A Mercedes olyan eszközt fejlesztett, amivel a gondolatainkkal vezérelhetjük az autót

2021 / 09 / 06 / Bobák Áron
A Mercedes olyan eszközt fejlesztett, amivel a gondolatainkkal vezérelhetjük az autót
Szakmai szervezetek régóta figyelmeztetnek rá, hogy az autókban található, egyre fejlettebb és sokoldalúbb infotainment rendszerek egyre nagyobb figyelmet követelnek a vezetőtől, ami balesetveszélyes helyzeteket okozhat. A problémát a gyártók eddig főleg a hangirányítással, valamint a mesterséges intelligencia alapú, intuitív rendszerekkel igyekeztek feloldani, a Mercedes viszont most egy egészen újszerű megoldást mutatott be a Müncheni Autószalonon.

A német gyártó egy olyan agy-gép interfészt (BCI) fejlesztett, ami képes érzékelni a viselője agyhullámait, így a sofőr pusztán a gondolataival vezérelheti az autót. Ebben az esetben nem a Neuralinkhez hasonló eszközre kell gondolni, a Mercedes fejpántja mind kinézetben, mind pedig működésében leginkább a Nextmind által a tavalyi CES-en bemutatott eszközre hasonlít. Ahogy korábban írtuk, ez egy EEG (vagyis elektroenkefalográf), ami a látókéreg elektromos jeleit fordítja le digitális utasításokra, és a bemutatón azzal szemléltették a képességeit, hogy a viselője az egymás mellett elhelyezett kockákra koncentrálva váltogathatta egy lámpa színét.

Az erről kiadott sajtóközlemény alapján a Mercedes megoldása meglehetősen hasonlóan működik, csak itt kockák helyett a digitális műszerfalon megjelenő fénypontokra kell koncentrálnia a sofőrnek. Egyperces kalibrálást követően a felhasználó tarkójára rögzített eszköz érzékeli az agyi aktivitást, és annak megfelelően vezérli az autó egyes funkcióit, hogy a készülék viselője melyik fénypontra koncentrál. A technológia működését az autószalon látogatói élesben is kipróbálhatják a Vision AVTR ülésmakettjében, ahol többek között a parkolóhelyet választhatják ki az autó töltéséhez a gondolataik segítségével.

A Vision AVTR-t a Mercedes a tavalyi, Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show-n mutatta be a közönségnek. A James Cameron Avatarja által ihletett, futurisztikus autó célja, hogy elmossa a határokat a sofőr és az autó között, olyan intuitív vezérlést téve lehetővé, amilyet korábban még nem tapasztalhattunk meg. A gondolatvezérlés ebből a szempontból már túlmutat a puszta biztonságon, hiszen a jövő önvezető autóiban a sofőr szerepe gyakorlatilag teljesen megszűnik, ennek megfelelően pedig a szórakoztatás és a kényelem fog előtérbe kerülni, aminek nyilvánvalóan hangsúlyos eleme lesz, hogy a jelenleginél könnyebben tudjuk elérni az autó egyes funkcióit. Azt a Mercedes is hangsúlyozta, hogy ez a technológia "nem holnaptól lesz elérhető a hétköznapokban", ugyanakkor már nem is tartozik a sci-fi kategóriába, ahogy akár csak néhány évvel ezelőtt gondoltuk volna.

A viselhető agy-gép interfésszel kapcsolatban sok még az olyan megválaszolatlan kérdés, ami a fotók alapján sem válik teljesen világossá. Az egyik ilyen, hogy a készüléket viselve mennyire tudjuk kényelmesen hátrahajtani a fejünket a támlára, ami egy több órás utazás alatt eléggé fontos szempont, de talán ennél is lényegesebb kérdés, hogy mennyire lesz útban a fejpánt, amikor egy baleset során az ember feje teljes erővel hátracsuklik a fejtámlára.

(Fotó: Mercedes-Benz)

További cikkek a témában:

Videón is látható a Mercedes jövőautója, amit úgy terveztek, mintha egy élőlény lenne Az extravagáns jármű még mozgóképen is úgy néz ki, mintha számítógépes animáció lenne.

Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat A tavalyi CES egyik legérdekesebb készüléke kétségkívül a NextMind fejpántja volt, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy pusztán az agyhullámaink segítségével irányíthatjuk vele a dolgokat. A cég nemrég elkezdte kiszállítani az eszköz fejlesztői verzióját, amivel hamarosan nem csak játékokat, de akár okoseszközöket is vezérelhetünk.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.