Meglepően sok csillagközi látogató lehet a Naprendszerben

2021 / 08 / 28 / Perei Dóra
Meglepően sok csillagközi látogató lehet a Naprendszerben
Egy friss kutatás a Naprendszer egyik külső tartományát, az Oort-felhőt vizsgálta, szerzői pedig arra jutottak, hogy a csillagközi objektumok száma jóval nagyobb lehet, mint azt korábban becsülték.

Az Amir Siraj és Avi Loeb, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársai által vezetett megfigyelés során a szakemberek csapatukkal megfigyelték, hogy a csillagközi objektumok előfordulása az általuk véltnél gyakoribb lehet.

Olyannyira, hogy a Naprendszer külső tartományában található Oort-felhőben például több lehet az idegen égitest, mint a helyi.

Siraj szerint a Borisov üstökös 2019-es felfedezése előtt fogalmuk sem volt arról, hogy mennyi hasonló eredetű égitest lehet a Naprendszerben, mindenesetre kevesebbre tippeltek, mint ami most bebizonyosodott. Aktuális eredményeik ugyanis azt mutatják, hogy a csillagközi objektumok száma meglepően magas lehet.

Egyelőre azonban biztosan nem lesz egyszerű feltérképezni ezeket, mivel a kutatók szerint a technológia fejlettsége még nem tart ott, hogy több ilyen égitestet is megpillanthassanak. Ott van például a már említett Oort-felhő, ami egyrészt nagyon távol esik a Földtől, másrészt kifejezetten sötét, emiatt meglehetősen nehéz megfigyelni. A kutatók ugyanakkor nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy bizonyos üstökösök közelebb is elhaladnak. Reményeik szerint idővel többet is megtudhatnak a rejtélyes objektumokról.

(A borítókép az Oort-felhőt ábrázolja, forrása: Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

Ady Endréről és Hosszú Katinkáról is neveztek el kisbolygót Tizenhat, magyarok által felfedezett kisbolygó nevét fogadták el. Hazánk korábban egyébként kisbolygó-nagyhatalomnak számított.

Egy ismeretlen magánvállalat elkezdett építeni egy űrállomást Nagy a mozgolódás a kereskedelmi űrállomások területén, a NASA is ebben látja a Nemzetközi Űrállomás folytatását.

Hazánk szomszédságában csíptek el egy száguldó meteort A kisméretű meteorit széthullását egy fényes villanás követte, a jelenséget meteorfigyelő kamerák rögzítették.  


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.