Úgy tűnik, a Pfizer oltása a koronavírus új változataitól is véd

2021 / 01 / 08 / Felkai Ádám
Úgy tűnik, a Pfizer oltása a koronavírus új változataitól is véd
Van minek örülni, egy új tanulmány szerint a Pfizer és a BionTech Covid19 elleni vakcinája a vírusnak mind a brit, mind a dél-afrikai változata ellen is hatásos.

Mióta megjelent a fent említett két új vírusváltozat, azóta többen aggódtak, hogy hatásos-e az oltás ezek ellen. Különösen a dél-afrikai változat kapcsán szaporodtak meg a kérdőjelek, mivel azon a víruson jelentős változások mentek végbe a vírus fehérjetüskéjén, ami alapján a kórokozót az immunrendszer beazonosítja. (Erről részletesebben a lentebbi cikkünkben írtunk.)

Az Egyesült Királyságban aggódnak, hogy a koronavírus Dél-Afrikában terjedő változata ellen nem védenek a vakcinák A vírusnak az a változata, amely Dél-Afrikában tűnt fel, de azóta már több országban is jelen van, több tudóst is aggodalommal tölt el, mert attól félnek, hogy ez ellen a jelenlegi vakcinák nem lesznek hatékonyak.

Egy még elfogadásra váró tanulmány, amit a Pfizer és a Texasi Egyetem Egészségügyi Kara közösen végzett, arra jutott, hogy a vakcina működik azon egy mutáció megléte esetén is, amely egyedivé teszi mind a brit, mind pedig a dél-afrikai változatot – írja az ABC News. A tanulmányhoz a kutatók a laborban úgy módosítottak egy koronavírust, hogy ezáltal könnyebben fertőző legyen – ami variáció megvan a két fent említett változat esetében is, és ezáltal terjedhetnek ezek könnyebben. Ezután a módosított vírust 20 olyan ember vérmintájában tesztelték, melyeket a Pfizer vakcina önkéntes tesztalanyaitól vettek le. Ezek az önkéntesek már mind a két oltást megkapták. A vizsgálat arra jutott, hogy a vérben megjelent antitestek képesek voltak az új változatokat is legyőzni.

Természetesen még sok tesztre van szükség, amelyek a vírus egyéb mutációit is vizsgálják, nem csak kiemelnek egyet ezek közül. Valamint a tesztet a többi vakcina esetén is el kell végezni. Ezek a vizsgálatok egyébként már zajlanak is a Moderna és az AstraZeneca/Oxford oltásainak kapcsán is. A szakértők szerint ugyanakkor a jelenleg elérhető oltások valamennyi védettséget mindenképp nyújtanak az új változatokkal szemben is, mivel a vakcinák poliklonális immunválaszt váltanak ki, tehát attól, hogy a változás miatt a szervezet nem ismeri fel a vírus bizonyos részeit, a többit még felismerheti.

Ettől független a vírus mutációja egyfajta másolási hiba, ami akkor keletkezik, amikor a vírus a szervezetben szaporodik. Tehát minél könnyebben terjed a vírus, a jövőben annál több új mutációval kell számolni.

További cikkek a Rakétán:

Egy másik megoldás: bemutatjuk az AstraZeneca-Oxfordi vakcinát Az AstraZeneca oltóanyaga tavaly december utolsó napjaiban kapta meg az engedélyt Nagy-Britanniában, ám technológiájában különbözik a Pfizer/BioNTech és a Moderna megoldásától. De nézzük akkor hogyan is működik.

Nem engedték be a koronavírus után nyomozó WHO-csapatot Kínába Pedig a csapatból ketten már úton voltak. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vízummal volt a baj, de ez nem teljesen egyezik azzal, amit Kína állít az esetről.

Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése Magyarországon is elindult az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A magyar kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem kapott megbízást a feladatra együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és a munka már meg is kezdődött, most az állatkísérleteknél tartanak. A védőoltást előrehozottan törzskönyvezik majd, a terveik szerint egy éven belül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.