Miért nem elérhető Európában a Google új chatbotja, a Bard?

2023 / 05 / 16 / Pőcze Balázs
Miért nem elérhető Európában a Google új chatbotja, a Bard?
A Google múlt héten bemutatta, hogy hogyan fogja a mesterséges intelligencia átszabni a termékeit, és ezzel együtt szinte mindenkinek elérhetővé tette ChatGPT-versenytársát, a Bardot. Az EU országaiban azonban változatlanul nem lehet használni a szolgáltatást.

Amint arról a múlt héten beszámoltunk a Rakétán, gyakorlatilag hadüzenettel ért fel a Google fejlesztői konferenciájának első napja. Sundar Pichai vezérigazgató és a kollegái hosszasan sorolták, hogy milyen új képességeket kapnak a mesterséges intelligenciának (MI) köszönhetően a termékeik, a dokumentumszerkesztéstől a fotók átalakításán át a térképekig. Az MI-megoldások legkézzelfoghatóbb formája, a chatbot sem maradhatott ki a felsorolásból: a konferencia óta a Bard nevű szoftver már száznyolcvan országban és területen elérhető, ám ebből valahogy kihagyták az Európai Unió négyszázötvenmillió polgárát.

Azok után, hogy Olaszországban betiltották, majd engedélyezték a ChatGPT használatát, nem teljesen meglepő, hogy óvatosan bánik az európai piaccal a Google, de mivel nem árulják el, hogy miért döntöttek úgy, hogy ezt a területet egyelőre elkerülik, elindult a találgatás az okokról. A Wired cikkében megszólaltatott (https://raketa.hu/ujra-engedelyeztek-a-chatgpt-hasznalatat-olaszorszagban), az EU új MI-szabályaiért felelős európai parlamenti képviselő, Brando Benifei "nagy problémának" gondolja, hogy a blokk egyelőre nem éri el a Bardot. Néhány napja mi is írtunk a tervezett MI-jogszabályról, amelyet egyelőre két ügyvivő szakbizottság fogadott el. A célja, hogy a világon elsőként egységes és átfogó szabálykönyv szülessen a technológiával kapcsolatban, amelynek alkalmazását négy kockázati kategóriába rendezi.

"Elképzelhető, hogy az MI-törvény elfogadása előtt kihasználják, hogy üzenhetnek az EP-képviselőknek, megpróbálják befolyásolni a szavazást, és arra biztatni a törvényhozókat, hogy kétszer gondolják meg, hogy hogyan szabályozzák az alapvető modelleket"

- nyilatkozta a Google döntéséről Nicolas Moës a The Future Society nevű szervezettől. Moës kiemelte: a Meta szintén nem tette elérhetővé BlenderBot nevű MI-megoldását Európában. Akadt olyan elemző, aki szerint az EU által megkövetelt transzparencia és lekövethetőség az, amely az ilyen modelleknél nehezen megvalósítható, hiszen azoknak a döntési mechanizmusai sokszor az alkotóik számára sem ismertek. Az, hogy milyen adatokon trenírozták a rendszert, szintén felvethet kérdéseket, akár a GDPR-megfelelőséggel, azaz az adatvédelemmel kapcsolatban.

A Google képviselői nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy miért pont így viszik piacra a terméküket, amelynek a sikere komolyan befolyásolhatja a cég jövőjét - ne felejtsük, hogy decemberben "vörös riasztást" adtak ki, amikor a generatív, azaz szöveget, képet alkotó MI-rendszerek egyre népszerűbbek lettek, ők azonban lemaradni látszottak. Az elmúlt hónapok nyilatkozataival összhangban most is a "fokozatos és felelős" működésre hivatkoznak, bár hogy ténylegesen mi áll a döntésük hátterében, valószínűleg Bard maga sem tudja. És mi még csak meg sem tudjuk kérdezni tőle.

(Borítókép: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.