Megtalálják és feltöltik az elektromos autókat a most bemutatott mobil robotok

2022 / 06 / 15 / Bobák Zsófia
Megtalálják és feltöltik az elektromos autókat a most bemutatott mobil robotok
A Ziggy-knek előre lehet jelezni egy alkalmazáson keresztül, ha töltésre szorul az autó és még a parkolóhelyet is foglalják, amíg meg nem érkezik a rendelő.

Az elektromos autók korszaka közeledik, de a járművek kényelmes és mindenhol rendelkezésre álló töltési lehetőségének megoldásai még mindig hagynak kivetnivalót maguk után: bár egyre több helyen vezetik be a szabályt, miszerint a nagyobb épületek, lakókomplexumok építése esetén kötelezően telepíteni kell elektromos töltőpontokat is, de a világ legtöbb pontján a hiányos infrastruktúra (és a hatótáv miatti aggodalmak) egyelőre valós problémát jelentenek.

Nagy-Britanniában a mai napon lépett érvénybe a tavaly beharangozott szabály az épületek (lakóépületek, áruházak és irodaépületek) kötelező töltőpontokkal való ellátásáról, Magyarországon is bevezetésre került január 1-től egy ehhez hasonló, bár valamivel enyhébb szabályozás, amiről korábban számoltunk be, és Indiában, Mumbai városában is készül a helyi törvényhatóság a kötelező töltési lehetőség biztosításáról szóló törvény meghozatalára. A töltőpontok utólagos kialakítása egy épületben azonban akadályokba ütközhet, bonyolult és költséges lehet az épület üzemeltetőinek és azt sem lehet előre egészen pontosan felbecsülni, hogy mekkora igényt kell kiszolgálnia a rendszernek.

A problémát többek között azok a mobil töltőegységek oldhatják meg, amelyeket szükség szerinti mennyiségben rendelhetnek meg a parkolóházak, bevásárlóközpontok és hotelek, vagy nagyobb lakóépületek tulajdonosai és amelyek a töltési funkció mellett akár más szolgáltatásokkal is hozzá tudnak járulni az autósok kényelméhez. Ilyen robotokat fejleszt az osztrák TU Graz Egyetem és a Volkswagen is, és tegnap mutatták be az amerikai EV Safe Charge cég verzióját, a Ziggy-t is. A Ziggy mobilegység előnyökkel és hátránnyal is rendelkezik a két másik típushoz képest: egyrészt a töltést nem egy kar végzi, ami teljes mértékben automatizálni tudja a feladatot, hanem a tulajnak kell csatlakoztatnia a kábelt a töltés kezdetén, másrészt viszont a gép önállóan parkolóhelyet keres már az autó érkezése előtt, így a megállóhely felkutatásával már nem kell bajlódnia az oda érkező autósoknak.

A Ziggy mobilalkalmazással hívható és akár a helyi hálózatról, akár alternatív energiával is beszerezheti a szükséges energiát a töltések lebonyolításához. A robotot emellett felszerelték két hatalmas kijelzővel is - az ezeken futó reklámok az EV Safe Charge szerint fedezhetik a költségeit a gép alkalmazásának. A robotokat a cég nem adja el, hanem bérelni lehet őket és az EV Safe Charge végzi el a szükséges karbantartást és műszaki ellenőrzéseket.

A Ziggy-k egyelőre még nem jelentek meg az épületekben, mivel a gyártást jövőre indítják csak el, de a cégnél már előrendelhetőek a robotok és több amerikai szálloda és intézmény, köztük egy kaliforniai Holiday Inn Express és a San Franciscó-i Opera Plaza is jelezték szándékukat, hogy amint lehet, alkalmazzák a rendszert az ingatlanjaikban.

(Fotó: EV Safe Charge)

Elektromos autó töltése otthon: mennyivel olcsóbb, mint a nyilvános töltők? Már szinte minden közterületi töltőn fizetni kell az e-autó-töltésért, nem is keveset. Érdemes otthon tölteni, ha csak lehet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.