Mégis láthatja a Facebook a WhatsAppos beszélgetéseinket

2021 / 09 / 10 / Perei Dóra
Mégis láthatja a Facebook a WhatsAppos beszélgetéseinket
A WhatsApp számára egészen biztosan nem az idei év a legsikeresebb, az alkalmazást ugyanis sorra érik a kritikák. Noha a fejlesztők igyekeznek árnyalni a kialakult negatív képet mindenféle alkalmazáson belüli újítással, ám most ismét kemény vád érte őket. A ProPublica jelentése szerint ugyanis nem árt óvatosnak lenni a hétköznapitól eltérő beszélgetések esetén.

A ProPublica arra volt kíváncsi, hogy valóban minden esetben végponttól végpontig titkosítva történik-e a kommunikáció a Whatsapp felületén: kiderült, hogy nem minden arany, ami fénylik, vagyis az üzenetek nem feltétlenül vannak maximális biztonságban. Mivel az applikáció lehetőséget ad az üzenetek jelentésére, a jelentett tartalmak pedig már értelemszerűen titkosítatlanul landolnak az illetékesek előtt. A cég mindezt egy speciális szoftverrel kezeli.

Izraeli kémprogram-botrányok, egyik a másik után, vaskos magyar érintettséggel A Microsoft és a Citizen Lab kanadai egyetemi kutatócsoport, valamint egy francia újságíró-szervezet készítettek röntgenfelvételt a kémszoftver-iparról, és a diagnózis erőteljes magyar érintettséget tárt fel.

Talán kevesen tudják, hogy a Whatsappon váltott üzenetek (még a privát levelek is) mindenekelőtt egy olyan vizsgálaton esnek át, amit mesterséges intelligencia végez. A rendszer lényege, hogy kiszűrje a gyanús tartalmakat, és amíg a hétköznapi felhasználók veszekedéseiből - gyakran bosszúból - jelentett üzenetek nem akadnak fenn, addig a valós veszélyt hordozóak már igen. A szexuális erőszakkal, visszaélésekkel, terrorizmussal és más tiltott tartalmakkal szemben a WhatsApp felléphet oly módon, hogy megszüntetheti azok titkosítását.

Amennyiben valaki megszegi a felhasználási feltételeket az üzenetváltás közben (például illegális tevékenységről folytat eszmecserét), az illetékesek azonnal közbeléphetnek. Ha az üzenetek átvizsgálásáért felelős személyek számára is nyilvánvalóvá válik, hogy valamilyen káros tartalomról van szó a jelentett sorokban,

abban az esetben elrendelhető a személy megfigyelése.

A magánélet védelme, mint olyan pedig innentől kezdve nem releváns a WhatsApp számára, azaz megfigyelheti a problémásnak vélt személyek Facebook üzeneteit is, sőt mi több, az érzékenyebb felhasználói adatokhoz is hozzáférhet. Láthatja, hogy az illető milyen csoportoknak a tagja, az érintett telefonszámán kívül pedig hozzáférést szerezhet a készülék egyedi azonosítójához, az állapotüzenetekhez,

de még a mobil akkumulátorának töltöttségi szintjéhez és a hálózati kapcsolat erősségéhez is.

A ProPublica szerint a WhatsApp szerepelteti ugyan a fenti dolgokat a felhasználási feltételek között, csakhogy olyan jól elrejtették, hogy ha csak valaki nem 'nyálazza végig' elejétől a végéig, akkor aligha veszi észre. Mindez pedig a Facebook szerint teljesen rendben van, a felhasználók visszajelzései alapján cselekednek, olyankor, amikor valaki ennek a szükségét érzi, hiszen egyértelmű, hogy mire való az üzenetek jelentésére szolgáló funkció.

Lényeg a lényeg, a WhatsApp csak addig titkosított végponttól végpontig, amíg valakit nem jelentenek szabálytalan viselkedésért, arról viszont nem lesz tudomása, ha a Facebook a megfigyelése mellett dönt.

(Fotó: Unsplash/Jamie_Street)

További cikkek a témában:

Visszavonulót fújt a WhatsApp, miután több ország nekiment az új adatvédelmi intézkedésének A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp több szervezettel és kormánnyal is összetűzésbe került a felhasználók személyes adatainak kezelésével kapcsolatban tervezett változtatások terén, így a május tizenötödikén életbe lépett új felhasználási és adatkezelési feltételeit mégsem kötelező elfogadnia a regisztrált felhasználóknak, akik a továbbiakban is használni kívánják a szolgáltatást.

Ez történik, ha elutasítjuk a WhatsApp új felhasználási feltételeit A frissített irányelvek május tizenötödikével léptek életbe, és bár a felhasználók felháborodtak a WhatsApp döntésén, az alkalmazás nem hagyja, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat. Aki pedig mégis ezt teszi, az búcsút inthet a WhatsApp működésének.

Egyre többen használnak titkosított üzenetküldőket Az egyre gyakoribb adatvédelmi botrányok mellett Donald Trump, sőt Elon Musk is hozzájárult ahhoz, hogy  a Telegram és a Signal nevű csevegőprogram népszerűsége minden várakozást felülmúlt az elmúlt hónapban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.