Márciustól fizethet a LastPass-ért, aki számítógépen és telefonon is akarja használni

2021 / 02 / 17 / Bobák Áron
Márciustól fizethet a LastPass-ért, aki számítógépen és telefonon is akarja használni
Az egyik legnépszerűbb jelszómenedzser program ingyenes verziója jóval szűkebb funkcionalitással fog tovább működni.

A kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők általában három fontos dolgot szoktak kiemelni, amikor a fiókjainkhoz használt jelszavak megválasztásáról van szó:

  • ne használjunk olyan szavakat vagy számokat, amik utalhatnak ránk (például születésnap, név stb.)
  • a jelszavaink legyenek kellően bonyolultak, vagyis tartalmazzanak nagy és kisbetűket, számokat és lehetőség szerint speciális karaktereket is vegyesen
  • és használjunk minden fiókunkhoz más-más, teljesen egyedi jelszót

Mivel manapság már mindenki számtalan online fiókkal rendelkezik, aki mindhárom tanácsot be akarja tartani, annak szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen jelszómenedzser programot használjon, aminek nagy előnye, hogy a rengeteg jelszavunk helyett csupán egy darab mesterjelszót kell fejben tartanunk.


Így nem igazán érdemes tárolni a jelszavainkat

Az ilyen jelszókezelők közül az egyik legnépszerűbb a LogMeIn tulajdonában lévő LastPass, amelyet tavaly szeptemberben már 25 millióan használtak, viszont elképzelhető, hogy a felhasználóik száma március 16-tól jelentősen csökkenni fog. A cég ugyanis kedden bejelentette, hogy nagyobb változtatást fognak eszközölni az ingyenes verziónál, aminek keretében a felhasználók a határidő lejárta után már vagy csak számítógépről vagy pedig csak mobileszközről (telefonról, táblagépről) férhetnek majd hozzá a jelszókezelőhöz. Hogy számítógépről vagy telefonról akarjuk a továbbiakban használni a LastPass-t, azt a határidő utáni első bejelentkezés alkalmával dönthetjük el, de ezt a döntésünket a későbbiekben háromszor még megváltoztathatjuk.

A korlátozott funkcionalitás nem biztos, hogy mindenkit annyira érzékenyen érint, hiszen a telefonokon futó alkalmazásokból a legtöbben nem szoktak kijelentkezni, de akinek szüksége van rá, hogy telefonon és számítógépen is el tudja érni a jelszómenedzsert, az kénytelen lesz havi 2,9 dollárért, vagyis kábé 850 forintért előfizetni a szolgáltatás prémium változatára. A másik kézenfekvő lehetőség, hogy jelszómenedzsert vált, amire a legkézenfekvőbb választás nyilvánvalóan a Google jelszómenedzsere, de ha valakinek ez nem felel meg, akkor a The Verge összegyűjtött néhány alternatívát is, amelyek közül válogathatunk.

(Fotó: Getty Images)

További cikkek a témában:

Új korszak kezdődik a neten. Tényleg vége a megfigyelésnek, vagy csak új nevet kapott? Rövidesen már a Google Chrome sem teszi lehetővé az eddig megszokott reklámcélú adatgyűjtést.

Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben Darabja húsz dollár, ha többet veszünk, a bűnözők még kedvezményt is adnak.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.