Megmérték, hogy mekkora karbonlábnyomot hagy maga után a Netflix-függőség

2021 / 06 / 28 / Perei Dóra
Megmérték, hogy mekkora karbonlábnyomot hagy maga után a Netflix-függőség
A streaming régóta népszerű műfaj, a járványidőszak alatt pedig valószínűleg többen vették igénybe, mint korábban bármikor. A Carbon Trust klímacsoport tanulmányt készített arról, hogy mekkora karbonlábnyomot hagy egy órányi streamelt műsor megtekintése.

Mindenekelőtt érdemes megemlíteni, hogy előzetes tanulmányokban a streaming karbonlábnyomát sokkal nagyobbra becsülték a szerverek, az adatforgalom, valamint a tartalomfogyasztásra használt eszközök működése és energiafelhasználása miatt a nézői oldalon. A szolgáltatók ennek ellenére folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legkevesebbre csökkentség az energiaigényt.

De mennyi az annyi?

A Bloomberg írt cikket a Carbon Trust klímacsoport iparági tanulmányára hivatkozva, hogy streamelt műsor megnézése akkora karbonlábnyomot hagy maga után, mintha

hat percig járatnánk a vízforralót vagy egymás után elkészítenénk négy zacskónyi popcorn-t a mikróban.

Az angliai bristoli egyetem Dimpact csoport munkatársai azt vizsgálták, hogy szolgáltatói oldalról milyen környezeti hatása van egy órányi streamingnek. Kiderült, hogy a Netflix, mint szolgáltató egy órányi szerverműködtetéssel, áramfelvételével, kevesebb, mint száz gramm szén-dioxidot bocsátott ki. A kutatókból és médiaszakemberekből álló csapat nem állt meg ennyiben, a felhasználói oldalt is megnézték: ott ez a szám körülbelül feleannyi lett. Egy egyórás streaming nagyjából ötvenöt gramm szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, egy átlagos európai felhasználó esetében. A régebbi technológiák esetében ez a szám magasabb lehet.

A Netflix vezetősége azonban még ezt is sokkalja, ezért céljuk, hogy 2022 végére elérjék a zéró kibocsátást. Ehhez azonban ellensúlyozniuk kell az összes olyan kibocsátást, amelyet nem tudnak megszüntetni. Kibocsátásuk felét az új tartalmak fizikai előkészítéséhez szükséges energia, másik felének jelentős részét pedig a vállalat működése adja. Érdekesség, hogy a streaming szolgáltatók egyre gyakrabban zöld vagy megújuló energiát (napelemek, szélerőművek által termelt energiát) használnak szervereik üzemeltetéséhez. Szintén érdekesség, hogy a Carbon Trust kutatása külön kitér a Full HD technológia energiaigényére: a kutatók arra jutottak, hogy a különbség minimális a néhány évvel ezelőtti és a jelenlegi nagy felbontású képernyők kibocsátása között.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

A Netflix mostantól a szánkba adja, hogy mit kellene néznünk A szolgáltatás legújabb funkciója az abszolút döntésképtelen felhasználóknak kedvez, és ehhez csak rá kell kattintaniuk a "Játssz valamit" gombra.

Digitális detox képernyőfüggőknek 2400 dolláros jutalommal Ma világszerte több mint hárommilliárd okostelefon-felhasználó, van és a kutatások szerint az elmúlt tíz percben a bolygó lakosságának 34 százaléka valószínűleg ránézett a Facebookjára, nem csoda hát, ha nagy figyelmet kapnak az ilyen kihívások.

Még kikapcsolt állapotban is butít az okostelefon Teljesen bevontuk a mobiltelefont az életünkbe, mind egyéni, mind strukturális szinten, de úgy tűnik van ijesztőbb is a nomofóbia (mobilfüggőség) gyors terjedésénél: mégpedig az, hogy a kikapcsolt eszköz puszta jelenléte is rontja az intellektuális képességet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.