Megalapították a roma közösség kriptovalutáját, a Gypsycoint

2021 / 08 / 19 / Felkai Ádám
Megalapították a roma közösség kriptovalutáját, a Gypsycoint
Az elképzelés az, hogy a világon szétszóródott roma közösség összetartó ereje és pénze lesz ez a kriptovaluta.

A Nemzetközi Roma Egyesület romániai fiókjának vezetője augusztus elején jelentette be, hogy kriptovalutát alapítanak Gypsycoin néven – számol be róla a Transindex. Mint azt a lap írja:

„A Nemzetközi Roma Egyesület világkongresszusa szerint az új kezdeményezés egyrészt a társdalomban tapasztalható diszkrimináció és az idegengyűlölet visszaszorítását célozza, másrészt elősegítené a roma kisebbség társadalmi és oktatási fejlődését.”

A 2021. július 31-én forgalomba került kriptovaluta weboldalára feltöltött sajtóanyag szerint ez a multilaterális projekt nem csak egy a sok blokklánc alapú kriptopénz közül, hanem egyfajta identitás is kapcsolódik hozzá. A Gypsycoin célja a roma közösségek fejlesztése, valamint a bajokkal küszködő romák megsegítése, ám ezzel együtt egyfajta „digitális kohézió” kialakítása is a különböző roma közösségek közt. A Gypsycoin ad valami újat ezeknek a közösségnek: méghozzá a romák első univerzális digitális fizetőeszközét. Ennek megfelelően a kriptóhoz köthető ábra a tradicionális elemet keveri a modernnel, vagyis egy hagyományos cigánykereket ábrázol szimbiózisban az áramkörökkel.

A tervek szerint tehát a Gypsycoin több célt is szolgálhatna – ezek egyike a jótékonykodás, de működhetne egy-egy közösség pénzeként, fel lehetne használni oktatási célokra, sőt hosszú távú befektetésként is beválhat. Viszont a Gypsycoin kripotvaluta is a közösségi, valamint egyéb említett szerepei mellett, így a jelenlegi kriptopiac dinamikáját követve a tokenek 90 százaléka elégetésre kerül, és csak 10 százalék kerül be a piaci forgalomba. Ezen a ponton egyébként némileg ellentmondásosak az információk, hiszen a honlap egy másik helyén arról írnak, hogy az összes token 95 százalékát égetik el és 5 százalék kerül piaci forgalomba. (Jótékonyságra pedig a piaci forgalomban keringő tokenek 2 százalékát fordítanák.)

Összességében a token egy olyan kriptopénz lehetne, amelyet a roma közösségek egymás közt cserélgethetnének, és ami így egységet fejezne ki, valamint a kulturális örökségük részévé válhatna. A sajtóközlemény ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy az említett egységet nem csak a roma közösségnek tartják fenn, hanem a projekt mindenki számára nyitott, aki szeretne ebben részt venni, és aki szimpatizál ezzel az üggyel.

A honlapról kiderül az is, hogy a cél annak elérése, hogy 1 Gypsycoin 1 dollárnak feleljen meg, és bár mint látható, ez a remélt árfolyam még messze van, de a Gypsycoin az eltelt rövid időszakban is gyorsan tudott növekedni. A honlap szerint az első héten 10-szeres volt az értéknövekedés, valamint az első ezer befektető még ezen az első héten összejött, a harmadik heti eredmények alapján pedig a növekedés 100-szoros, és már 1700 befektetőnél tartanak. A jótékonysági tevékenység, tehát a több mint 10 000 ezer nyomorgó család megsegítése 25000 befektető elérésekor fog elindulni az ütemterv alapján.

(Kép: https://www.gypsycoin.finance/)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.

Bejelentette első NFT aukcióját a Coca-Cola Úgy tűnik, hogy a vállalat felismerte, ideje beszállni a kriptobizniszbe, méghozzá egy NFT loot box aukcióval: a digitális cuccokat véletlenszerűen dobja majd ki a klasszikus kólaautomatára hasonlító loot box. Az aukció július 29-től augusztus 2-ig tart, licitálni az OpenSea-n keresztül kizárólag kriptovalutával, Ethereummal lehet.  

Elképzelhető, hogy a bitcoin atyja megszabadult a bitcoinja egy részétől, a dogecoin atyja pedig nekiment a kriptovalutáknak 9 éves bitcoin-tárcák aktiválódtak, az Elon Musk által felkapott dogecoin alapítója pedig keményen beleállt a kriptovalutákba.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.