Már az épületek ablakai is napenergiát termelnek

2022 / 01 / 17 / Bobák Áron
Már az épületek ablakai is napenergiát termelnek
Az Ubiqutious Energy fotovoltaikus ablaküvegeivel a gyártó szerint akár 10%-kal is csökkenthető lenne a világ károsanyag-kibocsátása.

A Coloradói Boulderben nemrég fejezték be annak az irodaháznak az építését, amelynek nem csak a tetején helyzetek el napelemeket, de az épület ablakai is képesek hasznosítani a napfényből származó energiát - írja a Fast Company. Az MTI-n kifejlesztett és a kaliforniai Ubiquitous Energy által piacra vitt technológia lényege, hogy a napelemek a látható fényt nem, csupán az infravörös és ultraibolya sugarakat fogják fel, így a panelek úgy képesek napenergiát termelni, hogy közben az emberi szem számára látható napfényt átengedik.

A cég honlapja szerint az üvegpanelek több mint 10%-os hatékonysággal működnek, ami nem sokkal marad el a hagyományos napelemek 15-20%-os értékeitől. Az ablakok emellett 40-80%-os átlátszósággal rendelkeznek, ami megfelel a normál ablaküvegek tulajdonságainak. A speciális napelemekkel közvetlenül üzemeltethetők az iroda lámpái és egyéb berendezései, emellett természetesen arra is van lehetőség, hogy a hagyományos napelemekhez hasonlóan a panelek által termelt energiát elraktározzák akkumulátorok segítségével, vagy visszatáplálják azt a hálózatba.

Az Ubiquitous Energy egyelőre csak kisebb üvegtáblákat gyárt, de a terveik szerint a paneleket később a mai, hagyományos üvegtáblákra kifejlesztett gyártósorokon is lehet majd gyártani, jócskán lecsökkentve a gyártási költséget. Az Észak-Amerika legnagyobb ablak- és ajtógyártója, az Andersen Corporation által is támogatott cég emiatt úgy becsüli, hogy ennek köszönhetően a fotovoltaikus üvegtáblák a jövőben mintegy 30%-kal lesznek csak drágábbak a hagyományos ablaküvegnél. Ha a napelemes üveg elterjed, az rendkívül nagy változást hozhat az energiatermelésben, hiszen az Ubiqutious Energy számításai szerint a világon összesen mintegy 1,8 milliárd négyzetméternyi ablaküveget szerelnek fel évente, ha pedig ezek mindegyike képes lenne hasznosítani a napenergiát, azzal nagyjából 10%-kal lehetne visszavágni a globális károsanyag-kibocsátást.

Nem a kaliforniai cég az egyetlen, akik ehhez hasonló megoldással kísérleteznek. Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy fülöp-szigeteki egyetemistának rohadó zöldségekből és gyümölcsökből sikerült előállítania olyan fényáteresztő üveget, ami képes elnyelni és energiaként hasznosítani az UV-fényt, az AuREUS névre keresztelt technológiáért pedig 2020-ban a rangos Dyson-díjat is elnyerte.

(Fotó: Ubiquitous Energy)

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.