Nyolcméteres képátlójú, ezer kilós tévét dobott piacra az LG

2021 / 09 / 19 / Bobák Zsófia
Nyolcméteres képátlójú, ezer kilós tévét dobott piacra az LG
A 33 millió diódás óriás tévét nem lakótelepi lakásba tervezték, de kapható kisebb, mindössze kétméteres változatban is.

Ha valaki eddig igazán átütő élményre vágyott az otthoni mozizás közben, az leginkább a Samsung The Wall készülékére számíthatott (vagy egy projektorra), de most az LG is felzárkózott a versenyben és elérhetővé tette a gigantikus méretű televízióját, a DVLED Extreme Home Cinema Displayt, aminek legnagyobb verziója 325 inches képernyővel rendelkezik, vagyis több mint nyolc méter képátlójú.

Az ilyen hatalmas tévéket általában kereskedelmi célokra szánják és azon a téren talán jobban meg is állják a helyüket, mint az otthoni használat közben, hiszen viszonylag kevés embernek lehet szüksége egy egész falat jóformán szó szerint beterítő képernyőre, de, ahogy korábban a Samsung is, most az LG úgy döntött, hogy a nagyközönség számára is elkezdi értékesíteni a terméket.

A DVLED a Direct View LED kifejezést takarja, ez pedig azt jelenti, hogy a néző egyenesen a LED-eket látja, nem az LCD kijelzőt. A hagyományos LCD (LED), QLED, miniLED tévék esetében a folyadékkristályos kijelző nélkülözhetetlen része a készülék felépítésének, az OLED, illetve az újabb MicroLED kijelzőknél azonban már nincs szükség rá, mivel közvetlenül a LED diódák alkotják a képet. Ez tisztább és élesebb látványt eredményez, de a technológia egyelőre még igen drága, a MicroLED pedig különösen költséges, mivel a szokásosnál sokkal több, milliónyi miniatűr méretű (mikro) diódával működik.

Az LG DVLED tévéinek több változata is létezik és ezek közül a 0,9mm COB LED-et alkalmazók tartoznak a MicroLED kategóriába, az 1,2mm vagy 1,5mm-esek már nem, mivel ezek esetében a LED-ek mérete már nagyobb. A számok (0,9 mm…) két szomszédos pixel egymástól való távolságára utalnak, minél kisebb a távolság, annál jobb a felbontás és annál élesebb a kép közelről nézve is, de, ahogy a CNET is írja, megvan a határa annak, hogy milyen közel lehet elhelyezni a LED-eket egymáshoz, egyelőre nehéz az igazán sűrűn rakott LED-es struktúrát kivitelezni. És van még egy probléma a diódák lekicsinyítésével: túl sok LED túl sok hőt bocsát ki és az energiafogyasztást is megemeli, de ezeket az akadályokat egyre több gyártó igyekezik elhárítani az új technológia elterjedésének útjából, hogy a normál méretű MicroLED tévék is széles körben elérhetővé válhassanak.

Az Extreme Home Cinema Display 81 inchestől 325 inches kivitelben kapható, 2K Full HD, 2K Ultra Stretch, 4K Ultra HD, 4K Ultra Stretch és végül 8K Ultra HD típusokban, melyek közül az Ultra Stretchek képernyőjének aránya 32:9, míg a többi a hagyományos 16:9-es méret (a további paramétereket a letölthető katalógusban nézhetjük meg). Az LG Electronic USA DVLED fejlesztéséért felelős alelnöke, Dan Smith elmondta, a kijelző akár (elvileg) 10 évig, folyamatos használat mellett is tökéletes képet biztosít, a készülékekhez pedig speciális karbantartási szolgáltatás jár: három éven át évente kétszer a helyszínen ellenőrzik a televízió állapotát a cég szakemberei. Ezenkívül a távoli megfigyelés is lehetséges, amivel a berendezés teljesítményét monitorozzák.

Az óriás tévéket a boltokban nem árusítják, csak az LG-n keresztül lehet megrendelni őket, az áruk pedig, mint a MicroLED-nek általában, elég borsos: a legnagyobb, 325 inches verzió 1,7 millió dollárba, körülbelül félmilliárd forintba kerül.

(Fotó: LG)

További cikkek a témában:

Mi az a lézer TV és van-e esélye az OLED-del szemben? A fejlesztésekben élen járó HiSense Magyarországon is bemutatta a 4K-s lézer TV-sorozatának legújabb modelljét, ami sok tekintetben teljesen egyenrangú vetélytársa az OLED-nek.
Mi a különbség az OLED és QLED tévék között? Tech fronton percenként jelenik meg valamilyen újdonság, így könnyen úgy érezheti az ember, hogy lemarad valamiről, ha nem az elérhető legjobb típust választja. De egy tévé nem két fillérbe kerül, ezért vásárlás előtt nem árt tisztában lenni, mit is takarnak pontosan a rövidítések.
Intelligens távirányítók és mikroszkopikus ledek - 2021 legfontosabb tévés trendjei Jön a MicroLED és a  terjed a HDMI 2.1, az OLED viszont némileg háttérbe szorult az LCD-hez képest. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb újdonságokat, amik idén a tévés szektort jellemzik.
Az ágy végéből kiemelkedő, átlátszó tévét mutatott be az LG A koreai gyártó mérnökeinek nem kell a szomszédba menniük izgalmas ötletekért. Miután a tavalyi CES elektronikai kiállításon bemutatták a világ első feltekerhető tévéjét, idén egy legalább ennyire meredek ötlettel álltak elő.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.