a fegyver integrációját az AC-130J Ghostrider gépbe eredetileg már sokkal korábbi időpontban tervezték, de a tesztek indítása későbbre csúszott, a Drive elmondása szerint ennek oka, hogy a mérnökök számára nehézséget jelentett a berendezést olyan kis méretűre tervezni, ami egy repülőgép fedélzetén is elfér.

A légi indítású lézerek kisebb teljesítményűek, mint a hajókra szerelt társaik, a Lockheed által most elkészített berendezés 60kW-os, míg a szintén a cég fejlesztésében készülő HELIOS (High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance) rendszer egyes tagjai ezt rendszeresen túlszárnyalják a teszteken, illetve a tavaly bemutatott LWSD (Laser Weapon System Demonstrator) is sokkal erőteljesebb a maga 150 kW-jával.

Az AC-130J Ghostrider azonban a lézer segítsége nélkül is félelmetes ellenség: a vietnami háború idején szolgálatba állított C-130 Hercules teherszállító repülőgép már harcokra is alkalmas átalakított változatának, az AC-130-nak továbbfejlesztett, modernebb verziója fedélzetén minden fajtájú és formájú fegyver megtalálható: egy 105mm howitzer tarack mellett, többek között, egy 30mm-es gyorstüzelésű ágyú, egy AGM–176 Griffin irányított rakéta és egy GPS-irányítású siklóbomba, a GBU–39 Small Diameter Bomb is. A lézer ezek kiegészítésére szolgál és egy új, a többi fegyver által eddig nem biztosított extra tulajdonsággal ruházza fel a gépet, az eszköz ugyanis lehetővé teszi, hogy hangtalanul is le lehessen csapni a célobjektumokra, méghozzá rendkívüli precizitással.

A lézert az elkövetkező hetekben fogják felszerelni a repülőgépre, a légi teszteket viszont csak valamikor jövőre kezdik meg az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának elmondása szerint.

(Fotó: af.mil)

További cikkek a témában:

Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.
India nagy energiájú lézerfegyvereket fejleszt A lézerágyúk az elmúlt félszáz év olyan haditechnikai ígéretei melyek már valóra váltak, és bár elterjedésük még várat magára de már számos ország haderejében ott vannak. Ezek irányított energiájú fegyverek, melyek összpontosított energia segítségével pusztítják el a célokat.
Az oroszok lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat, már laborban tesztelik a módszert A Roszkoszmosz már 2018-ban bejelentette, hogy lézerablációval semmisítené meg a pályafutásuk végére érő műholdakat. A kutatók tesztjei szerint a napelemek felrobbantása azonban nagyon veszélyes lehet.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.