Magyarul is elérhető a gyerekeknek szóló, a biztonságos internetezést segítő tananyag a Google-től

2021 / 06 / 21 / Pőcze Balázs
Magyarul is elérhető a gyerekeknek szóló, a biztonságos internetezést segítő tananyag a Google-től
A Google frissítette a biztonságos internetezést tanító, játékos platformját, az Internetland - Legyél az Internet Ásza portált. A témák között a gyerekek - és a szülők - megtalálják az online játék, a keresők, az internetes zaklatás, de még a jelszóerősség kérdéskörét is.

Néhányat kattintottam az oldalon, és máris egy rendkívül idétlen, de legalább ugyanennyire szerethető karakterrel ugráltam a sivatagban. Először mindenféle lebegő ikont kellett összeszednem, amit valószínűleg minden hatéves ügyesebben oldott volna meg, mint én, miközben megtanultam, hogy mik is ezek a nagyobb odafigyelést igénylő titkok, amelyeknek a Kincses Toronyban a helyük. Később a tornyot úgy tudtam csak megvédeni a hackerektől, vagyis a hozzám hasonlóan idétlen, de nem igazán szerethető karakterektől, hogy egyre nehezebb jelszavakat állítottam be minden egyes bástyán. Először csak a hosszúakat, aztán a kis- és nagybetűt is tartalmazókat, végül azokat kellett kiválasztanom, amelyekben szimbólumok is voltak. Majd mielőtt a következő pályára léphettem volna, a biztonság kedvéért számot kellett adnom az épp megszerzett tudásomról.

A Google a négy éve indított platformmal abban szeretne segíteni az iskolás korú gyerekeknek és családjaiknak, hogy felelősen navigáljanak az interneten.

Az álhírekkel és a félrevezetéssel már 2019 óta foglalkozik az oldal, most pedig a TechCrunch arról írt, hogy a tananyagba bekerült az online játék - hiszen a fiatalok sokszor ilyen platformokon keresztül lépnek kapcsolatba egymással -, de az internetes videók és a keresők találatainak értelmezése is. Arra is felkészítik a diákokat, hogy mi alapján jöhetnek rá, hogy az, akivel vagy aki ellen játszanak, valójában kicsoda.

A programot a Google felkérésére a New Hampshire-i Egyetem gyerekek sérelmére elkövetett bűnügyeket kutató központja értékelte, később pedig több civil szervezetettel együtt alakították ki a végleges tananyagot. Az oldal harminc országban, így itthon, magyarul is elérhető.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Hamarabb beleeshetnek a gyerekek a digitális világ csapdájába, mint hinnénk Manapság nem megy ritkaságszámba, ha már egy egészen kicsi gyermek is magabiztosan nyomkodja a kütyüket, ám amíg a szülők ezen mosolyognak addig előfordulhat, hogy a cégek lopva gyűjtik személyes adataikat marketing célokra.

Így építene gyerekbarát internetet Nagy-Britannia Belenyúlnának a korbevallás, a szülői felügyelet és a helymeghatározás gyakorlatába is.

Rövidesen nem lesz elég a jelszó a Gmail-belépéshez. Mondjuk, mik a teendők A Google mindenkinek bekapcsolja a kétlépcsős azonosítást.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.