Már mindenki számára elérhető a szolgáltatás, amivel az emberek a halott szeretteik virtuális másával beszélgethetnek

2023 / 01 / 03 / Bobák Áron
Már mindenki számára elérhető a szolgáltatás, amivel az emberek a halott szeretteik virtuális másával beszélgethetnek
A Rakétán is többször írtunk már olyan projektekről, amelyek azt a célt tűzték ki, hogy az elhunyt hozzátartozóinkat valamilyen módon digitalizálják, így őrizve meg az emléküket. Dél-Koreában néhány hete már bárkinek van rá lehetősége, hogy ezt megtegye a DeepBrain AI cég által nemrég elindított szolgáltatásnak köszönhetően.

A Re; memory nevű szolgáltatás alapötlete hasonlít ahhoz, amit a Black Mirror című sci-fi sorozat egyik részében láthattunk, azzal az igen jelentős különbséggel, hogy a DeepBrain AI fizikailag nem alkotja újra az embereket. Az elhunytról a róla készült videók és hangfelvételek alapján hoznak létre egy virtuális másolatot, amelynek gesztusai, arckifejezései és a hangja is megegyezik a mintaként szolgáló emberével. A digitális avatar a beszédfelismerésnek és a természetes nyelvi feldolgozásnak köszönhetően kommunikálni is tud az élőkkel, így a cég ígéretei szerint azok valóban úgy érezhetik, mintha az elhunyt személlyel beszélgetnének - írja az Interesting Engineering.

A DeepBrain AI egyedi megrendelésre egy 30 perces beszélgetést biztosít az általuk modellezett emberekkel, amire egy kifejezetten erre a célra kialakított teremben kerül sor, ahol az elhunyt egy 10 méteres képátlójú képernyőn jelenik meg a hozzátartozók számára. Ha valaki nem ragaszkodik az interaktív élményhez, igény szerint arra is van lehetőség, hogy az avatar csak egy szöveget mondjon el, például egy születésnapi vagy más alkalomra készült köszöntő formájában.

A néhány nap múlva kezdődő CES technológiai kiállításon is díjazott technológiát a DeepBrain AI egyébként nem kizárólag a holtak "feltámasztására" használja, a tavalyi év elején például Dél-Korea jelenlegi elnökét, Jun Szogjolt is bedigitalizálták hasonló módszerrel, aki így képes volt virtuális formában is válaszolni a választókban felmerült kérdésekre.

A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát Az erről készült rövid dokumentumfilm egyszerre szomorú, megindító és szürreális.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.