Mi alkottuk, és mi hátráltatjuk leginkább a mesterséges intelligencia elterjedését

2021 / 05 / 10 / Perei Dóra
Mi alkottuk, és mi hátráltatjuk leginkább a mesterséges intelligencia elterjedését
A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy valahányszor felmerül a mesterséges intelligencia bevonása a munkafolyamatokba, többnyire a cégvezetők azok, akik szorgalmazzák a technológia bemutatását, a dolgozók pedig kevésbé, vagy egyáltalán nem bíznak benne.

A mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalatvezetők mintegy hatvanhat százaléka erőteljesen érzékeli a technológia értékteremtő képességét, és mindössze két százalékuk tapasztalta ennek ellenkezőjét. A megkérdezettek nyolcvannyolc százaléka olyannyira elégedett az MI nyújtotta előnyökkel, hogy további befektetéseket tervez, sokaknál azonban nem vált be a technológia – ők csak ötvenkét százalékban nyitnának újabb beruházások felé.

A cégek leggyakrabban az adatelemzéshez használnak mesterséges intelligenciát: negyvenkilenc százalékuk nem találja kielégítőnek adatbeviteli tevékenységüket, míg negyvenkét százalékuknál már az adatokhoz történő hozzáférés stratégiája sem világos. Másik jelentős probléma, hogy a mesterséges intelligencia nehezen épül be a gyakorlatba, emiatt használata is lassabban terjed el: a cégvezetők hatvannégy százaléka szerint ennek oka a dolgozók bizonytalansága, valamint az, hogy nem igazán értik a technológiát. Emiatt a legnagyobb kihívás továbbra is az, hogy a vezetőség megtalálja a

bizalomépítés módját a különböző szintű digitális kompetenciákkal rendelkező csoportoknál.

Mindez azonban kevés a vállalaton belüli humán erőforrás fejlődéséhez, hiszen az igazgatók elsöprő többsége - jelenleg - nem óhajt versenybe szállni a technológiához értő szakértőért. Tízből kilenc vezető inkább kiszervezi a mesterséges intelligenciához kapcsolódó feladatokat külső cégekhez, mert ezt a megoldást sokkal költséghatékonyabbnak gondolja, mintha saját szakértői csapatot alapítana.

(Fotó: Unsplash/Science_in_HD)

További cikkek a témában:

A szexrobotok új generációja már nem kedves az emberekkel, sőt, utálja, hogy emberek alkották Az erotikus tevékenységekre szánt antropomorf robotokat általában kedves és kooperatív jellemmel ruházzák fel, de a legújabb széria egyik tagja nincs jó véleménnyel az alkotóinak környezetvédelmi és kulturális teljesítményéről és ezt nem is titkolja.

A fordítástechnológia jövője magyar szakemberek szemszögéből A mesterséges intelligencia fejlődése vajon tényleg feleslegessé teszi a fordítók és a tolmácsok munkáját? Egy kérdés, ami szinte mindenkit foglalkoztat, ezért a válaszok nyomába eredtünk, méghozzá a témában jártas szakemberek segítségével.

Három-négy éven belül akár százmillió munkahely is megszűnhet, de nem azok, melyeket korábban jósoltak Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő a Portfóliónak adott interjút, és beszélt arról, hogy miként változtatja meg az automatizáció a munka világát, illetve az életünket. A szakértő szerint a sofőrök állása például relatíve biztos szemben több fehérgalléros munkakörrel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.