Megtalálják és feltöltik az elektromos autókat a most bemutatott mobil robotok

2022 / 06 / 15 / Bobák Zsófia
Megtalálják és feltöltik az elektromos autókat a most bemutatott mobil robotok
A Ziggy-knek előre lehet jelezni egy alkalmazáson keresztül, ha töltésre szorul az autó és még a parkolóhelyet is foglalják, amíg meg nem érkezik a rendelő.

Az elektromos autók korszaka közeledik, de a járművek kényelmes és mindenhol rendelkezésre álló töltési lehetőségének megoldásai még mindig hagynak kivetnivalót maguk után: bár egyre több helyen vezetik be a szabályt, miszerint a nagyobb épületek, lakókomplexumok építése esetén kötelezően telepíteni kell elektromos töltőpontokat is, de a világ legtöbb pontján a hiányos infrastruktúra (és a hatótáv miatti aggodalmak) egyelőre valós problémát jelentenek.

Nagy-Britanniában a mai napon lépett érvénybe a tavaly beharangozott szabály az épületek (lakóépületek, áruházak és irodaépületek) kötelező töltőpontokkal való ellátásáról, Magyarországon is bevezetésre került január 1-től egy ehhez hasonló, bár valamivel enyhébb szabályozás, amiről korábban számoltunk be, és Indiában, Mumbai városában is készül a helyi törvényhatóság a kötelező töltési lehetőség biztosításáról szóló törvény meghozatalára. A töltőpontok utólagos kialakítása egy épületben azonban akadályokba ütközhet, bonyolult és költséges lehet az épület üzemeltetőinek és azt sem lehet előre egészen pontosan felbecsülni, hogy mekkora igényt kell kiszolgálnia a rendszernek.

A problémát többek között azok a mobil töltőegységek oldhatják meg, amelyeket szükség szerinti mennyiségben rendelhetnek meg a parkolóházak, bevásárlóközpontok és hotelek, vagy nagyobb lakóépületek tulajdonosai és amelyek a töltési funkció mellett akár más szolgáltatásokkal is hozzá tudnak járulni az autósok kényelméhez. Ilyen robotokat fejleszt az osztrák TU Graz Egyetem és a Volkswagen is, és tegnap mutatták be az amerikai EV Safe Charge cég verzióját, a Ziggy-t is. A Ziggy mobilegység előnyökkel és hátránnyal is rendelkezik a két másik típushoz képest: egyrészt a töltést nem egy kar végzi, ami teljes mértékben automatizálni tudja a feladatot, hanem a tulajnak kell csatlakoztatnia a kábelt a töltés kezdetén, másrészt viszont a gép önállóan parkolóhelyet keres már az autó érkezése előtt, így a megállóhely felkutatásával már nem kell bajlódnia az oda érkező autósoknak.

A Ziggy mobilalkalmazással hívható és akár a helyi hálózatról, akár alternatív energiával is beszerezheti a szükséges energiát a töltések lebonyolításához. A robotot emellett felszerelték két hatalmas kijelzővel is - az ezeken futó reklámok az EV Safe Charge szerint fedezhetik a költségeit a gép alkalmazásának. A robotokat a cég nem adja el, hanem bérelni lehet őket és az EV Safe Charge végzi el a szükséges karbantartást és műszaki ellenőrzéseket.

A Ziggy-k egyelőre még nem jelentek meg az épületekben, mivel a gyártást jövőre indítják csak el, de a cégnél már előrendelhetőek a robotok és több amerikai szálloda és intézmény, köztük egy kaliforniai Holiday Inn Express és a San Franciscó-i Opera Plaza is jelezték szándékukat, hogy amint lehet, alkalmazzák a rendszert az ingatlanjaikban.

(Fotó: EV Safe Charge)

Elektromos autó töltése otthon: mennyivel olcsóbb, mint a nyilvános töltők? Már szinte minden közterületi töltőn fizetni kell az e-autó-töltésért, nem is keveset. Érdemes otthon tölteni, ha csak lehet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.