Már az épületek ablakai is napenergiát termelnek

2022 / 01 / 17 / Bobák Áron
Már az épületek ablakai is napenergiát termelnek
Az Ubiqutious Energy fotovoltaikus ablaküvegeivel a gyártó szerint akár 10%-kal is csökkenthető lenne a világ károsanyag-kibocsátása.

A Coloradói Boulderben nemrég fejezték be annak az irodaháznak az építését, amelynek nem csak a tetején helyzetek el napelemeket, de az épület ablakai is képesek hasznosítani a napfényből származó energiát - írja a Fast Company. Az MTI-n kifejlesztett és a kaliforniai Ubiquitous Energy által piacra vitt technológia lényege, hogy a napelemek a látható fényt nem, csupán az infravörös és ultraibolya sugarakat fogják fel, így a panelek úgy képesek napenergiát termelni, hogy közben az emberi szem számára látható napfényt átengedik.

A cég honlapja szerint az üvegpanelek több mint 10%-os hatékonysággal működnek, ami nem sokkal marad el a hagyományos napelemek 15-20%-os értékeitől. Az ablakok emellett 40-80%-os átlátszósággal rendelkeznek, ami megfelel a normál ablaküvegek tulajdonságainak. A speciális napelemekkel közvetlenül üzemeltethetők az iroda lámpái és egyéb berendezései, emellett természetesen arra is van lehetőség, hogy a hagyományos napelemekhez hasonlóan a panelek által termelt energiát elraktározzák akkumulátorok segítségével, vagy visszatáplálják azt a hálózatba.

Az Ubiquitous Energy egyelőre csak kisebb üvegtáblákat gyárt, de a terveik szerint a paneleket később a mai, hagyományos üvegtáblákra kifejlesztett gyártósorokon is lehet majd gyártani, jócskán lecsökkentve a gyártási költséget. Az Észak-Amerika legnagyobb ablak- és ajtógyártója, az Andersen Corporation által is támogatott cég emiatt úgy becsüli, hogy ennek köszönhetően a fotovoltaikus üvegtáblák a jövőben mintegy 30%-kal lesznek csak drágábbak a hagyományos ablaküvegnél. Ha a napelemes üveg elterjed, az rendkívül nagy változást hozhat az energiatermelésben, hiszen az Ubiqutious Energy számításai szerint a világon összesen mintegy 1,8 milliárd négyzetméternyi ablaküveget szerelnek fel évente, ha pedig ezek mindegyike képes lenne hasznosítani a napenergiát, azzal nagyjából 10%-kal lehetne visszavágni a globális károsanyag-kibocsátást.

Nem a kaliforniai cég az egyetlen, akik ehhez hasonló megoldással kísérleteznek. Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy fülöp-szigeteki egyetemistának rohadó zöldségekből és gyümölcsökből sikerült előállítania olyan fényáteresztő üveget, ami képes elnyelni és energiaként hasznosítani az UV-fényt, az AuREUS névre keresztelt technológiáért pedig 2020-ban a rangos Dyson-díjat is elnyerte.

(Fotó: Ubiquitous Energy)

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.