Magyar szerző készítette az eddigi legteljesebb, már megvásárolható zsebatlaszt a Marsról

2021 / 02 / 13 / Felkai Ádám
Magyar szerző készítette az eddigi legteljesebb, már megvásárolható zsebatlaszt a Marsról
A most először megjelent atlaszt a NASA kutatója szerkesztette, és nem csak a domborzati viszonyokat mutatja be, de a múlt, valamint a 2021-2022-es év landolási helyeit is.

A most első ízben megjelent atlasz a Marsról a legújabb kutatási eredményeket foglalja össze. A térkép 60 oldalon mutatja be a planétára küldött járművek eddigi, illetve a jövőben várható leszállóhelyeit is. Emellett külön oldalakat szenteltek a Mars éghajlati és időjárási viszonyainak (klímadiagramok és térképek), sőt a Mars négy évszakának a felhőtérképei is megtekinthetőek. A térkép magyar, angol és cseh nyelvű. Magyarországon a térképet a Líra forgalmazza. Mint a Csillagászat.hu írja, az eddigi marsi térképek fotómozaikok, domborzati, esetleg földtani térképek voltak. Azonban a hagyományos természetföldrajzi atlaszok és térképek több tematikát ötvöznek: az alapjuk ugyan domborzati térkép, ám ezen kívül szerepelnek rajtuk vizek, jeges területek, vulkánok, marsi völgyhálózatok, gleccserek, dűneterületek és még vagy tucatnyi földrajzi alakzat elhelyezkedése, illetve természetesen a már tipográfiailag is elkülönülő elnevezések. Az adatok még nem teljesek, de annyi információ mostanra már összegyűlt, hogy a Marsról ilyen klasszikusabb atlasz készülhessen.

A Mars 36 zsebatlasz (az elnevezés alapja a 36. marsi év, tehát a 2021-2022-es földi évek) alapja a szerkesztő, Hargitai Henrik által a NASA-ban létrehozott, integrált adatbázis a vörös bolygóról. Az atlasz elkészültét a European Science Foundation támogatta. A zsebatlasz magyar, cseh és angol kísérőszöveggel jelent meg, és idén januárban már körülbelül 150 hazai, csillagászati szakkörbe járó diákhoz is eljutott térítésmentesen. A többi közép-európai ország szakkörei esetén a projekt a pályázati szakasznál jár, de a cél itt is az, hogy a diákok ingyen jussanak hozzá a kiadványhoz. Érdekesség, hogy az atlaszhoz egy mozgatható Magyarország jár mellékletként, amely egyrészt méretarányként szolgál, de ez a tanulóknak szánt feladatok alapja is. Az atlasz végén a már említett éghajlati térképek és diagramok kifejezetten ehhez a projekthez készültek el – ilyenek eddig nem léteztek. Ám ebben a kiadványban jelenik meg először egy teljesen új, kézzel rajzol albedótérkép (az albedotérkép a bolygót elérő sugárzás különböző felszíni visszaverődését mutatja be), ezen a Mars „foltjai” a 2010-es évek elején felgyűlt tudásnak megfelelően kerülnek ábrázolásra, méghozzá a Nemzetközi Csillagászati Uniónál (IUA) teljesebb névanyaggal (ez utóbbi látható a fenti videón is a szerző YouTube csatornáján). Ez utóbbi térkép a hobbicsillagászoknak különösen hasznos lehet. Két év múlva egyébként újabb atlasz várható, amely már a Special Region-eket, a marsi élet nyomait legnagyobb eséllyel tartalmazó helyszíneket mutatja be. Az atlasz már megvásárolható körülbelül 3000 forintos áron, az említett Lírán kívül akár az Etsy-n is. Hargitai Henrik, az atlasz szerkesztője egyébként örömmel fogad minden javaslatot a továbbfejlesztést illetően.

További cikkek a Rakétán:

Februárban három űreszköz is eléri a Marsot, az egyik pedig már egy képet is küldött Nem túlzás azt állítani, hogy a február történelmi hónap lesz az űrkutatásban, hiszen néhány napos különbséggel nem kevesebb, mint három űreszköz fogja elérni a vörös bolygót - ezek közül kettő olyan országé, akik most először jutnak el a Marsra.

A Tienven-1 kínai szonda is sikeresen pályára állt a Mars körül Hivatalos kínai nyilatkozat szerint a Tienven-1 küldetés sikeresen Mars körüli pályára állt. Ez az első alkalom, hogy az országnak sikerült űrhajót juttatnia a vörös bolygóra, mindössze egy nappal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségek szondája is megtette ugyanezt.

Sikeresen pályára állt a Mars körül az Egyesült Arab Emirátusok űrszondája Ezzel ők lettek az ötödik ország, aminek sikerült űreszközt juttatnia a Marshoz. Az Al-Amalt a következő hetekben két további űreszköz követi.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.