Megint lefotóztak egy tenger felett lebegő tartályhajót

2021 / 03 / 07 / Bobák Áron
Megint lefotóztak egy tenger felett lebegő tartályhajót
Az interneten időről-időre felbukkannak olyan képek és videók, amelyeken a tenger felett mágikusan lebegő hajók láthatóak. A legfrissebb ilyen fotó, amit Nagy-Britanniában készítettek, éppen most fut végig a híroldalakon és a közösségi médián, nem véletlenül: bár a jelenségnek semmi köze nincs a természetfelettihez, a látvány annyira ritka, hogy valóban minden ilyen fotó eseményszámba megy.

A fénykép készítője, David Morris saját elmondása szerint éppen a Nagy-Britannia délnyugati csücskében található Gillan település tengerpartján sétált, amikor észrevette a távolban a lebegő tankert, a telefonjával pedig sikerült is megörökítenie - írja a PetaPixel. A jelenség, amivel találkozott a fata morgana, amit magyarul leginkább délibábnak szoktunk nevezni, habár az elnevezés ebben az esetben okot adhat egy kis fejvakarásra.

Az általunk ismert délibáb ugyanis a legkevésbé sem így néz ki, hanem általában az aszfalton vagy a kietlen pusztaságban megjelenő víz formájában jelenik meg. Ez az úgynevezett alsó állású délibáb, amikor a forró felületek (leginkább a talaj) úgy módosítja a légrétegek fénytörését, hogy azok a valódi tárgy alatt tükrözzék vissza annak képmását - leggyakrabban az eget. A délibábnak emellett azonban számos más formája is van, előfordul például, hogy az érzékcsalódás az eredeti tárgy mellett jön létre, esetleg a feje tetejére állítva látunk valamit, vagy éppen felette jelenjen meg.

Utóbbi jelenségnek lehetünk tanúi a tartályhajóról készült kép esetében is. Ez a jelenség David Braine, a BBC meteorológusa szerint akkor jön létre, amikor a hideg levegő beszorul a tenger és a felsőbb, melegebb légréteg közé. Mivel a hideg levegő sűrűbb, mint a meleg levegő, a levegő fénytörése úgy módosul, hogy felfelé tükrözi vissza a tárgyakat. Ehhez hasonló érzékcsalódást tapasztalhatunk egyébként akkor is, amikor például a szívószálat belerakjuk egy pohár vízbe, és az egyszerre csak töröttnek látszik, igaz, itt a fénytörét nem a levegő hőmérséklete, hanem a víz okozza.

Ahogy említettük, hasonló jelenséget az elmúlt években többször is sikerült lencsevégre kapni, ezek közül is az egyik leglátványosabb az a “szellemvitorlás”, amit tíz éve sikerült levideóznia valakinek.

(Fotó: David Morris)

További cikkek a témában:

Elon Musk szerint a jövőre érkező Tesla Roadster képes lesz lebegni a föld felett A Tesla tulajdonosa néhány éve már belebegtette, hogy a SpaceX-től kölcsönvett technológiával egy különleges hajtóművel szerelné fel a jövőre érkező sportkocsit, de úgy tűnik, azóta jelentősen továbbgondolta az ötletet.

Tudósok tárgyakat lebegtettek, pusztán a fény segítségével A tudósoknak sikerült egyedül a fény energiáját felhasználva, két apró tárgyat is a levegőbe emelni, és huzamosabb ideig lebegtetni őket, ami egyértelmű áttörést jelent a fizikában, és ma még beláthatatlan távlatokkal kecsegtet.

Hogyan maradt a levegőben egy Boeing 777, ha kigyulladt és szétesett az egyik hajtóműve? Egy Boeing 777-es egyik motorja kigyulladt és gyakorlatilag darabjaira hullott Denver felett, majd a United 328-as járata sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A Wired utánajárt, hogyan csinálhatták.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.