A Mercedes olyan eszközt fejlesztett, amivel a gondolatainkkal vezérelhetjük az autót

2021 / 09 / 06 / Bobák Áron
A Mercedes olyan eszközt fejlesztett, amivel a gondolatainkkal vezérelhetjük az autót
Szakmai szervezetek régóta figyelmeztetnek rá, hogy az autókban található, egyre fejlettebb és sokoldalúbb infotainment rendszerek egyre nagyobb figyelmet követelnek a vezetőtől, ami balesetveszélyes helyzeteket okozhat. A problémát a gyártók eddig főleg a hangirányítással, valamint a mesterséges intelligencia alapú, intuitív rendszerekkel igyekeztek feloldani, a Mercedes viszont most egy egészen újszerű megoldást mutatott be a Müncheni Autószalonon.

A német gyártó egy olyan agy-gép interfészt (BCI) fejlesztett, ami képes érzékelni a viselője agyhullámait, így a sofőr pusztán a gondolataival vezérelheti az autót. Ebben az esetben nem a Neuralinkhez hasonló eszközre kell gondolni, a Mercedes fejpántja mind kinézetben, mind pedig működésében leginkább a Nextmind által a tavalyi CES-en bemutatott eszközre hasonlít. Ahogy korábban írtuk, ez egy EEG (vagyis elektroenkefalográf), ami a látókéreg elektromos jeleit fordítja le digitális utasításokra, és a bemutatón azzal szemléltették a képességeit, hogy a viselője az egymás mellett elhelyezett kockákra koncentrálva váltogathatta egy lámpa színét.

Az erről kiadott sajtóközlemény alapján a Mercedes megoldása meglehetősen hasonlóan működik, csak itt kockák helyett a digitális műszerfalon megjelenő fénypontokra kell koncentrálnia a sofőrnek. Egyperces kalibrálást követően a felhasználó tarkójára rögzített eszköz érzékeli az agyi aktivitást, és annak megfelelően vezérli az autó egyes funkcióit, hogy a készülék viselője melyik fénypontra koncentrál. A technológia működését az autószalon látogatói élesben is kipróbálhatják a Vision AVTR ülésmakettjében, ahol többek között a parkolóhelyet választhatják ki az autó töltéséhez a gondolataik segítségével.

A Vision AVTR-t a Mercedes a tavalyi, Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show-n mutatta be a közönségnek. A James Cameron Avatarja által ihletett, futurisztikus autó célja, hogy elmossa a határokat a sofőr és az autó között, olyan intuitív vezérlést téve lehetővé, amilyet korábban még nem tapasztalhattunk meg. A gondolatvezérlés ebből a szempontból már túlmutat a puszta biztonságon, hiszen a jövő önvezető autóiban a sofőr szerepe gyakorlatilag teljesen megszűnik, ennek megfelelően pedig a szórakoztatás és a kényelem fog előtérbe kerülni, aminek nyilvánvalóan hangsúlyos eleme lesz, hogy a jelenleginél könnyebben tudjuk elérni az autó egyes funkcióit. Azt a Mercedes is hangsúlyozta, hogy ez a technológia "nem holnaptól lesz elérhető a hétköznapokban", ugyanakkor már nem is tartozik a sci-fi kategóriába, ahogy akár csak néhány évvel ezelőtt gondoltuk volna.

A viselhető agy-gép interfésszel kapcsolatban sok még az olyan megválaszolatlan kérdés, ami a fotók alapján sem válik teljesen világossá. Az egyik ilyen, hogy a készüléket viselve mennyire tudjuk kényelmesen hátrahajtani a fejünket a támlára, ami egy több órás utazás alatt eléggé fontos szempont, de talán ennél is lényegesebb kérdés, hogy mennyire lesz útban a fejpánt, amikor egy baleset során az ember feje teljes erővel hátracsuklik a fejtámlára.

(Fotó: Mercedes-Benz)

További cikkek a témában:

Videón is látható a Mercedes jövőautója, amit úgy terveztek, mintha egy élőlény lenne Az extravagáns jármű még mozgóképen is úgy néz ki, mintha számítógépes animáció lenne.

Megérkezett a fejpánt, amivel a gondolatainkkal irányíthatjuk a dolgokat A tavalyi CES egyik legérdekesebb készüléke kétségkívül a NextMind fejpántja volt, ami nem kevesebbet ígért, mint hogy pusztán az agyhullámaink segítségével irányíthatjuk vele a dolgokat. A cég nemrég elkezdte kiszállítani az eszköz fejlesztői verzióját, amivel hamarosan nem csak játékokat, de akár okoseszközöket is vezérelhetünk.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.