A zambiai űrprogram leginkább egy bizarr kísérletre emlékeztetett

2021 / 09 / 17 / Perei Dóra
A zambiai űrprogram leginkább egy bizarr kísérletre emlékeztetett
Ha az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió történelmét nézzük, akkor számukra az 1960-as évek lényegében nem szóltak másról, mint az űrversenyről. A két nagyhatalom egymást megelőzve próbált embert juttatni a Holdra, ám arról sejtelmük sem volt, hogy egy kis dél-afrikai ország is ezen dolgozik. Bár a zambiai űrprogram megálmodója lelkesedésből nem szenvedett hiányt, az „afronauták” végül mégsem jutottak el a világűrbe.

A Zambézi folyó mentén fekvő ország viszonylag későn, 1964-ben - évtizedes küzdelem után - vált függetlenné Nagy-Britanniától. Érdekesség, hogy az egykori gyarmatot hivatalosan még nem is nyilvánították önálló állammá, amikor egy ott élő tanár már javában azon munkálkodott, hogy az amerikaiakat és a szovjeteket megelőzve Zambia legyen a világ vezető űrhatalma.

Zambia, mint a világ vezető űrhatalma

Ez a tanár, vagyis Edward Makuka Nkoloso 1919-ben látta meg a napvilágot az akkor még Észak-Rodéziaként ismert országban, a bemba törzs hercegeként. Egy misszionárius iskolában végezte tanulmányait teológiából, francia és latin nyelvből. Nkoloso álma az volt, hogy egy napon pap lehet, ám ez semmivé foszlott, amikor kitört a második világháború: besorozták a gyarmati hadseregbe, így Etiópiában és Burmában kellett harcolnia a brit zászló alatt.

Csak hatéves volt a sztálingrádi csata legifjabb katonája A sztálingrádi csata a második világháború fordulópontja volt, azt viszont kevesen tudják, hogy a hadszíntéren nem csupán felnőtt férfiak harcoltak. Történetünk Szergej Aleskovról, a Vörös Hadsereg legfiatalabb tagjáról szól.  

A háború után tolmácsként, majd általános iskolai tanárként kapott állást, miközben egyre jobban elítélte a briteket (különösen azután, hogy azok bezáratták saját alapítású magániskoláját), ezért csatlakozott a hazája függetlenségéért harcoló mozgalomba, amiért egy alkalommal el is kapták, és egy évre lecsukták.

Szabadulása után Nkoloso belépett az Egyesült Nemzeti Függetlenségi Párt bizottságába, 1960-ban pedig megalapította a Zambiai Nemzeti Tudományos, Űrkutatási és Filozófiai Akadémiát. Célja nem volt kevesebb, minthogy felvirágoztassa szeretett hazáját. 1964-ben aztán az ország végleg felszabadult a gyarmati igából, Nkoloso pedig – aki segítette a független alkotmányt létrehozó testület munkáját – elhatározta:

ez az új Zambia elsőként juttat majd embert előbb a Holdra, majd a Marsra.

Sajátságos űrtábort alapított

A tanár nem sokat teketóriázott, hamarosan megalapította saját "űrközpontját" egy, a fővárostól, Lusakától tizenegy kilométerre található elhagyott farmon. Az asztro-, vagyis ahogy ő nevezte "afronauták" csoportja önkéntesen csatlakozott, tizenéves fiúkból és lányokból állt.

A felkészítő tréning olyasmikből állt, minthogy hordóból gurították le az űrhajósjelölteket egy domboldalról az űrkapszulabeli körülményeket szimulálva, míg a súlytalanság állapotát hintázással modellezték.

Nkoloso azt szerette volna, hogy az első Hold-rakéta fellövésére a független Zambia kikiáltásának napján, 1964. október huszonnegyedikén történjen,

a legénység pedig egy tizenhét éves űrhajós lányból és két, speciálisan kiképzett macskából áll majd.

