Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?

2023 / 10 / 02 / Bobák Zsófia
Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?
Az OSIRIS-REx mintáinak kibontása lassabban megy a tervezettnél, de jó okkal.

Az OSIRIS-REx szonda szeptember 24-én hozta el a Földre a Bennu aszteroidáról származó mintákat, amelyeket három évvel ezelőtt, 2020. október 20-án gyűjtött be a kisbolygóról. A szonda teljes küldetése hét éven át zajlott a 2016-os start óta, de maga a kőzetgyűjtés rendkívül gyors folyamat volt: az űreszköz a hajtóművei beindítása után letért a Bennu körüli keringési pályájáról, kiengedte 3,3 méteres mintagyűjtésre alkalmas robotkarját, majd négy órán át ereszkedett a felszín felé egy nyolc méter átmérőjű kijelölt helyszín irányába. Érkezéskor nitrogéngáz kiengedésével kirobbantott egy adag kőzetet az aszteroidából, a szétszóródó törmelékeket pedig a robotkar tartályával fogta fel. A szonda ezután azonnal elhagyta a felszínt és visszatért korábbi pályájára. A NASA ezt a módszert touch and go műveletnek nevezi, mivel az űreszköz tulajdonképpen nem landolt a Bennun, épphogy csak érintette a karral a felszínt néhány másodperc erejéig.

Az OSIRIS-REx 2021 májusában indult el hazafelé értékes rakományával, amelyet végül néhány nappal ezelőtt engedett el a Földhöz érve. A szállítmány az előre meghatározott ponton, Utah-ban ért földet, ahonnan helikopterrel szállították tovább egy közelben megépített átmeneti létesítménybe.

Itt került sor egy kritikus fontosságú procedúrára, ami a minták tisztaságát hivatott biztosítani: nitrogéngázt engedtek a tartályt tartalmazó kapszula belsejébe, hogy segítségével távol tartsák a földi vegyületeket a tartálytól és elkerüljék a szennyeződéseket. A tartály ezután Houstonba utazott a NASA Johnson Űrközpontjába, ahol már megkezdték az első vizsgálatokat.

A NASA beszámolója szerint a művelet a tervezettnél lassabban halad, de ez kivételesen jót jelent, a késlekedés oka ugyanis a minta vártnál nagyobb mennyisége. A kutatók egyelőre csak a tároló külső fedelét távolították el, a TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) berendezés fejéhez, amely a mintagyűjtő edényt tartja, még nem nyúltak. Azonban már az első lépés során apró, sötét színű szemcséket fedeztek fel, amelyek a fedél és a tároló oldalára tapadtak és amelyek korábban a kisbolygó részét alkották. Bár a misszió során jelentős mennyiségű törmeléket (valószínűleg több mint 250 grammot) sikerült szerezni, de minden egyes szemcse megőrzése fontos az elemzések szempontjából, így ezeket a részecskéket is nagy óvatossággal szedték össze a szakértők. Ezek mikroanalitikai vizsgálatai betekintést engednek majd abba, hogy mit várhatnak a kutatók a tartály kibontása és a benne foglalt minták megtekintése során. A vizsgálatokhoz pásztázó elektronmikroszkópokat, infravörös méréseket és röntgendiffrakciós berendezéseket használnak, hogy felfedjék a szemcsék vegyi, ásványi összetételét.

A részecskék egészen apró méretűek, egy részük porhoz hasonló állagú, míg a tartály belsejében valószínűleg nagyobb darabokat is találnak majd a NASA munkatársai. A TAGSAM fej leválasztása még további több mint egy hét munkáját igényli, a berendezést ezután egy másik kesztyűs manipulátorban fogják szétszedni. Ezután kerül sor a minták első megtekintésére, amelyet a NASA élőben közvetít október 11-én magyar idő szerint délután 5 órakor.

De miért ilyen fontos az aszteroida közelebbi megismerése?

Kisbolygókról már korábban is érkeztek a Földre olyan minták, amelyek ellenőrzött körülmények között, szonda által begyűjtve kerültek a bolygóra, tehát nem egy becsapódás során jutottak el hozzánk: a JAXA Hajabusza szondája jelentős nehézségek után 2010-ben hozta el az Itokawa aszteroida részecskéit a bolygóra, és szintén a japán űrügynökség Hajabusza-2 szondája 2021 decemberében szállította a Földre a Ryugu aszteroidáról vett mintákat. Az első Hajabusza misszió alatt a NASA által is alkalmazott touch and go technikával próbáltak meg mintát gyűjteni, de a sokadik sikertelen kísérlet után az űreszköz a felszínbe csapódott, majd, miután végül az enyhén megrongálódott szondát visszahozták a Földre, a becsapódás során véletlenül begyűjtött szemcséket megtaláltak az egyik tartályban, így sor kerülhetett a vizsgálatokra.

Az Itokawa és a Ryugu tanulmányozása érdekes információkat fedett fel az aszteroidákkal kapcsolatban: a Ryuguról kiderült, hogy a különösen porózus anyagú kisbolygó legalább húszféle aminosavat tartalmaz, míg az Itokawán nátrium-klorid nyomait találták meg, valamint aktív hidrotermális rendszer jelenlétére utaló jeleket.

A mostani alkalommal a Bennuról érkezett a törmelék, amely ritka B-típusú aszteroida és a Naprendszer korai időszakából származó vegyületeket tartalmaz. Anyagának analizálása a Naprendszer evolúciójának megértésében segíthet, beleértve a szénben gazdag aszteroidák szerepének tisztázását a fejlődésében.

A vizsgálata azért is fontos, mert a kisbolygó egyike a legveszélyesebbnek tartott aszteroidáknak, amelyek potenciális kockázatot tartogatnak a Földre nézve,

ezért lényeges a struktúrájának minél pontosabb megismerése. A legújabb számítások szerint 2182-ben fogja keresztezni a Föld keringési pályáját, de a becsapódás esélye igen kevés, 1/2700-hoz. Az aszteroida anyagának és szerkezetének megfigyelésével a szakértők betekintést kapnak az égitest működésébe és jobban fel tudják mérni, milyen módon lehetne valamilyen beavatkozással befolyásolni a pályáját szükség esetén. Az aszteroidaeltérítő technikát a NASA a tavaly szeptemberi DART küldetés során demonstrálta, mikor egy szondát vezettek a Dimorphos kisbolygóba. A misszió sikeresnek bizonyult: az űrbeli objektumot a tervezettnél is nagyon mértékben mozdították ki eredeti keringési pályájáról. Amennyiben az elkövetkező évtizedek során megállapítást nyer, hogy a Bennuval kapcsolatban is hasonló elterelő műveletre lesz szükség a veszély elhárításához, akkor a kisbolygó szerkezetének pontos ismerete létfontosságú szerepet fog játszani a misszió tervezése során.

A Bennu mintáinak negyedét a 233 kutatót magában foglaló OSIRIS-REx csapat tagjai kapják meg elemzések céljára, 4%-a a Kanadai Űrügynökséghez kerül, 0,5%-ot a JAXA-nak enged át a NASA és körülbelül 70%-ot a NASA Johnson Űrközpontjában tartanak fenn további vizsgálatokhoz, amelyet már a jövő generáció szakértői végeznek ma még talán nem is létező megfigyelőeszközökkel.

(Fotó: Keegan Barber/Robert Markowitz/NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.