Megalapították a roma közösség kriptovalutáját, a Gypsycoint

2021 / 08 / 19 / Felkai Ádám
Megalapították a roma közösség kriptovalutáját, a Gypsycoint
Az elképzelés az, hogy a világon szétszóródott roma közösség összetartó ereje és pénze lesz ez a kriptovaluta.

A Nemzetközi Roma Egyesület romániai fiókjának vezetője augusztus elején jelentette be, hogy kriptovalutát alapítanak Gypsycoin néven – számol be róla a Transindex. Mint azt a lap írja:

„A Nemzetközi Roma Egyesület világkongresszusa szerint az új kezdeményezés egyrészt a társdalomban tapasztalható diszkrimináció és az idegengyűlölet visszaszorítását célozza, másrészt elősegítené a roma kisebbség társadalmi és oktatási fejlődését.”

A 2021. július 31-én forgalomba került kriptovaluta weboldalára feltöltött sajtóanyag szerint ez a multilaterális projekt nem csak egy a sok blokklánc alapú kriptopénz közül, hanem egyfajta identitás is kapcsolódik hozzá. A Gypsycoin célja a roma közösségek fejlesztése, valamint a bajokkal küszködő romák megsegítése, ám ezzel együtt egyfajta „digitális kohézió” kialakítása is a különböző roma közösségek közt. A Gypsycoin ad valami újat ezeknek a közösségnek: méghozzá a romák első univerzális digitális fizetőeszközét. Ennek megfelelően a kriptóhoz köthető ábra a tradicionális elemet keveri a modernnel, vagyis egy hagyományos cigánykereket ábrázol szimbiózisban az áramkörökkel.

A tervek szerint tehát a Gypsycoin több célt is szolgálhatna – ezek egyike a jótékonykodás, de működhetne egy-egy közösség pénzeként, fel lehetne használni oktatási célokra, sőt hosszú távú befektetésként is beválhat. Viszont a Gypsycoin kripotvaluta is a közösségi, valamint egyéb említett szerepei mellett, így a jelenlegi kriptopiac dinamikáját követve a tokenek 90 százaléka elégetésre kerül, és csak 10 százalék kerül be a piaci forgalomba. Ezen a ponton egyébként némileg ellentmondásosak az információk, hiszen a honlap egy másik helyén arról írnak, hogy az összes token 95 százalékát égetik el és 5 százalék kerül piaci forgalomba. (Jótékonyságra pedig a piaci forgalomban keringő tokenek 2 százalékát fordítanák.)

Összességében a token egy olyan kriptopénz lehetne, amelyet a roma közösségek egymás közt cserélgethetnének, és ami így egységet fejezne ki, valamint a kulturális örökségük részévé válhatna. A sajtóközlemény ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy az említett egységet nem csak a roma közösségnek tartják fenn, hanem a projekt mindenki számára nyitott, aki szeretne ebben részt venni, és aki szimpatizál ezzel az üggyel.

A honlapról kiderül az is, hogy a cél annak elérése, hogy 1 Gypsycoin 1 dollárnak feleljen meg, és bár mint látható, ez a remélt árfolyam még messze van, de a Gypsycoin az eltelt rövid időszakban is gyorsan tudott növekedni. A honlap szerint az első héten 10-szeres volt az értéknövekedés, valamint az első ezer befektető még ezen az első héten összejött, a harmadik heti eredmények alapján pedig a növekedés 100-szoros, és már 1700 befektetőnél tartanak. A jótékonysági tevékenység, tehát a több mint 10 000 ezer nyomorgó család megsegítése 25000 befektető elérésekor fog elindulni az ütemterv alapján.

(Kép: https://www.gypsycoin.finance/)

További cikkek a témában:

Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.

Bejelentette első NFT aukcióját a Coca-Cola Úgy tűnik, hogy a vállalat felismerte, ideje beszállni a kriptobizniszbe, méghozzá egy NFT loot box aukcióval: a digitális cuccokat véletlenszerűen dobja majd ki a klasszikus kólaautomatára hasonlító loot box. Az aukció július 29-től augusztus 2-ig tart, licitálni az OpenSea-n keresztül kizárólag kriptovalutával, Ethereummal lehet.  

Elképzelhető, hogy a bitcoin atyja megszabadult a bitcoinja egy részétől, a dogecoin atyja pedig nekiment a kriptovalutáknak 9 éves bitcoin-tárcák aktiválódtak, az Elon Musk által felkapott dogecoin alapítója pedig keményen beleállt a kriptovalutákba.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.