A tervek szerint a sikeres Holdraszállás után a Mars meghódítása következett, ahová már egy hittérítő misszionárius is csatlakozott volna az „afronautákhoz”, hogy elterjessze a kereszténységet a marslakók körében. Természetesen csakis erőszakmentesen, önkéntes alapon, Nkoloso ugyanis megparancsolta a leendő űrmisszionáriusnak, hogy akaratuk ellenére semmire se kényszerítse a földönkívülieket.

A tanár saját maga készítette még az űrhajót is, melyet Zambia első elnöke, Kenneth Kaunda tiszteletére D-Kalu 1-nek hívott: bár az eszköz nem volt több, mint egy körülbelül 3 x 2 méteres alumínium- és réztartály, Nkoloso szerint tökéletesen alkalmas lett volna a világűrbeli utazásra, sőt, technológiailag megelőzte az USA-t és a Szovjetuniót is.

Mindössze egy probléma volt: az üzemanyag beszerzése, amire már nem futotta a zambiai űrprogram költségvetéséből. Nkoloso ezért az UNESCO-hoz fordult támogatásért. Levelében hétmillió zambiai fontnak megfelelő összeget kért, de még csak választ sem kapott rá. A tanár ezután privát befektetőket is felkeresett ötletével, de valahogy senkit sem sikerült meggyőznie terve nagyszerűségéről, sőt még saját országa is mereven elzárkózott a bizarr űrhajózási kísérlettől.

Idővel aztán más gondok is megmutatkoztak az üzemanyaghiányon kívül: a koedukált űrtábor önkéntesei ugyanis gyorsan ráuntak a kiképzésre, és mivel pont abban a korban voltak, az űrhajós ismeretek helyett a szex jobban izgatta a fantáziájukat. A már említett tizenhét éves lány, Matha Mwambwa teherbe is esett, mire feldühödött szülei hazavitték, így Nkoloso vezető „afronauta” nélkül maradt.

A program gyorsan a feledés homályába merült, ugyanis mire 1969 júliusában Neil Armstrong a Holdra lépett, Nkoloso már régen feladta saját holdutazási álmait, Bár a kudarcot végig tagadta, mivel szerinte külföldi kémek szabotázsakciója miatt futott zátonyra a zambiai űrprogram.

Nkoloso mégis nemzetének hőse lett

Nkoloso később elindult Lusaka polgármesteri választásán, amit elvesztett, ugyanakkor valamit nyert is: Kaunda elnök kinevezte őt a Függetlenségi Központ, egy helyi ügyeket támogató szervezet tagjává. Nkoloso 1972-ben vonult vissza a közélettől, tizenhét évvel később pedig meghalt. Hazája állami dísztemetéssel vett örök búcsút tőle.

Bár a zambiai űrprogramot maga Kaunda elnök sem vette komolyan, és inkább viccnek, mintsem komoly tudományos projekt tartotta, Nkolosot hazájában máig hősként tisztelik, mivel története egyet jelent a nemzeti öntudat és a „merj nagyot álmodni” filozófiával. Amire egy, a gyarmati sorból felszabadult nép méltán büszke lehet.

(Fotó: Pinterest, Royal Museums Greenwich)

További cikkek a témában:

A nő, aki levágott fejeknek köszönheti hírnevét Madame Tussaud neve egyenlő a világhírű panoptikummal, ahol olyan hírességek viaszmásával pózolhatunk, mint Kyle Minoque, Justin Timberlake, sőt a királyi család. Marie Tussaud életéről azonban keveset tudunk, így például azt sem, hogy egykor levágott fejek viaszmásaival kereste kenyerét.  

Új módszerekkel a nácik radioaktív uránkockáinak a nyomában A második világháborús uránkockák beazonosításához új módszert fejlesztettek ki – nyugodtan beszélhetünk egyfajta nukleáris régészetről, amely a történelem egyik legsötétebb fejezetéhez kapcsolódik.

Japán sikeresen tesztelte a lehetetlennek vélt, forgó detonációs motort az űrben A japán űrügynökség (JAXA) bejelentése szerint a történelemben először sikeresen teszteltek egy olyan forgó detonációs motort az űrben, amit még nem olyan rég is lehetetlennek tartottak a rakétatudósok.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.