Megbukott a teszteken az amerikai katonák szuperszemüvege

2022 / 10 / 14 / Bobák Áron
Megbukott a teszteken az amerikai katonák szuperszemüvege
Mint kiderült, az IVAS a jelenlegi állapotában nem annyira szuper katonává, inkább halott katonává teszi a viselőjét.

Ahogy korábban többször is írtunk róla, az amerikai hadsereg 2018-ban 480 millió dolláros megállapodást kötött a Microsofttal egy olyan sisak kifejlesztésére, ami a kiterjesztett valóság segítségével jelentősen kibővíti a katonák képességeit a harctéren. A Microsoft Hololens kevert valóság szemüvegén alapuló IVAS (Integrated Visual Augmentation System, azaz "integrált látáskiterjesztő rendszer") a beépített kijelzőn keresztül közvetlenül a katonák szeme elé vetíti a harctéri információkat, rendelkezik éjszakai látás funkcióval és hőérzékeléssel is, emellett háromdimenziós térképpel is ellátták. A szemüveg a csapatszállító járművek oldalán elhelyezett kamerák segítségével azt is lehetővé teszi, hogy a járműben utazó katonák átlássanak a páncélozott falakon, így sokkal inkább fel tudnak készülni arra, hogy mi vár rájuk a terepen.

A Microsoft tavaly egy 21,88 milliárd dolláros megrendelést kapott a hadseregtől, amelynek keretében tív év alatt összesen 120 ezer szemüveget kell leszállítaniuk. Ebből is látszik, hogy az IVAS valóban csak az alaptechnológiában egyezik meg a Hololensszel, hiszen a Microsoft készülékének legújabb verziója, a 2019-ben bemutatott Hololens 2 csak 3500 dollárba kerül, miközben az amerikai hadsereg ennek darabonként nagyjából az ötvenszereséért szerzi be a hadászati felhasználásra optimalizált sisakot.

Az említett megállapodás a hírek szerint továbbra is érvényben van, annak ellenére, hogy a Business Insiderhez eljutott információk szerint az IVAS elég csúnyán megbukott az első éles tesztjén, a hat értékelési szempont közül ugyanis csak kettőben hozta az előzetesen elvárt teljesítményt - írja az Interesting Engineering. A jelenlegi, Set 4 rendszer egyik legnagyobb hibája, hogy a kijelző kívülről is világít, ez pedig akár a viselője életébe is kerülhet, hiszen az ellenség több száz méterről is észreveheti az IVAS-sal felszerelt katonákat. A tesztelők azt is kifogásolták, hogy a sisak jelentősen lecsökkenti a viselője látóterét, ezáltal korlátozza a periférikus látást, tömegéből és méretéből fakadóan pedig a mozgás is nehézkesebb benne.

Az amerikai hadsereg dandártábornoka, Christopher D. Schneider mindezek ellenére pozitívan nyilatkozott a Business Insidernek a tesztről, amit szerinte sikerként lehet elkönyvelni. Mint elmondta, a gyakorlati tapasztalatok sokat segítettek abban, hogy felmérjék az IVAS gyengeségeit, és a jövőben ennek megfelelően tudják majd optimalizálni a rendszert. A fejlesztésekkel viszont eléggé igyekezniük kell, hiszen a Bloomberg már szeptember elején arról írt, hogy küszöbön áll az első 5000 sisak leszállítása, bár azt nem lehet tudni, hogy a teszt eredményei tükrében változtatnak-e az ütemterven.

Az IVAS megítélése az amerikai hadseregen belül sem tűnik egységesnek, a 75-ik Ranger ezred tisztségviselői például korábban meglehetősen pozitívan nyilatkoztak a sisakról, elsősorban annak navigációs képességeit dicsérve. Brian Hayman szakaszvezető őrmester elmondta, hogy egy Puerto Ricóban tartott gyakorlaton a sisak segítségével a katonáknak a szokásosnál sokkal gyorsabban sikerült teljesíteniük a kijelölt útvonalat. "Soha nem kell megállnod, hogy ellenőrizd a térképet, vagy ilyesmi, mert mindössze egy gombnyomásra a kijelző alján megjelenik egy nyíl, ami mutatja, hogy merre kell menned" - ecsetelte az IVAS előnyeit. Mások azt emelték ki, hogy a sisakkal egész osztagokat, szakaszokat is könnyen lehet irányítani, a tisztek pedig hajszálpontosan, valós időben láthatják, hogy melyik katona hol tartózkodik a harctéren. Jake Croxdale törzsőrmester azt is kiemelte, hogy az IVAS-nak köszönhetően utólag pontosan vissza tudják nézni az eseményeket, ami sokkal pontosabb elemzést tesz lehetővé.

A Hololens első verzióját 2016 márciusában mutatta be a Microsoft. A kevert valóság szemüveg a virtuális objektumokkal való interakció egészen új megközelítését ígérte, hiszen a készülék segítségével a valódi világra vetítve láthatjuk a három dimenziós virtuális objektumokat, amelyekhez a sisakba épített kameráknak köszönhetően közelebb is mehetünk és akár interakcióba is léphetünk velük. Hogy az elsősorban vállalati felhasználásra szánt eszközből eddig mennyit sikerült értékesíteni, arról a Microsoft nem közölt adatokat, de a Trendforce piacelemző szerint a tavalyi évben több mint 200 ezer Hololens talált gazdára, ami a még mindig gyerekcipőben járó területen egész jó eredménynek számít. A Microsoft ennek ellenére nincs könnyű helyzetben, hiszen az utóbbi időben tömegével távoztak a szemüveg fejlesztésén dolgozó munkatársaik, akiknek jelentős része az Oculus VR-szemüveget is fejlesztő és a virtuális valósággal nagy terveket dédelgető Metánál kötött ki. Talán ez is közrejátszott abban, hogy februárban már olyan hírek röppentek fel, hogy a Microsoft leállítja a Hololens 3 fejlesztését, ezeket az értesüléseket viszont Alex Kipman, a szemüveg fejlesztéséért felelős részleg vezetője a Twitteren cáfolta.

(Fotó: US Army)

A HoloLens 2 forradalmasíthatja a sebészetet A HoloLens 2 nem egy jópofa kütyü, hanem egy platform, amely az élet rengeteg területét teheti könnyebbé – az orvosi alkalmazásáról most láttunk egy igazi erődemonstrációt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.