Magyarokhoz kötődik a világ első repülőgép-eltérítése

2021 / 09 / 24 / Perei Dóra
Magyarokhoz kötődik a világ első repülőgép-eltérítése
Báró Nopcsa Ferenc, vagy ahogy sokan emlegették Nopcsa, egy vérbeli magyar kalandor, paleontológus, geológus, az első magyarországi dinoszauruszlelet tudományos leírója élete során sokat letett az asztalra, csakhogy a bajt is mágnesként vonzotta.

Nopcsa Bécsben végezte tanulmányait, majd miután 1895-ben (ekkor mindössze tizennyolc éves volt), dinoszaurusz-csontokra bukkant családjának szacsali kastélya mellett (ez a mai Románia része), eldöntötte, hogy a paleontológiának szenteli életét.

Az őslénytan lett a szenvedélye

Ásatásai és publikációi miatt az őslénytan legismertebb és legbefolyásosabb magyar alakja lett, aki munkájának köszönhetően bejárta Európát, és egyik útja során megismerkedett az albánokkal.

Nopcsa azonnal szívébe zárta az éppen a szabadságáért küzdő népet, olyannyira, hogy a fejébe vette, a királyuk lesz és saját hadsereget alapít. Ez a téma önmagában megér egy külön cikket, de erről majd legközelebb. A lényeg, hogy Nopcsa természetesen nem lett király.

Nopcsa, az első magyar repülőgépeltérítő

Csúfos kudarca után a férfi előbb Romániába ment, az őszirózsás forradalom, illetve a Tanácsköztársaság kikiáltásakor azonban már Budapesten tartózkodott. A gépeltérítés valamivel később, 1919-ben történt.

Nopcsának sikerült egy lejárt engedéllyel repülőgépet szereznie, amely eredetileg nem Bécsbe repült volna, a paleontológusnak azonban megvoltak a maga eszközei:

pisztolyt fogott a pilóta fejéhez, aki emiatt Bécsbe kormányozta a gépet.

Nopcsának volt egy bécsi lakása, ami hamarosan az Antibolsevista Comite titkos szerveződőhelye lett.

A második repülőgépeltérítés is magyarokhoz köthető

A második gépeltérítőnk egyben az utolsó magyar királyunk, IV. Károly volt, aki 1921-ben sokat ingázott külföld és Magyarország között, hogy megpróbálja visszaszerezni hatalmát.

Eleinte diplomáciai úton tett kísérletet erre, amit Horthy visszautasított, mire a sértett Károly visszavonult svájci rezidenciájába. 1921. október huszadikán azonban ismét megpróbálkozott, csakhogy ezúttal már nem bánt olyan kesztyűs kézzel ellenfelével.

Katonatisztjeivel együtt sétarepülésre indult a svájci Ad Astra légitársaság hatszemélyes, Junkers F-13 típusú utasszállítójával, ám a felszállást követően nem sokkal átvették az uralmat a gép felett, és Magyarország felé vették az irányt.

Érdekesség, hogy a repülőgép többé nem került vissza az Ad Astrához, mivel a magyar hatóságok lefoglalták és nem adták ki.

Ami pedig Károlyt illeti, nos, ő ezúttal sem járt sikerrel: leszállásuk után három nappal később a budaörsi csatában vereséget szenvedett és Madeirára száműzték, ahonnan már nem is tért vissza, mivel elkapta a spanyolnáthát és meghalt.

(Fotó: Getty Images Hungary, Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

A zambiai űrprogram leginkább egy bizarr kísérletre emlékeztetett A legénység egy tizenhét éves űrhajós lányból és két, speciálisan kiképzett macskából állt volna.

Csak hatéves volt a sztálingrádi csata legifjabb katonája A sztálingrádi csata a második világháború fordulópontja volt, azt viszont kevesen tudják, hogy a hadszíntéren nem csupán felnőtt férfiak harcoltak. Történetünk Szergej Aleskovról, a Vörös Hadsereg legfiatalabb tagjáról szól.  

A nő, aki levágott fejeknek köszönheti hírnevét Madame Tussaud neve egyenlő a világhírű panoptikummal, ahol olyan hírességek viaszmásával pózolhatunk, mint Kyle Minoque, Justin Timberlake, sőt a királyi család. Marie Tussaud életéről azonban keveset tudunk, így például azt sem, hogy egykor levágott fejek viaszmásaival kereste kenyerét.  


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.