Ma este érkezik az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák

2020 / 12 / 13 / Felkai Ádám
Ma este érkezik az egyik leglátványosabb meteorraj, a Geminidák
Kijárási tilalom van ugyan este nyolctól, de már kora este is megfigyelhetjük a csillaghullást. A legjobban persze azok jártak, akiknek fényszennyezéstől távoli helyen van kertjük: rájuk látványos műsor vár.

A Geminidák a 3200 Phaethon kisbolygóból származnak, és a december 13–14-re eső csúcsnál megfelelő körülmények esetén óránként akár 60-70 meteor is látható lesz. Ez tehát az év egyik leglátványosabb csillaghullása, amelynek maximuma körülbelül éjféltájt lesz. Az egy rajhoz tartozó meteorok látszólag mindig ugyanannak a csillagképnek az irányából érkeznek. Ezt hívjuk a meteorraj radiánsának. Ez ebben az esetben tehát az Ikrek (Gemini) csillagkép, ahol a meteorok ma már a kora esti órákban megfigyelhetőek, ekkor óránként 20-30 hullócsillagot is láthatunk. A mai csillaghullás azért különösen nagy attrakció, mivel a 3200 Phaethon egy kisbolygó, nem pedig üstökös (ez utóbbi származékai jellemzően a meteorok), ezért a szemcsék nagyobbak, aminek köszönhetően több, fényes és hosszabb utat megtevő hullócsillagot láthatunk, mint a többi meteorhullás esetén.

Az Időkép előrejelzése szerint a megfigyelés kapcsán a Holddal szerencsénk van, mivel pont ma éjjel lesz az újhold. Sajnos azonban több tájegységen felhő zavarja majd a rálátást, és az ország nagy területén lesz pára és köd is. Ahol azonban ez utóbbi körülmények nem rontják el a megfigyelést, ott rendkívül látványos műsor vár a szerencsésekre. Ha valaki tud jó képeket készíteni, és esetleg meg is osztaná velünk, az legyen kedves, és küldje el e-mailben ([email protected]).

További cikkek a Rakétán:

A jövő héten nagyon érdemes meteorokat nézni Jövő hét közepén érkezik az ősz leglátványosabb csillaghullása. Jó idő esetén ez szuper esti program lehet. Cikkünkben összefoglaltuk röviden azt is, amit az őszi meteorokról tudni lehet.

Idén decemberben ismét feltűnik az égen a betlehemi csillag A Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben közelíti meg egymást karácsony tájékán, hogy a kettő szabad szemmel egyetlen bolygónak tűnik majd. Az ilyen mértékű együttállás nagyon ritka, évszázadok óta nem volt példa rá, és egyesek szerint a Betlehemi csillagot is ez a jelenség okozhatta.

65 éve talált el először embert egy meteor a feljegyzett történelemben Ann Hodges úgy ért el valami egyedülállót, hogy csak a kanapén nyújtózott. Bár a meteor bizonyos értelemben híressé tette, nagyobb esélye lett volna megütnie a főnyereményt a Lottón, egymás után akár többször is – és annak nyilván jobban is örült volna.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.