Metaanyagból készítettek mikrokamerát, ami forradalmasíthatja a képalkotást

2021 / 11 / 30 / Bobák Zsófia
Metaanyagból készítettek mikrokamerát, ami forradalmasíthatja a képalkotást
A fél milliméter széles eszközt első körben az emberi test belsejének vizsgálataihoz szánják.

A Princeton Egyetem és a Washington Egyetem kutatói olyan miniatűrizált kamerát hoztak létre, ami akkora, mint egy nagyobb sókristály, de mégis az eddigi, hasonló méretű eszközökkel összehasonlítva nagyságrendekkel élesebb képeket készít. A kamera metaanyagon alapul, aminek egészen apró alegységei antennáként funkcionálnak és mindegyiknek egyedi az alakja. A több millió antenna egyenként körülbelül akkora, mint egy-egy HIV vírus a kutatók leírása szerint és a megfelelő elhelyezésük és formájuk biztosítja a minőségi, színes felvételek készítésének lehetőségét. Más mikrokamerák képeihez képest az eredmény látványosan élesebb, a normál méretű készülékek felvételeivel vetekszik.

A metaanyag alapja szilícium-nitrid, egy ellenálló kerámiafajta, amelyet a hatvanas években fejlesztettek ki elsősorban azzal a céllal, hogy a turbinákban alkalmazzák, és létrehozzák a segítségével a kerámiából készült motort. Bár történtek kísérletek, főként japán vállalatok részéről, a szilícium-nitrid bevonatú alkatrészeket tartalmazó motorok építésére, de a teljesen kerámiából felépülő berendezés végül nem bizonyult sikeresnek, a szilícium-nitrid viszont hasznos alapanyaggá vált egy másik területen, a chipek készítésének folyamatában. Mivel az anyag kompatibilis a chipek gyártási metódusával, ezért a mikrokamera egyszerűen és olcsón előállítható a Princeton leírása szerint.

A képalkotó eszköz felvételeinek minőségét a gépi tanulási algoritmusok növelik, amelyek összeköttetésben állnak a metaanyag felszínén elhelyezett antennákkal, ezeknek az algoritmusoknak a funkcióit pedig a későbbiekben további alkalmazásokkal tervezik bővíteni a mérnökök, például tárgyfelismeréssel vagy a tárgyak osztályozásának képességével. Az ultra kompakt kamerák legfontosabb felhasználási területe az endoszkópia lehet, valamint az agyi képalkotás, de a kutatók később egészen újszerű alkalmazásokat is elérhetőnek látnak: az eszközökkel szerintük bármilyen felület átalakítható lesz képalkotó egységgé, így akár a hagyományos telefonkamerák kialakítása is jelentősen megváltozhat, ha a minikészülékek felváltják a jelenlegi hátlapi kamerákat.

(Fotó: University of Princeton)

További cikkek a témában:

A világ legkisebb beültethető chipje akkora, mint egy porszem, egerekben már működik Az eszköz szabad szemmel alig látható, de helyet kapott rajta minden, áramkör, transzduktor, kommunikációs egység és szenzorok. A funkciója elsősorban a testhőmérséklet monitorozása, amit később emberekben is szeretnének tesztelni a kutatók.
A világ legkisebb motorja kvantum alagutakban száguld, ahol az is kérdés, merre folyik az idő Van egy igazán apró motorod, és több mint 16 atomból áll? Sok időd lehet, mert valamit feleslegesen építettél be, ebbe a pazarló konstrukcióba - mondhatnánk, ha ez verseny lenne, és hát az is, a neve pedig a miniatürizálás nagy kalandja. Közben természetesen új kvantumfizikai felfedezések is születnek.
A világ legkisebb repülő szerkezete akkora, mint egy homokszem A „szárnyas mikrochip” a legkisebb, ember által épített repülő szerkezet, amelynek a felhasználási lehetősége rendkívül sokrétű.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.