Magyar tinédzserek keresik a megoldást az iskolai bántalmazásokra

2021 / 09 / 16 / Perei Dóra
Magyar tinédzserek keresik a megoldást az iskolai bántalmazásokra
A szakmai zsűri kiválasztotta az UNICEF Magyarország RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! nevű programjának díjazottjait. Az innovatív nyertes projektek egyike a fiatalok mentális egészségével foglalkozó podcast-sorozatot tervezett, a másik a kortárs zaklatás ellen lépne fel egy online alkalmazás segítségével.

A nemzetközi kezdeményezés tizennégy-huszonegy éves magyarországi fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy a saját jövőjüket aktívan alakíthassák. A Rajtad áll a jövőd! program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását, a gyermekek és fiatalok részvételét segíti elő.

A program abban támogatja a fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni közösségük életében.

A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy őket magukat is érintő társadalmi problémára.

2021-ben a Rajtad áll a jövőd! program összekapcsolódik az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéssel. Idén az ország különböző régióiból öt település csatlakozott a programhoz: Budapest harmadik kerülete (Óbuda), Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg.

A programba több mint hatvan fiatal jelentkezett ebben az évben, közülük mintegy negyven tehetséges tizenéves kapott lehetőséget arra, hogy terveit részletesebben is kidolgozhassa. A csapatok pénzügyi támogatást és szakmai segítséget kaptak terveik megvalósításához, végül a legjobbak hónapokig tartó műhelymunka során igyekeztek kreatív, helyi megoldást találni az általuk azonosított társadalmi problémára.

Az idei nyertes csapatok egyike a fiatalok mentális egészségével foglalkozó podcast-sorozatot tervezett kortársai számára. A másik díjazott csapat a zaklatás áldozatává vált gyerekeket szeretné támogatni, ők egy applikáció vagy webes platform ötletét dolgozzák ki. A nyertes projektek megvalósulásához az UNICEF Magyarország további pénzügyi és szakmai támogatást nyújt.

Különdíjat kapott az a projekt, amely a bullying jelenségéről és hatásairól interaktív érzékenyítő foglalkozásokat és beszélgetéseket szervezne

– ők a Miniszterelnökség meghívására a Fiatalokért Felelős Főosztály munkatársaival konzultálhatnak a terveikről.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azáltal, hogy a fiatalok maguk választanak ki egy számukra fontos problémát, amelyre a program során megoldást keresnek, erősödik a társadalmi felelősségvállalásuk, részt vesznek a helyi közösség életében, aktívan tesznek magukért és a társaikért. Az idei nyertesek olyan témákat választottak, amelyekkel az UNICEF szakembereik is intenzíven foglalkoznak, hiszen a járványhelyzet nyomán sok fiatal lelki egészsége támogatásra szorul, és látják azt is, hogy megnövekedett a bántalmazásos esetek száma.

A programot immár harmadik éve az Accenture segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is segítik a fiatalokat. A Rajtad áll a jövőd! stratégiai partnere az OTP Bank is, akik szintén évek óta támogatják a fiatalok ötleteinek megvalósulását.

A járványhelyzet miatt a program idén részben az online térben valósul meg, az ehhez szükséges technikai eszközöket és internetkapcsolatot a Telenor Magyarország biztosítja a csapatok számára.

A TikTok segítségével küzd a netes bántalmazás ellen az UNICEF A #sértőhangok megjelöléssel ellátott videós tartalmakat már több, mint 1.5 millióan látták. A kampányról és a cyberbulling jelenségéről beszélgettünk a szervezőkkel.

A cég jóvoltából a nyertes csapatok a program végén részt vehetnek egy start-up szemléletet fejlesztő képzésen is, hogy projektjeiket még hatékonyabban fejleszthessék tovább.

(Forrás, Fotók: UNICEF Magyarország)

További cikkek a témában:

Az Instagram új funkciója az online zaklatástól védené meg a felhasználókat Az újítás a következő hetekben válik elérhetővé, és bár egyelőre csak az üzenetküldési kéréseket érinti, már ez is nagy lépés a gyűlöletbeszéd ellen.

Minden eddiginél könnyebb lett hamis profilok mögé rejtőzve zaklatni másokat A digitális oktatásra való átállással egyre virtuálisabbá válik az életünk, így eddiginél fontosabb megértenünk az online zaklatás formáit, hogy felszámolhassuk, biztonságossá tegyük a világhálót a fiatalok számára. Szakértői ezúttal a cyberbullying formáit és figyelmeztető jeleit ismertetik, valamint, hogy mit tehetünk, ha ezeket észleljük.

Keveset beszélünk róla, pedig életre szóló traumát okozhat Bár az online bántalmazás nem hagy látható jeleket a bőrön, de vajon ettől kevesebb fájdalommal jár? Nos, a válasz alighanem mindannyiunk számára egy határozott nem. Ám abba már csak ritkán gondolunk bele, hogy a cyberbullying legalább ilyen súlyú probléma, de sajnos jóval kevesebbet beszélünk róla.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.